Almanya’da gündem: Kamulaştırma ve kayyum
Enerji krizini en ciddi şekilde hisseden ülke Almanya’da önlemler sertleşiyor. Doğal gaz kullanımında tasarruf önlemleri alan Almanya, şimdi de kayyum ve kamulaştırmaya yöneldi. Lkenin en büyük enerji üreticilerine el koyuldu ya da kamulaştırıldı
Avrupa’da “Depolar ocak ayında bitecek” korkusu büyük ölçekli önlemlerin önünü açtı. Başta ağır sanayi olmak üzere üretimin büyük çoğunluğunu kapsayan doğal gaz krizini aşmanın çarelerini arayan Avrupa ülkeleri giderek farklı önlemlere yöneliyor. Almanya bu konuda en üst seviye önlemler alan ülkelerin başında geliyor.
Alman hükümeti, gaz arzını güvence altına almak için Finlandiya kamu şirketi Fortum'un çoğunluk hissesine sahip olduğu enerji şirketi Uniper'i kamulaştırdı.
8 MİLYAR AVRO SERMAYE AKTARILACAK
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Alman hükümetinin enerji şiketi Uniper'e 8 milyar avro sermaye aktarılacağı belirtilerek, hükümetin Fortum'un Uniper'deki yüzde 77,9'luk hisse payının hisse başına 1,70 avro karşılığında alacağı aktarıldı.
Bakanlığın açıklamasında, sermaye artırımının ve hisse alımının tamamlanmasının ardından hükümetin Uniper'in yaklaşık yüzde 99'una sahip olacağı belirtilerek, böylece hane halkı ve şirketler için enerji arzının güvence altına alınacağı vurgulandı.
MALİ DENGEYİ SAĞLAYAMADI
Almanya'nın en büyük Rus gazı ithalatçısı konumundaki Uniper, Rusya’dan yeterli miktarda tedarik sağlayamayınca piyasalardan daha yüksek fiyatlardan aldığı gazı müşterilerine, kriz öncesi yapılan anlaşmalar kapsamında, çok düşük fiyatlara satmak zorunda kalmış bu nedenle mali açıdan zor bir duruma düşmüştü.
Finlandiya kamu şirketi Fortum, enerji şirketi Eon'dan Uniper'in yüzde 46,6'lık hissesini 2018'de satın almış ve ardından kurtarma paketi görüşmelerine kadarki süreçte hisse payını yüzde 77,9'a çıkarmıştı.
Alman işçi sendikaları, Fortum'un Uniper'i satın almasına ve çoğunluk hisselerine sahip olmasına karşı çıkarak, şirketin çıkarlarının çalışanların çıkarıyla uyuşmadığı gerekçesiyle Berlin hükümetine şirketin çoğunluk hisselerini geri alması için çağrıda bulunmuştu.
PETROL ŞİRKETİNE KAYYUM
Almanya bir diğer hamlesini Rus enerji şirketi Rosneft'in Alman yan kuruluşu Rosneft Almanya’ya kayyum atayarak yaptı.
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada, ham petrol ithalatçıları Rosneft Germany ve RN Refining & Marketing GmbH'nin Almanya'nın enerji piyasası düzenleyici kurumunun (Bundesnetzagentur-BNetzA) yönetimine devredildiği belirtildi.
Berlin için önemli bir dizel ve benzin yakıtı sağlayıcı olan Schwedt'teki PCK rafinerisinin kontrolü de Bundesnetzagentur’a verildi.
YÜZDE 12’LİK PAYA SAHİP
Bakanlığın açıklamasında, Rosneft Almanya'nın ülkenin petrol işleme kapasitesinin yaklaşık yüzde 12'sini oluşturduğunu ve Almanya'nın en büyük petrol işleme şirketlerinden biri olduğunu belirtilerek, kayyum atanmasının enerji arz güvenliğine yönelik tehdide karşı adım olduğu vurgulandı.
KRİTİK ŞİRKETLERE KAYYUM ATAMA YETKİSİ
Enerji Güvenliği Yasası, Alman hükümetine enerji arz güvenliğini sağlamak için kritik şirketlere kayyum atama yetkisi vermişti.
Rosneft Almanya, Berlin-Brandenburg bölgesi ve Batı Polonya için benzin, dizel ve gazyağı tedarikinde büyük önem taşıyan Schwedt'teki PCK rafinerisinin yüzde 54,7'lik hissesine sahip bulunuyor.
Ukrayna krizi öncesi ihtiyacı olan ham petrolün yüzde 35'ini Rusya’dan alan Almanya bu yılın sonuna kadar Rus petrolünden bağımsız hale gelmeyi hedefliyor.
‘BU KARARI KOLAY ALMADIK’
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, enerjide arz güvenliği için Rus enerji şirketi Rosneft'in Alman yan kuruluşu Rosneft Almanya’ya kayyum atanmasından sonra Doğu Alman eyaletlerinde 1 milyar avrodan fazla yatırım yapılacağını bildirdi.
Scholz, Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck ve Brandenburg eyalet başbakanı Dietmar Woidke, kayyum atanmasından sonra Rosneft Almanya’nın geleceğine yönelik paketin ayrıntılarını açıkladı.
Doğu Alman eyaletleri için birkaç yıl içinde 1 milyar avro değerinde bir "gelecek paketi" açıklayan Scholz, bu paranın 825 milyon avrosunun Schwedt kenti için harcanacağını belirtti.
Bu yatırımla Schwedt'teki PCK rafinerisininde işten çıkarmaların önleneceğini belirten Scholz, aynı zamanda enerjide arz güvenliğini sağlayarak, ülkesini Rus petrolünden bağımsız hale getirmeye çalıştıklarını ifade etti.
Scholz, "Bu kararı (Rosneft Almanya’ya kayyum atama kararı) kolay almadık, ancak kaçınılmazdı" diye konuştu.
‘KARAR YASA DIŞI’
Rusya'nın en büyük petrol şirketi Rosneft ise konuyla ilgili açıklama geldi. Rus yetkililer Alman hükümetinin ülkedeki Rosneft iştiraklerine el koymasının yasa dışı bir adım olduğunu ve varlıklarını korumak için adımlar atacağını bildirdi.
Bunun "beklenmedik ve ABD politikası doğrultusunda alınan" bir karar olduğunun belirtildiği açıklamada, "Bu karar yasa dışıdır ve Avrupa Birliği yaptırımlarının, Alman ve Polonyalı düzenleyicilerin varlıklara el koymak amacıyla kasıtlı olarak yarattıkları bir durumun sonucudur" ifadesine yer verildi.
Rosneft'in Almanya'daki petrol rafinerisi yatırımlarının 4,6 milyar avroyu geçtiği bilgisine yer verilen açıklamada, "Rosneft, mahkemeye gitmek de dahil olmak üzere hissedarları korumak için mümkün olan tüm önlemleri alacaktır" denildi.