Almanya’da 1 yılda 35 camiye saldırı yapıldı
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), 2022 yılına yönelik cami saldırıları raporunu yayınladı. Almanya’da geçen yıl 35 camiye çeşitli şekillerde tehdit ya da saldırı gerçekleşti.
Raporda, bunların 26’sının DİTİB camisi, diğerlerinin de farklı İslami cemiyetlere ait olduğu belirtildi. Rapora göre 20 saldırıda camilere posta ya da elektronik posta yoluyla hakaret, küfür ve tehdit içeren yazı gönderilirken 7’sinin duvarına yazı yazıldı. 6 camiye fiziki zarar verilirken 2 cami de kundaklandı.
2021 yılında 43 camiye saldırıldığı raporlanırken, 2020 yılı içinde de 111 saldırı tespit edildi. Raporda ayrıca, söz konusu saldırıların sadece kayıt altına alınan saldırılar olduğu belirtildi. Kayıt altına alınmayan saldırılarla sayının daha da fazla olabileceği belirtilirken, Müslüman kişi ya da gruplara yönelik saldırıların çoğu kez Müslüman ya da göç karşıtı olduğunun inkâr edildiği ifade edildi.
SALDIRILAR İSLAM KARŞITLIĞIYLA SINIRLI DEĞİL
Camilere yönelik saldırılar ise sadece Müslüman karşıtı saldırılarla da sınırlı değil. Buna son örnek, geçen hafta sonu Osnabrück yakınlarındaki Bad Bentheim kasabasında düzenlenen bir saldırıda sergilendi. DİTİB’e bağlı Bad Bentheim Camisi’ne düzenlenen bir saldırıda terör örgütü PKK yandaşları, cami duvarlarını boyadı. 20 Mayıs’ta düzenlenen saldırıda terör örgütü ve elebaşının isimlerini cami duvarlarına yazarak zarar verdi. Olayla ilgili açıklama yapan Bad Bentheim Cami Derneği Başkanı Hakkı Gümüşkuşak, “Yerel yönetim ve yerel siyasetçilerle, komşularımızla iyi ilişkiler içerisindeyiz. Beldemizde huzur ve güven ortamının bu şekilde zarar görmesine müsaade etmeyeceğiz. Olayın resmi makamlar tarafından en kısa zamanda çözüleceğini umut ediyoruz” ifadelerini paylaştı. Olayın ardından Alman polisi de soruşturma başlattı.
‘OLAYLAR AYDINLATILMALI’
Olayla ilgili bir açıklama da Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici’den geldi. Yaşanan olayın üzücü olduğunu paylaşan Kesici, “Alman devletinin son dönemlerde camilere ve derneklere yapılan saldırıları aydınlatmadığı yönünde genel bir itham var. Bu gibi saldırı olaylarının aydınlatılması ve burada yaşayan Müslümanlara güvenlik duygusunun verilmesi gerekir” şeklinde çağrıda bulundu. DİTİB Genel Başkanı Muharrem Kuzey ise olayın sadece grafiti saldırısına indirgenmemesine yönelik polise çağrı yaptı.