Almanya Washington’a Moskova’dan yanıt verdi: Kendi egemen kararımız

Moskova’da mevkidaşı Lavrov ile bir araya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ABD’nin Kuzey Akım 2 projesine yönelik yaptırımlarına tepki göstererek, ‘Hiçbir devlet tehdit yoluyla AB'nin enerji politikasını belirleyemez’ dedi

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas geçen Salı günü Moskova'da mevkidaşı Lavrov ile buluştu. Kovid-19 salgınından beri video konferans yoluyla yapılan toplantıların ardından ilk kez iki bakan doğrudan görüştü.

Beyaz Rusya'da seçimlerden sonra gelişen protestolar ve Berlin'de vuku bulan bir cinayet gibi konular yanında Kuzey Akımı 2, Suriye ve Libya krizi, Ukrayna'nın doğusu gibi iki ülkeyi de ilgilendiren önemli konular gündemde yer aldı.

LAVROV: ORTAKLIĞIMIZ GÖLGELENMESİN

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov video konferans dışında yüz yüze görüşmekten dolayı memnuniyetini dile getirerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz iki ülke hem ortak hem de iyi arkadaşız. Bu ortaklığımızın olumsuz gelişmeler nedeniyle gölgelenmesini kabul edemeyiz."

Görüşmenin merkezinde yer alan ve her iki ülkeyi de yakından ilgilendiren sorun ABD’nin hedefinde olan Kuzey Akım 2 projesi.

ABD her yola başvurarak bu Rus gazını Avrupa'ya taşıyacak boru hattı projesini iptal ettirmek istiyor. Bu yolla sadece Rus gazının iletimini değil, aynı zamanda Almanya'nın da Avrupa Birliği’nde (AB) önemli bir Rus gazı dağıtımcısı konumuna gelmesini önlemek istiyor. Üretimi ve ulaşımı çok daha pahalıya mal olan kendi gazını Avrupa'ya dayatmak isteyen ABD o kadar ileri gitti ki, bu projeye katılan bütün Alman firmaları, limanlarını çalışamaz duruma getirmekle tehdit ediyor.

Baskılar nedeniyle bu projeden çekilmek zorunda kalan İsviçre firması yerine Putin'in özel çabalarıyla devreye giren firmalar da ABD tehdidinden nasibini almış durumda.

‘BU İŞİ BAŞARACAĞIZ’

Bu proje üzerine konuşan Lavrov, “ABD'nin bu örneği görülmemiş yaptırım ve baskılarını protesto ederek, projede yer alan Alman, Rus ve diğer katılımcı ülkelerin firmaları olarak bu işi başarıyla yerine getireceğiz. Son dönemlerdeki gelişmelere bakarak bu dileğimizin gerçekleşeceğine inanmak için bir çok olumlu sebep vardır” dedi.

Lavrov, gündemde Libya, Suriye, doğu Ukrayna gibi birçok sorun olduğunu, ancak bütün engelleme, zorluk ve farklılıklara rağmen sorunların çözümü için çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

MAAS: YAPTIRIM YANLIŞ YOL

Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının inşası konusuna konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da, ABD'nin projeye karşı yaptırımlarla baskı uyguladığını söyledi.

"Ortaklar arasındaki yaptırımlar yanlış yoldur. Bu, sonuçta enerji kaynaklarını nereden temin edeceğimizle ilgili egemen kararımızdır. Hiçbir devlet tehditler yoluyla AB'nin enerji politikasını belirleyemez" ifadelerini kullanan Maas, bu projenin yakın zamanda tamamlanacağını umduğunu dile getirdi.

Sonraki Haber