Almanya, İsveç ve Finlandiya’nın NATO adaylığını onayladı

Almanya Federal Meclisi (Bundestag) ve Eyaletler Meclisi (Bundesrat), 8 Temmuz’da, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurusunu onayladı. Almanya’yla birlikte söz konusu onayı veren NATO üyesi ülkelerin sayısı 6’ya çıktı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Twitter'dan yaptığı açıklamada “Kol kola giriyoruz ve birlikteyiz. Bundestag ve Bundesrat’ın İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımını onayladı. Bu tüm NATO üyeleri ve Avrupa için daha fazla güvenlik sağlayacak" diye yazdı.

İsveç ve Finlandiya Rusya’nın Ukrayna’ya harekâtının ardından NATO’ya katılma isteğini beyan etmişti. Türkiye’nin iki İskandinav ülkesinin NATO’ya katılımda, terör örgütlerine verdiği destek ve Türkiye savunma sanayi sektörüne uyguladığı ambargo sebebiyle aldığı olumsuz tavır, kısa süre önce Madrid’deki NATO zirvesinde yapılan görüşmelerle sonucunda değişmişti.

Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılması için sıradaki aşama, üyelik başvurusunun ittifakın 30 üyesinin parlamentoları tarafından onaylanması. Almanya’dan önce Norveç, Danimarka, Kanada, Estonya ve İzlanda parlamentoları söz konusu onayı vermişti.

Sonraki Haber