Almanya’da halk için en önemli konu enflasyon

Almanya’da halkın en çok enflasyonun artmasından endişe duyduğu ve yeni yılda kendileri için en önemli konunun enflasyonla mücadele olduğu saptandı.

Bild am Sonntag gazetesi adına Insa tarafından yapılan kamuoyu yoklamasında, Almanlarının yüzde 63’ünün kendileri için 2023 yılında en önemli konunun enflasyonla mücadele olduğu görüşünde birleştiği ortaya çıktı. Halkın yüzde 41’inin ‘Enflasyon artacak’, yüzde 37’sinin ‘aynı kalacak’ görüşünde olduğu saptandı. En önemli konular arasında yüzde 61’le ikinci sırada enerji güvenliği gelirken, halkın yüzde 54’ü için ödenebilir konut, emekli aylığı güvencesi ve yaşlı bakım gibi konuların öncelikli olduğu belirlendi. 18-29 yaş grubunun yüzde 41’i politikacıların emeklilik konusuna daha fazla ağırlık vermesini istediği, bu oranın 60-69 yaş grubunda yüzde 66’ya ulaştığı belirlendi.

KOALİSYONA ŞÜPHEYLE BAKIYORLAR


İklim değişikliğiyle mücadele ancak 6’ncı sırada yer bulurken, geçen yılın en önemli konusu koronavirüsle mücadele en arka sıralara düştü. Ukrayna’ya daha fazla yardım yapılmasına Almanların yüzde 25’i destek verirken, terörle mücadelenin ciddiye alınmasını isteyenlerin oranı yüzde 34’te kaldı. Avrupa Birliği’nin (AB) güçlendirilmesini destekleyenlerin oranı ise yüzde 16’yı geçmedi. Aynı kamuoyu yoklamasında Almanların önemli bir bölümünün SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinin bu yasama dönemi boyunca göreve devam etmesine şüpheyle baktığı saptanırken, ankete katılanların yüzde 40’ı “Bu üçlü koalisyon bozulur mu?” sorusuna “Evet”, yüzde 43’ü “Hayır”, yüzde 18’i de “Bilmiyorum” yanıtını verdi.

ENFLASYON, SON 71 YILIN ZİRVESİNDE

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına ilişkin Aralık 2022 öncü verilerini açıkladı. Almanya'da Kasım 2022'de yüzde 10 olan yıllık enflasyon, ısıtma faturalarının devlet tarafından ödenmesinin etkisiyle Aralık 2022'de yüzde 8,6’ya geriledi. Böylece 2022'de ortalama enflasyon yüzde 7,9’a çıkarak 1951’den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

.Açıklamada, Aralık 2022'de, federal hükümet tarafından vatandaşların doğal gaz ve diğer ısıtma faturalarının ödenmesinin enflasyonu aşağı yönlü baskıladığı ifade edildi. Alman devleti milyarlarca avroluk yardımla şirketleri ve tüketicileri enerji faturalarında rahatlatmaya çalışıyor. Bu yıl, elektrik ve gaz için üst fiyat limitlerinin hane halkı ve şirketler için artan maliyetleri hafifletmesi amaçlanıyor.

Sonraki Haber