Almanya Merkez Bankası uyardı: Büyüme yavaşlayacak

Almanya Merkez Bankası, düzenli yayınladığı aylık raporda, sanayinin arz sıkıntısı çekmeye devam etmesi ve hizmetlere olan talebin azalması nedeniyle, Alman ekonomik büyümesinin yılın dördüncü çeyreğinde keskin bir şekilde yavaşlayacağını belirtti.

Raporu değerlendiren uzmanlar, özellikle otomobil imalat sektöründe sıkıntıların arttığını, yüksek enerji maliyetleri ve Kovid-19 salgınıyla ilgili endişelerin tüketici duyarlılığını etkileyebileceğini vurguladı.

Almanya Merkez Bankası Bundesbank’ın geçtiğimiz günlerde yayınladığı raporda, otomotiv sektöründeki çip sıkıntısından tedarik sorununa kadar birçok konuda veriler paylaşıldı. Otomotivde yüz binlerce aracın üretilemediğine dikkat çekildi. Enf-lasyonda tahminler yükseltilerek yüzde 3’e çıkartıldı. Yayınlanan rapordan sonra ekonomi uzmanları, Avrupa'da duraklama yaşanan pek çok sektörde yaz boyunca talep patlaması olduğunu ancak beklenmedik tedarik zinciri darboğazlarının aksamalara yol açtığını açıkladı. Uzmanlar ayrıca, özellikle otomobil imalat sektöründe sıkıntıların arttığını, yüksek enerji maliyetleri ve Kovid-19 salgınıyla ilgili endişelerin tüketici duyarlılığını etkileyebileceğini söyledi.

YARI İLETKEN

ÇİP SORUNU

Almanya’nın en önemli sektörlerinin başında gelen otomobil sektöründe büyük sorunlar var. Otomobil sektörü, özellikle yarı iletken çip kıtlığından sert şekilde etkilendi. Ekonomistler, bu sorunun gelecek yıla kadar sürebileceğini ve önümüzdeki aylarda ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkileyebileceğini açıkladı. Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, yarı iletken çip ve diğer elektronik bileşenlerin eksikliği nedeniyle yüz binlerce arabanın üretilemediğini söyledi. Tedarik sorunlarını hafifletmek için hükûmetin birkaç milyar avroluk yerel yarı iletken çip fabrikalarının inşasını desteklemeye hazır olduğunu belirten Altmaier, şirketlerin yakında daha da yüksek yatırımlar yapacağını umduğunu da sözlerine ekledi. Alman Sanayi Federasyonu (BDI), yarı iletken çip kıtlığına ilişkin, “Yarı İletkenler-Sanayide Temel Altyapı” başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda, özellikle ABD ve Çin arasında artan jeopolitik gerilimlerle birlikte “teknolojik-politik rekabetin” arttığı belirtildi. Ayrıca Kovid-19 salgınında tedarik zincirindeki kesintilerin de çip konusunda “kritik” durumu daha da kötüleştirdiği kaydedildi. BDI’nın raporunda, “Bu gelişmelerin özellikle belirli çipler için teslimat sıkıntıları gibi etkileri bir süredir Avrupa ekonomisinde ve özellikle Alman sanayisinde hissediliyor.” ifadesine yer verildi.

DÜZELME 2022’DE

Altmaier, dünya çapındaki mevcut arz darboğazları ve yüksek enerji fiyatları göz önüne alındığında, 2021 yılına kıyasla 2022'de ekonominin önemli ölçüde ivme kazanacağını açıkladı. Gayrisafi yurt içi hasıla büyümesi için revize edilen hükûmet tahminine göre, 2022’de Almanya ekonomisinin yüzde 3,6 büyüyeceği öngörülüyor.

ENFLASYONUN YÜKSEK

OLMASI BEKLENİYOR

Üretimdeki yaygın aksaklıklar ile yüksek talebin yanı sıra hükûmetin enf-lasyonun bu yıl yüzde 3'e yükselmesiyle ilgili beklentisi, fiyat artışlarına yol açıyor. Ancak hükûmet, fiyat artışlarının çoğunun geçici olacağı değerlendirmesine bağlı kalıyor. Almanya, tüketici fiyat enflasyonunun 2022'de yüzde 2,2'ye ve 2023'te yüzde 1,7'ye gerileyeceğini öngörüyor. Geçen yıl, ulusal tüketici fiyat enflasyonu yüzde 0,5 seviyesindeydi. Altmaier, enerji piyasalarındaki fiyat yükselişinin yakında sona erme ihtimali olduğunu belirtti. Altmair ayrıca kış aylarında gaz piyasalarında herhangi bir arz sorunu beklemediğini de sözlerine ekledi.

BENZİN İÇİN BAŞKA ÜLKEYE GİDİYORLAR

Almanya’da ekonomik büyümenin yavaşlaması, alım gücüne de yansıyor. Almanlar, ülkede benzin ve motorin fiyatlarının son 10 yıldan bu yana en yüksek seviyeye ulaşması nedeniyle akaryakıt fiyatlarının daha ucuz olduğu Polonya ve Çekya'daki benzin istasyonlarına yöneldi. Akaryakıt almak isteyen Almanlar, Çekya ve Polonya sınırındaki benzinliklerde kuyruklar oluşmasına neden oldu. Benzinliklere gelen araçların yüzde 95'i Alman plakalı araçlardan oluşuyor. Almanlar sadece araç depolarını değil, yanlarında getirdikleri akaryakıt bidonlarını da dolduruyor. Polonya sınırındaki benzinliğe akaryakıt almak için gelen Alman Daniel Stein, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'da akaryakıt fiyatlarının çok fazla yükseldiğini ifade etti. Stein, Almanya'da benzinin litre fiyatının yakında 2 avro civarında olacağını belirterek, "Fiyatların nereye gideceğini kestiremiyoruz bile. Bu bizler için kaldırılamaz bir durum. Burada akaryakıt ortalama 40 sent daha ucuz. Hatta bu, bazı yerlerde 50 sente kadar yükselebiliyor. O nedenle o kadar yolu buraya gelmeye değiyor." dedi.

Sonraki Haber