Almanya’da ‘büyük’lere ortaklık formülü

Federal Hükümet, koronavirüs krizine karşı önceki gün 750 milyar avroluk kapsamlı bir kurtarma paketi ve 156 milyar avroluk ek bütçe açıkladı. Önlem başlıkları arasında devletin büyük çaplı firmalara ortak olması da var

Almanya, koronavirüs krizine karşı önceki gün kapsamlı bir kurtarma paketi açıkladı. Pakette, devletin büyük çaplı firmalara ortak olması öngörülüyor. Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya, bu çerçevede 2013’ten bu yana ilk kez borçlanacak. Bu borç üzerinden finanse edilecek olan 156 milyar avroluk ek bütçe bugün Alman Parlamentosu’nda oylanacak.

Alman Basın Ajansı DPA’nın Bakanlar Kurulu çevrelerinden öğrendiğine göre kararların pürüzsüz uygulanabilmesi için bir dizi yasal düzenleme de hazırlanmış. Bunlar hafta içinde onaylanacak ve yürürlüğe girecek.

Doktoru virüs kapan Başbakan Angela Merkel karantinada olduğu için paketin görüşüldüğü Bakanlar Kurulu toplantısına görüntülü olarak katıldı.

DER SPIEGEL: EŞİ GÖRÜLMEMİŞ

Önlem paketi, Der Spiegel dergisinin internet sayfasında “Eşi olmayan destek paketi” diye verildi. Maliye Bakanı Olaf Scholz ve Ekonomi Bakanı Peter Altmeier tarafından açıklanan krizden çıkış paketine göre aileler, kiracılar, çalışanlar, kendi işindekiler ve işverenler desteklenecek. Bunun yanında birçok koruyucu önlem ve yasal düzenleme de getirildi. Öngörülen yardımların zamanında hedefine ulaşması için, kararların hafta içi onaylanması ve yürürlüğe girmesi bekleniyor.

FİİLEN DEVLETÇİ

Ana hatları IMK (Makro Ekonomi ve Konjonktür Araştırmaları Enstitüsü) tarafından hazırlanan ve Enstitünün Direktörü HTW Berlin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebastian Dullien’in, “Benim için özel bir durum, Federal Hükümet, ekonomik politikalar itibariyle kararlı bir tutum sergiliyor ve önerilerimin neredeyse tamamını yerine getiriyor” dediği Almanya Koronavirüs Destek Programı hayata geçiyor.

Bakanlar Kurulunun karar aldığı destek kalemleri şöyle özetlenebilir:

  • Küçük firmalar, kendi işinde yalnız çalışanlar, sanatçılar ve bakıcılar, üç ayı aşkın bir zaman dilimi içinde 15 bin avro doğrudan yardım alacaklar.
  • Büyük çaplı işyerleri için, sermaye artırımı desteği veya devletin firmalara ortak olması öngörülüyor.
  • Alman Yatırım Bankası KfW bankalar grubu, derhal özel bir kredi programı başlatıyor.
  • Kiracı kriz nedeniyle kirasını ödeyemiyorsa çıkış verilemeyecek.
  • İşsizlik yardımının Hartz IV statüsüne başvuranların kira miktarı ve varlıklarının incelenmesi altı ay için durdurulacak. Gelir sıkıntısı olan aileler kolayca çocuk parası desteği alabilecek.
  • Kısa çalışma durumunda işveren çalışanı kapı önüne koyamayacak.
  • Salgına karşı mücadelede Federal Hükümet daha yetkili olacak. İflas ve firmaların hesaplarına el koyma yasaları gevşetilecek, firma ve derneklerin genel kurulları iletişim ağları yoluyla yapılabilecek.

SAĞLIKTAKİ ÖNLEMLER

Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn, Pandemiye karşı mücadelede doktorlara, hasta bakıcılara ve hastanelere mali destek sözü verdi. Spahn bütün sağlık alanında çalışanlara hayatlarını tehlikeye atarak çalıştıkları için teşekkür etti.

Bakanlar Kurulu kararlarının sağlıktaki uygulamalarını açıklayan Spahn, “Kovid-19 tedavisine öncelik veren bütün kliniklere fazladan mali yardım yapılacak. Hastaneler en az 3 milyar avro miktarında desteklenecek” dedi.

Virüse karşı solunum cihazlı yeni acil yatakları için günlük 50 bin avro ayrılacak, her boşaltılan yatak için de günlük 560 avro ödenecek.

Doktorlara da katkı olanakları yaratılacak.

BÜROKRASİ KALDIRILIYOR

Yasa tasarısının önemli bir maddesi de bürokrasinin azaltılması. Bunun için Spahn, eyaletlerin yetkileri dahilindeki işlemleri ‘kolaylaştırmaktan’ söz ediyor. Daha önce de haberleştirdiğimiz gibi Almanya, merkeziyetçi yönetimi öne çıkartıyor.

Merkezi hükümet yer değişikliklerini sorgulama, virüslü olduğu bilinenleri cep telefonlarından izleme önlemlerini araştırıyor. Ayrıca koruyucu tıbbi malzeme ve ilaç ihracatının kontrol altına alınması öngörülüyor.

Spahn’ın öngördüğü önlemler de milyarlarca avro tutarında. Sadece Kovit-19 için ertelenen tedavilerden dolayı 2,5 milyar avro fazladan masraf çıkıyor.

Sonraki Haber