Almanya’da ev sahipleri için kritik uyarı: Eviniz hacizlik olabilir!

Münster merkezli Westphalia-Lippe Tasarruf Bankaları Birliği, yüksek enflasyonun tehlikeleri konusunda uyarı yaptı. Birliğin Başkanı Profesör Dr. Liane Buchholz Düsseldorf, ev kredilerinin haciz riski ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Enflasyon Avrupa’nın en büyük ekonomi Almanya’yı da etkisi altına aldı. Yükselen faizler kredi ödemelerini zorlaştırırken, ev sahipleri için önemli bir uyarı yapıldı. Westphalia-Lippe Tasarruf Bankaları Birliği Başkanı Prof. Dr. Liane Buchholz Düsseldorf, İş Dünyası Gazetecileri Derneği’nde yaptığı açıklamada ev sahiplerinin kredi ödeme zorluğundan dolayı haciz ile karşı karşıya kalabileceklerini söyledi. Yüksek faiz ve enflasyona dikkat çeken Buchholz, "Enflasyon toplumun bölünmesine sebep oluyor" dedi.

Almanya’da sürekli yükselen enflasyonun kredi ile ev sahibi olanları sarsacağını belirten Prof. Dr. Buchholz, Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri yükseltmesinden en fazla ev kredisi alanları etkileyeceğini vurguladı.

Alman politikacılar ve Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyona karşı güçlü önlemler almak zorunda kalacağını söyleyen Buchholz, “9 avroluk bilet ve yakıt indirimi gibi devlet müdahaleleri enflasyonla ilgili durumun ne kadar kötü olduğunu gösteriyor. Yine de bu önlemler yeterli olmaktan uzak” dedi.

‘YARININ YAŞLI YOKSULLARI’

Buchholz, Alman politikacılara kararlı eylem çağrısında bulundu. Avrupa Merkez Bankası'nın perşembe günü kararlaştırdığı kilit faiz oranındaki artış ve tahvil alımlarının durdurulmasına ilişkin olarak Buchholz, tedbirlerin ancak 3 ila 6 aylık bir gecikmeyle tam olarak yürürlüğe gireceğine dikkat çekti. Mevcut durumun zaten yeterince endişe verici olduğunu söyleyen Buchholz, Alman hanelerinin yüzde 42'sinin artık tasarruf etmediğini belirtti. Tasarruf Bankaları Birliği Başkanı Prof. Dr. Liane Buchholz Düsseldorf’a göre, bu durum aylık net hane geliri 2 bin 600 avrodan fazla olmayan tüm haneleri kapsıyor. Bu oran, sonbahara kadar yüzde 60'a kadar (aylık en fazla 3 bin avro net hane geliri olanlara) yükselebilir. Buchholz, “Bugünün tasarruf edemeyenleri, yarının yaşlı yoksullarıdır. Borç verme işi gayri safi yurtiçi hasılanın gelişiminin yaklaşık bir yıl gerisinde" dedi.

’10 BİN AVRO DAHA FAZLA ÖDEYECEKLER’

Tüketicilerin bankadaki rezervleri kullanmaya yöneldiğini söyleyen Buchholz, “Özellikle tasarruf bankaları, hesaplarından para çıktığını açıkça hissettiler. Bu durum özellikle inşaat sektörü ve ev alanlar için sorunlu olacak. Bugün 500 bin avro kredi çeken ev sahibi 2021 yılına göre 10 bin avro daha fazla ödeme yapacak” ifadelerini kullandı. Ayrıca, faiz oranları yükseldikçe takip finansmanı maliyetlerinin artacağını söyleyen Buchholz, “Bunun sonucunda pek çok kişinin evini kaybedeceğinden korkulmalıdır” uyarısı yaptı.

SÖZLEŞME YAPMAK ESKİSİ KADAR KOLAY OLMAYACAK

Düşük faizden ev alan haneler, 10 veya 15 yıllık kredi sözleşmesinin bu günlerde dolması durumunda, yeni sözleşmeyi eski şartlardan alamayacak. Yeni kredi sözleşmesi ev sahiplerine ciddi yük getirecek. Kiracısı olan ev sahipleri bu masrafları kiracılardan çıkarmaya çalışacak. Bu durumda kira fiyatları artıp kiracılar da zorda kalacak. Kiracısı olmayan ev sahipleri ise faiz oranının artması dolayısıyla, ayda en az 500 avroluk bir yükün altına girmiş olacak.

Enflasyon son 50 yılın zirvesinde

Pahalı petrol ve gıda, Almanya'da enflasyonu yaklaşık 50 yılın en yüksek seviyesine ulaştırdı. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına ilişkin mayıs ayı nihai verilerini yayımladı.

Buna göre, nisan ayında yüzde 7,4 olan yıllık enflasyon, mayısta 7,9'a çıkarak, ilk petrol krizinin yaşandığı 1973-1974 kışından bu yana en yüksek orana ulaştı. Ülkede enflasyon, aylık bazda ise yüzde 0,9 arttı. Nihai veriler, daha önce yayımlanan öncü verileri de teyit etti.

Destatis açıklamasında Ukrayna krizinin başlamasından bu yana, özellikle enerji fiyatlarının gözle görülür şekilde arttığına ve bunun enflasyon üzerinde önemli bir etkide bulunduğuna dikkat çekildi. Açıklamada gıda başta olmak üzere diğer malların da savaş ve teslimat darboğazı nedeniyle tüketiciler için giderek daha pahalı hale geldiğine vurgu yapıldı.

Destatis Başkanı Georg Thiel, konuya ilişkin değerlendirmesinde, enerji ürünlerindeki fiyat artışlarının hala yüksek enflasyonun ana nedeni olduğunu belirtti. Thiel, “Enflasyon, iki Almanya'nın birleşmesinden bu yana üç aydır art arda en yüksek seviyeye ulaştı” ifadesini kullandı.

Sonraki Haber