Almanya'da işsizlik son iki yılın en yüksek seviyesinde!

Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya, işsizlik oranlarındaki artışla boğuşuyor. Rakamlar iki yıldan uzun bir süre sonra en yüksek seviyeye ulaştı. Raporlar, ufukta resesyon var diyor.

Federal Çalışma Ofisinin yayımladığı rapora göre kasım ayında Almanya'da işsizlik oranı %5.9'a yükselerek Ekim ayındaki %5.8'lik oranı geride bıraktı. Bu “tedirgin edici” artışın, Mayıs 2021'den bu yana görülen en yüksek işsizlik oranı olduğu ve “ülkenin ekonomik performansına dair endişe verici bir eğilime işaret ettiği” açıklandı.

3 MİLYONA YAKIN İŞSİZ

Federal Çalışma Ofisinin rakamları işsiz sayısının “22 bin kişi artarak 3 milyona” yaklaştığını da ortaya koydu. Bölgesel veriler ise Bremen ve Berlin'in en yüksek işsizlik oranlarına sahip olduğunu, Bavyera ve Baden-Württemberg'in ise en düşük oranları koruduğunu gösteriyor.

Federal İş Ajansı Başkanı Andrea Nahles, "Ekonomik kriz, Alman işgücü piyasasına damgasını vurmaya devam ediyor" dedi ve endişelerini dile getirdi: “İstihdam artışı yetersiz, işgücü talebi ise azalmayı sürdürüyor.”

UFUKTA RESESYON VAR

IFO istihdam barometresi, kasım ayında şirketlerin yeni personel alma talebinde azalma olduğunu ortaya koyarak bu gözlemleri destekledi. IFO Anketler Başkanı Klaus Wohlrabe, "İyileşme için sağlam bir temel hala görünmediği için şirketler yeni personel alımını erteliyor" yorumunda bulundu.

Almanya bu ekonomik türbülanstan geçerken önemli zorluklarla karşı karşıya: GSYH yılın üçüncü çeyreğinde daraldı ve genel ekonomi yaklaşan bir resesyonun işaretlerini veriyor.

Sonraki Haber