Almanya’da kısıtlamanın ‘3G’ formülü

Almanya’da artan bulaşma oranı, yeni kısıtlamaları da beraberinde getirdi. 17 Ağustos’tan itibaren Türkiye’den Almanya’ya girişlerde aşılanmamış ya da hastalığı geçirmemiş kişiler, en erken beş gün içinde çıkabilecekleri on günlük bir karantinaya girmek zorunda

Avrupa’nın en büyük ülkesi, vaka sayılarındaki artışı durdurmak için Kovid-19’a karşı savaş açtı. Alınan son kararlarla, ilkbaharda kaldırılan birçok tedbir geri getirildi, ancak daha önceki dönemlerden farklı olarak hükümetin baz aldığı tek değer artık bulaşma oranı değil. Aşılama oranı ile hastanelerdeki doluluk da 80 milyon nüfuslu ülkenin değerlendirmeye aldığı veriler arasında.

Perşembe akşamı itibarıyla vaka sayılarındaki artış, son dokuz haftanın en yüksek seviyesine erişti: Son 24 saat içinde virüs, 5 bin 638 kişiye bulaşmıştı. Bu durum karşısında Almanya, 23 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak son kuralları açıkladı.

3G: AŞILANMIŞ, İYİLEŞMİŞ, TEST EDİLMİŞLERE KOLAYLIK

23 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere Almanya, stratejisini “3G” üzerine kuracak: Geimpft-Genesen-Getestet (Aşılanmış-İyileşmiş-Test edilmiş). Artık toplumsal hayata katılımda, 3G formülünde aranan şartları yerine getirenlere kolaylık sağlanacak. Aşı olmayanlar veya iyileşme ya da test belgesi ibraz edemeyenler kapalı mekanlara giremeyecek.Tedbirlerin sıkılaştırılmasıyla birlikte “3G” kuralının hastane, bakımevleri, restoranların kapalı alanları, ibadethaneler, düğünler, toplantılar, kuaförler, spor salonları ve kapalı yüzme havuzlarında uygulanması da bekleniyor.

ÜCRETSİZ TESTLER KALDIRILACAK

Hükümetin açıkladığı son kararlara göre ücretsiz Kovid-19 testleri, 11 Ekim’den itibaren aşı yaptırmamış olan yetişkinler için ücretli hale getirilecek. Bu tarihten itibaren bu kişilerden ortalama 15 avro alınması bekleniyor. Ücretsiz test hizmeti ise yalnızca sağlık koşulları nedeniyle aşı olamayanlar, hamile kadınlar, çocuklar ve 18 yaşından küçük gençler için sürdürülecek.

11 Ekim’den itibaren test merkezlerinin de kaldırılacağı açıklandı. Yapılmış gibi gösterilen testler üzerinden ortaya çıkan yolsuzluk skandalının ardından alınan bu karar, toplum içinde tartışmalara yol açtı. Kamuoyu, özellikle aşılanmamış kişilerin bu sayede aşılanmasını bekliyor.

TÜRKİYE’NİN RİSK KATEGORİSİ DEĞİŞİYOR

Alman Dışişleri Bakanlığı, aldığı bir kararı da cuma günü açıkladı. En büyük eyalet olan Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yaz tatilinin biteceği 17 Ağustos tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Türkiye’nin risk kategorisi, yüksek riskli bölge olarak değiştiriliyor. Bu tarihten itibaren Almanya’ya girişlerde aşılanmamış ya da hastalığı geçirmemiş kişiler, en erken beş gün içinde çıkabilecekleri on günlük bir karantinaya girmek zorunda. Karantinadan erken çıkmak isteyenlerin, test yaptırıp negatif sonucu ibraz etmesi gerekiyor. 12 yaş altındaki çocukların karantina süreleri her koşulda beş günle sınırlı tutulacak. Ülkeye giriş öncesinde ise Türkiye’den Almanya’ya seyahat edecek tüm yolcuların, Sağlık Bakanlığına ait bir internet üzerinden form doldurmaları gerekecek. Giriş tarihinde aşısı tamamlanmış ya da hastalığı atlatmış kişilere karantina uygulanmayacak.

AŞI PASAPORTU UYGULAMASI YAYILIYOR

Son haftalarda kısıtlamalara gitmiş olan ülkeler Almanya ile sınırlı değil. Bu günlerde Avrupa ülkelerinin hemen hemen hepsi aşılanma ya da iyileşme durumlarını denetleyebilmek için çözümler üretiyor. Aynı şekilde birçok ülke, birçok mekana giriş için aşı belgesi ya da test zorunluluğu getirdi. Bu kapsamda İngiltere Başbakanı Boris Johnson, eylül sonundan itibaren gece kulüpleri ve büyük kalabalıkların toplandığı bazı mekanlara girişlerde aşı pasaportu uygulamasının zorunlu olacağını açıkladı. 4 Ağustos’ta da Hükümet, huzurevi çalışanlarına kasım ayından itibaren aşı zorunluluğu getirileceğini duyurmuştu.

SAĞLIK RUHSATI İLE YEŞİL KARTLAR

Almanya’nın komşusu Fransa, bölgeler arası yolculuklar, hastane, restoran, kafeterya, sinema salonları, müzeler ve alışveriş merkezleri ile 50 kişiden fazla kapasiteli mekanlar ve eğlence parkları için zorunlu tutulan “Sağlık Ruhsatı” uygulamasını başlattı. Ruhsat, Kovid-19 aşılarını tamamlayan, son 72 saatte yapılmış negatif PCR testi olan ya da son 6 ayda hastalığa yakalanıp iyileşenlere verilen karekodlar içeriyor.

Fransa böylelikle İtalya ve Belçika gibi ülkelerin de uyguladığı bir yönteme başvuruyor. İtalya, 6 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere dijital ya da matbu sağlık belgesi olarak tanıtılan ‘yeşil kart’ uygulaması getirmiş, kapalı mekanlara girmek veya şehirlerarası yolculuk yapmak isteyenlerin bu belgeyi yanlarında taşımaları zorunlu hale getirilmişti. Yine Belçika’da 13 Ağustos’tan bu yana açık havada düzenlenecek etkinliklere katılımda “Covid Safe Ticket” (Kovid Güvenlik bileti) uygulaması yürütülüyor.

Söz konusu etkinliklere katılmak isteyen herkesin, aşılarının tam olduğunu, 48 saat içinde PCR testi yaptırarak negatif sonuç elde ettiğini ya da yakın zamanda iyileştiğini belgelemesi gerekecek.

Sonraki Haber