Almanya korona tedbirleri 3 Mayıs’a kadar uzatıldı

Almanya’da koronavirüs salgınına karşı tedbirleri gevşetme tartışmaları sürüyor. Tedbirler 3 Mayıs’a kadar uzatıldı.

Almanya korona salgınına karşı tedbirleri gevşetme ve normal şartlara geçip geçmeme üzerine tartışıyor. Ancak bunun o kadar kolay olmadığı görülüyor. Şimdilik önlem paketi 3 Mayıs’a kadar uzatıldı. Sınır kontrolleri de aynı tarihe kadar uzatıldı.

Federal Hükümet eyaletlerin yetkilerini aşarak doğrudan müdahalelere girişti, ancak her durumda 16 eyaletten ayrı ayrı sesler çıkıyor. Avrupa ülkeleri içinde virüsten ölenler sıralamasında Almanya beşinci sırada. Virüs testi ve diğer sağlık hizmetlerinde ise diğer Avrupa ülkelerinden daha iyi durumda.

ORTAK TEDBİR PAKETİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel 15 Nisan Çarşamba günü (dün) öğleden sonra eyalet başbakanları ile telekonferans yoluyla toplandı. Toplantı, günlerdir süren kısıtlamaların ‘nasıl, ne zaman, hangi alanlarda’ devam edeceğine karar vermek içindi. Toplantı öncesi Başbakan Merkel çok yoğun istişareler yaptı. Merkel öğleden önce eyaletler “Korona-Kabinesi” ile görüştü, sonra eyalet başbakanlarıyla toplantıya geçti. Toplantıdan önce genel kanaat bütün tedbirlerin 15 Mayıs’a kadar uzatılması yönündeydi. Toplantıdan sonra ise 3 Mayıs’a kadar uzatıldığı duyuruldu. Sorun haline gelen şey ise bu salgın krizinin başından beri devam eden eyaletler arasındaki farklılıklar ve tartışmalar. Bu nedenle Başbakanlar Kurulu toplantısının en önemli gündemi ortak bir tedbir paketinde anlaşmak idi.

Federal Sağlık Bakanı Spahn bu bağlamda bütün eyalet liderlerine çağrı yaparak, “Kısıtlamalarla ilgili ortak çerçeve üzerinde duralım, Almanya’da politika ve iletişimde birlik önemlidir” vurgusu yaptı.

OKUL TARTIŞMASI

Almanya’daki ortak tedbir ve sınırlamalar dört haftadır sürüyor. Tartışmanın merkezinde okullar ve çocuk yuvalarının ne zaman açılacağı var.

Başbakan Merkel’in bilgilendirme toplantısından önce Almanya’nın en büyük ve politikada ağırlıklı eyaleti Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Başbakanı Armin Laschet bütün eyaletlerin ortak bir yol haritası çizmelerinin önemine değindi. Laschet, “16 Eyalet olarak ortak bir çizgi oluşturmalıyız. Özellikle okullarla ilgili tek başına hareketler kesinlikle önlenmeli” dedi. KRV Eğitim Bakanı Yvonne Gebauer, okulların Paskalya bayramından sonra adım adım açılmasının kesin hedefi olduğunu söylemişti. Bakan, bunun gerekçesini sınavların gecikmemesi olarak sunuyor. Bundan sonra da çocuk yuvalarının açılması öngörülüyor.

Bayern Başbakanı Markus Söder ise Paskalya’dan hemen sonra okulların açılmasına kesinlikle karşı çıktı.

Sol Partili Thringen Başbakanı Bodo Romelow ise okullarda orta kısım ve lise diploma sınavlarına gireceklere öncelik vermek ve adım adım ilerlemek gerekir dedi.

ACELE ETMEYİN UYARISI

Bu arada Leopoldina Milli Akademisi tedbirleri gevşetme konusunda çok dikkatli olunmasını önerdi. Özellikle okulların açılmasının sosyal sonuçları olur uyarısı yaptılar. Merkel bilim insanları ve enstitülerin uyarılarının çok önemli olduğuna dikkat çekti.

ARKE Başkanı Lotha Wieler tartışmalarla ilgili ihtiyatlı bir tutum aldı. Wieler, Almanya’da durum her ne kadar olumlu görünse de genç ve çocuklar için “Epidemiolojik” olarak mantıklı değil dedi.

Bayern Eyalet Başbakanı Markus Söder ise marketlerde özellikle sosyal mesafenin korunmasına çok dikkat edilmesi gerektiğine değindi. “Virüsü bugüne kadar olduğundan çok daha sıkı kontrol altında tutmalıyız. Her durumda maske zorunlu olmalıdır” dedi. Alışverişin yanı sıra toplu taşımada da maske kullanılmasını istedi. Genel kanaat olarak bazı alanlarda gevşetme olacaksa da bu, korunma tedbirlerinin sıkılaştırılmasıyla birlikte olmalıdır dedi. Ayrıca okulların açılmasına ilkokullardan başlanmasına da karşı çıktı. Alman Öğretmenler Birliği de okulların açılmasına ihtiyatlı yaklaşma yanlısı. Özellikle gençlerin serbest hareketi çok rizikolu değerlendiriliyor. Sınav nedeniyle açılması öngörülen okullarda en fazla 15 öğrenci ve mesafe kontrolü öngörülüyor. Eyalet Başbakanları ve Başbakan Merkel’in ortak toplantısından 3 Mayıs’a kadar kısıtlama ve koruyucu tedbirlerin sürdürülmesi ve devamı için tekrar görüşülmesi kararı çıktı.

Sonraki Haber