Almanya ordusuna 100 milyar avro

Almanya’da Federal Meclis, orduya 100 milyar avroluk ek fon öngören anayasa değişikliğini 3 Haziran’da onayladı. Anayasaya ilgili maddenin eklenmesinin kabulü için, 736 vekilden oluşan mecliste, 3’te 2 çoğunluk oyu gerekiyordu.

Almanya orduya ek fon ayırmaya karar verdi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik harekâtının başlamasından 3 gün sonra, 27 Şubat’ta, orduya 100 milyar avroluk fon ayrılacağını duyurmuştu. 3 Haziran’da Federal Mecliste onaylanan planla ordunun geri kaldığı düşünülen modernizasyonunun sağlanması hedefleniyor.

‘ÇIPLAK’ ORDUYA MODERNİZASYON

Özellikle Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik harekâtının başlamasından bu yana Alman kamuoyunda ordunun yeterliliği tartışılıyor. Tartışmaların sürdüğü dönemde konu hakkında Almanya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Ebehard Zorn da açıklamalarda bulunmuş, “mühimmat depolarını yeniden doldurabilmek için 20 milyar avroya ihtiyacımız var” demişti. Daha çarpıcı bir açıklama ise "Kara Kuvvetleri neredeyse çıplak ayakta duruyor” ifadesini kullanan Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Alfons Mais’tan gelmişti. Federal Meclisten geçen planla GSYH içindeki payı yüzde 1,5 seviyesinde bulunan savunma harcamalarının payı yüzde 2’ye çıkacak. Böylece Almanya, NATO’nun üye ülkelerin savunma harcamalarının GSYH’ye oranında karşılaması beklediği rakamı da yakalamış oldu. Alman hükümeti ayırdığı bütçeyle, ordunun modernizasyonunu sağlamayı ve silah-teçhizat alımını gerçekleştirmeyi planlıyor.

ORDUYU GÜÇLENDİRMEDE İTTİFAK ETTİLER

Almanya'da hükümeti oluşturan SPD (Sosyal Demokrat Parti), FDP (Yeşiller ve Hür Demokrat Parti) ile ana muhalefetteki CDU/CSU (Hristiyan Birlik Partisi/Hristiyan Sosyal Birliği) ile Yeşiller, orduya ayrılan 100 milyar avroluk bütçe konusunda ortak tavır aldılar. Federal Meclisteki oylamada 567 vekil olumlu oy kullandı.
Federal Mecliste vekilleri bulunan AfD (Almanya için Alternatif) ve Sol Parti ise plana karşı tavrı aldı.

MECLİSTEKİ SANDALYE SAYILARI

736 vekilden oluşan Alman Federal Meclisi’nde sandalye dağılımı:
SPD — 206

CDU/CSU — 196

Yeşiller — 118

FDP (Hür Demokrat Parti) — 92

AfD (Almanya için Alternatif— 83

Die Linke (Sol Parti) — 39

Bağımsız — 1

BORÇ FRENİ NEDİR?

Federal Meclisteki oylama sonucu özel fon anayasadaki yerini almış oldu. Bu sayede anayasada öngörülen “borç freni” gözetilmeksizin kredi almak mümkün hale geldi.

Haziran 2009’da Almanya Federal Meclisi’nde kabul edilen ve Eyalet Temsilcileri Meclisi’nince onaylanan ‘borç freni’ yasası, hem eyaletlerin 2020 yılından itibaren ek borç almasını yasaklıyor hem de devletin Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 0,35’inde fazla borçlanmasına engel oluyor.

BÜTÇENİN AYRINTILARI

Almanya 100 milyar avroluk bütçeyle ordusunu çeşitli yönlerden kuvvetlendirmeyi hedefliyor. Açıklanan ayrıntıları göre bütçe şu şekilde ordunun kolları arasında dağıtılacak:

Hava savunmasına — 40,9 milyar avro
Donanmaya— 19,3 milyar avro

Kara kuvvetlerine— 16,6 milyar avro
Hareket kabiliyeti ve dijitalleşmeye— 20,7 milyar avro
Askerlerin giyim ve teçhizatına— 2 milyar avro
Ar-Ge ve yapay zekâ projelerine — 500 milyon avro

TEÇHİZATIN İÇERİĞİ

100 milyar avroluk bütçenin teçhizat içeriği ise şöyle:

Hava Savunması — Eurofighter ve "F-35" tipi savaş uçakları, uzay tabanlı erken uyarı sistemi, nakliye helikopterleri, hava savunma sistemi, Yeni Nesil Hava Muhabere Sistemi (FCAS) ve "Heron" tipi insansız hava araçları

Donanma— “K130" tipi korvet ile "F126" tipi firkateyn, IDAS tipi denizaltı uçaksavar füzesi, FNSM tipi Geleceğin Deniz Taarruz Füzesi, Sualtı Sinyal Algıma (SONİX) sistemi, çok amaçlı savaş botu ve sert karinalı şişme botlar (RHIB)

Kara Savunması— “Fuchs" ve "Marder" tipi zırhlı araçlarının geliştirilmiş versiyonları, piyade ağır silah taşıyıcısı, Ana Kara Muharebe Sistemi ile tıbbi ve sağlık ekipmanı

Hareket Kabiliyeti ve Dijitalleşme — Saha operasyonlarında dijitalleşmeyi sağlayacak programlar ile "SATCOMBw" isimli iletişim sisteminin geliştirilmesi ve telsiz alımı

ALMANYA İÇİN ‘SUÇLULUK DUYGULU PASİFİZMİN’ SONU MU?

2. Cihan Harbi’nden bu yana Almanya savunma harcamalarını daraltma politikası izledi.  Soğuk Savaş sona erdiğinde 500 bin ordu personel sayısı bugün 180 binlerde.

Gazeteci Allan Little, 21 Mart 2022’de BBC’de yayınlanan yazısında bu durumu “suçluluk duygulu pasifizm” olarak adlandırıyor. Little, Rusya’nın Ukrayna harekâtıyla Almanya’nın pasifist dönemini geride bıraktığını iddia ediyor. Yazıda iki açıklamanın önemine dikkat çekiliyor. Biri, Olaf Scholz’un, Rusya’nın harekâtının başlamasından hemen sonra yaşananın bir "Zeitenwene" (dönüm noktası) olduğunu kaydetti açıklaması. Diğeri ise İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss’un harekâtı bir "paradigma değişimi" olarak nitelemesi ve kendileri için “kayıtsızlık çağının” sona erdiğini ilan etmesi.

Almanya’nın “neredeyse bir gecede dünyadaki rolü konusunda tavrını değiştirdiğini” kaydeden Little, şunları yazıyor: “Sağlam tarihsel nedenlerden dolayı, geleneksel olarak etrafta ağırlığını hissettirme konusunda pek istekli olmayan bu ülke, sert güç yerine yumuşak gücü kullanmayı tercih ediyordu. Artık değil. Savunma harcamalarını ikiye katladığını duyurdu ve Ukrayna'ya ölümcül silahlar gönderiyor. On yıllardır süren Alman politikası 'ostpolitik', yani özellikle ticaret yoluyla barışı arama politikası da bitti…Scholz Almanya’nın suçluluk duygulu pasifizmini kısa sürede geriye çevirmek zorunda.”

Avrupa tarihinde 6 dönüm noktasını sıralayan yazar, Rusya’nın harekâtıyla yedincisinin gerçekleştiğini savlıyor:
1) 1789: Fransız Devrimi. Monarşi devrildi, cumhuriyet kuruldu.

2) 1815: Viyana Kongresi'nde Avrupa'nın haritası yeniden çizildi, güç dengesi yeniden oluştu ve Napolyon savaşları sonrası barış dönemi başladı.

3) 1848: Avrupa çapında liberal ve demokratik devrimler dalgası.

4) 1919: Versailles Anlaşması. Çok uluslu eski imparatorlukların yerini yeni bağımsız ulus devletler aldı.

5) 1945: Yalta Konferansı'nda büyük güçler Avrupa'nın Batı ve Sovyet "etki alanları" arasında paylaşılması konusunda anlaştı. Avrupa kıtasında Demir Perde indi.

6) 1989: Sovyet hakimiyetindeki Doğu Avrupa'da demokratik devrimlerle Demir Perde yıkıldı. İki yıl sonra Sovyetler Birliği çöktü. Vladimir Putin bu olayı "20. yüzyılın en büyük felaketi" olarak niteledi.

Sonraki Haber