Almanya’da defnedilen Türk sayısı artıyor

60 yılı aşkın süredir göç geçmişine sahip olan Avrupa’daki Türkler arasında Almanya’da defnedilenlerin sayısı artıyor.

Başta Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Cenaze Yardımlaşma Fonu gibi kurumlar olmak üzere Türkiye’ye nakil çalışmaları birçok cenaze kurumu tarafından sürdürülürken, yaşadıkları ülkelerde defnedilenlerin sayısı dikkat çekiyor. Konu, geçtiğimiz haftalarda Alman kamu yayıncısı ZDF’de de gündeme geldi. Stefanie Hayn’ın haberinde örneği verilen 81 yaşındaki Eskişehirli bir Türk, ölümünden sonra Berlin’de defnedildi. Ailesinin isteği üzerine bu kararın alındığına değinen merhumun kızı, “Belki bize kızacak fakat Türkiye’de kendisini yalnız hissederdi” ifadelerini kullandı. Babasının Gatow’da defnedilmesi sayesinde mezarı haftada bir kez ziyaret ettiğini ifade eden kızı, daha merkezî bir mezarın bulunamadığına işaret etti.

KALANLAR MEZARLARI DAHA KOLAY ZİYARET ETMEK İSTİYOR

Berlin eyaletine ait olan Berlin Gatow Peysaj Mezarlığı, halihazırda 10 bin mezar ile Almanya’nın başkentindeki en büyük Müslüman mezarlığına sahip. Haberde boş yerlerin hemen hemen olmadığına dikkat çekiliyor. Almanya’da defnedilenlerin sayısı ise yıllardan beri artış gösteriyor. ZDF’ye bilgi veren Berlin Şehir İdaresi, 2012 yılında 176 defin işlemi olduğunu paylaşırken, 2021’de 805 Müslümanın Berlin’de gömüldüğünü açıkladı.

Ailelerin Almanya’dan yana tercih kullanmalarının sebebine Frankfurt Belediyesi Yeşil Alan Müdürlüğü Mezarlıklar Bölümü Şefi Thomas Bäder de değiniyor. Birçok cenaze Kovid-19 salgını sebebiyle Almanya’da kalırken, yıllarca Almanya’da yaşayan birçok kişi de yaşadıkları ülkede kalmayı tercih ediyor. Bäder de ayrıca vefat edenlerin çocuklarının ebeveynlerinin mezarlarını daha kolay ziyaret edebilmek için cenazelerin kalmalarını istediklerini paylaşıyor.

RAKAMLAR YÜKSELİYOR

Artış sadece Berlin ile sınırlı değil. Kasım ayında yayınlanan bir haberde benzeri bir duruma bir diğer kamu yayıncısı Hessischer Rundfunk (HR) da dikkat çekti. Hessen eyaleti için örnek veren HR, özellikle Gießen ve Frankfurt şehirlerinde toplamda 5 binin üzerinde Müslümanın defnedildiğini paylaştı. Buna göre Gießen’de 1995 yılında sadece bir kişi defnedilirken, bu rakam 2022’de 23’e ulaştı. Frankfurt’ta ise bugüne kadar 5 bin 124 kişi defnedilirken, bunların 218’si 2021 yılında vefat etti.

Sonraki Haber