Almanya'da sağlık sistemi çıkmazda! 4 bin 800 aile hekimi açığı var: ‘Önlem alınmazsa sağlık sistemi çökecek’

Alman sağlık sistemindeki hekim açığı krizin her geçen gün derinleşmesine neden oluyor. Sağlık sisteminde sorunların arttığına dikkat çeken Alman Tabipler Birliği Başkanı Klaus Reinhardt, ‘Şu an 4 bin 800 aile hekimliği kadrosu boş’ dedi.

Almanya’daki hekim açığı sağlık hizmetlerindeki krizi derinleştiriyor. Alman Tabipler Birliği Başkanı Klaus Reinhardt, sağlık sisteminde sorunların her geçen yıl arttığına dikkati çekerken, önümüzdeki yıllarda ciddi sıkıntılar yaşanacağını söyledi.

Alman Tıp Günü öncesinde Alman Basın Ajansı’na konuşan Reinhardt şunları ifade etti: “Hekim açığı sadece bir öngörü değil, ülkenin çeşitli kesimlerinde şu anda yaşanan bir gerçektir. Almanya genelinde şu anda 4 bin 800 aile hekimi kadrosu boş, benzer bir durum hastanelerde de söz konusu. Kliniklerde de bu alanda ciddi sıkıntılar yaşanıyor.”

Çok sayıda hekimin emekli olacağına dikkat çeken Reinhardt, “Almanya’da şu anda aktif olarak görev yapan her 4 doktordan biri 60 yaşın üzerinde. Önümüzdeki yıllarda tam bir emeklilik dalgası yaşayacağız. Emekli olan hekimlerimizin yerini doldurmak hiç de kolay olmayacak. Yaşlanan toplumun tedavisi için daha fazla hekime ihtiyaç var. Bu alandaki açığı ve boşluğu doldurmak için şimdiden daha ciddi önlemler almalıyız ve yurt dışından gelecek hekimlere daha cazip imkânlar sunmalıyız. Aksi halde Almanya’daki sağlık sisteminde tam bir çöküş yaşanması kaçınılmaz. Siyasiler bu sorunu ciddiye almazsa gerçek bir arz sıkıntısına doğru gidiyoruz. Bu, toplumun neredeyse tüm alanları için ciddi sonuçlar doğurur.” açıklaması yaptı.

Almanya’da nüfusun yaşlanması nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanma ve tedavi ihtiyacı da her geçen gün artıyor. 84.4 milyon nüfusu olan Almanya’da 59 yaşın üzerindekilerin oranı yüzde 32.4.

SAĞLIK BAKANI: 50 BİN HEKİM AÇIĞI OLACAK

Alman Sağlık Bakanı Karl Lauterbach da geçen günlerde “Almanya’da önümüzdeki yıllar 50 bin hekim açığı olacak. Bunu herkes hissedecek.” sözleriyle sağlıktaki yaklaşan krizi ilan etmişti. Bakan, "Hekim yetiştiremedik" diye konuştu. Lauterbach, "Son on yılda 50 bin doktor yetiştiremedik. Bu nedenle önümüzdeki birkaç yıl içinde aile hekimi eksikliğimiz artacak. Kendimizi çok zor bir tedarik durumu içinde bulacağız" dedi. Lauterbach, gelecekte yaşanacak sıkıntının "hayal bile edilemeyeceği" uyarısında bulundu.

Başka ülkelerden doktor almanın Almanya’daki doktor açığının dengelenmesinde yeterli olmayacağını ifade eden Lauterbach, üniversitelere çağrı yaparak tıp öğrenimini kolaylaştırmalarını ve yeni öğrenim kurumları açmalarını istedi.

Klaus Reinhardt

TIP EĞİTİMİ ALANLARIN SAYISI YETERSİZ

Almanya’daki tıp fakültelerinde 10 bin öğrenci eğitim alıyor. Uzmanlar ileriye yönelik ihtiyacın karşılanabilmesi için en az 5 bin öğrencinin daha tıp okuması gerektiğini vurguluyor. Yeni eğitim kurumları açılsa bile, tıp eğitiminin çok uzun sürmesi ve eğitim sonrası staj zorunluluğu nedeniyle, tıp eğitimine yeni başlayanların en erken 12 yıl sonra doktorluk yapabilecekleri belirtiliyor.

Ancak daha da büyük ve endişeye yol açan sorun, şu andaki doktorların yaklaşık yüzde 20’sinin yani 83 bin doktorun emeklilik sınırına gelmesi, bunlardan 11 bininin de önümüzdeki 5 yıl içinde emekliye ayrılacak olması. Hali hazırda aktif olarak çalışan doktorların yüzde 8’i ise şu anda bile 65 yaşın üzerinde.

ŞU ANKİ AÇIK YAKLAŞIK 35 BİN

Toplam doktor sayısı 416 bin olan Almanya'da doktorların yüzde 20’si ise 2030’lu yıllarda emeklilik sınırında olacak. Ülkedeki tüm doktorların yüzde 46’sı 50 yaşının üzerinde. Son dönemlerde birçok doktorun yarım gün çalışmayı tercih etmesi, doktor açığını daha fazla arttıran bir gelişme.

Karl Lauterbach

Almanya Federal Sağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı için yayınladığı “Doktorluk Mesleği ve Hekim Yetersizliği” raporuna göre, Almanya’da şu andaki doktor açığı yaklaşık 35 bin. En çok eleman açının olduğu branş ise aile hekimliği. Aile hekimliğini nöroloji takip ediyor. Üçüncü sırada ise psikiyatri ve psikoterapi var. Listenin dördüncü sırasında ise kardiyoloji yer alıyor. Sadece bu dört branşta var olan uzman açığı sayısı 25 bin olarak tanımlanıyor.

YABANCI HEKİM SAYISI 60 BİNİ GEÇTİ

Almanya’da yabancı doktorların sayısının artması doktor açığını kısmen gideriyor. Alman Tabipler Birliği’nin verilerine göre, Almanya’da Alman pasaportu olmayan doktorların sayısı son yıllarda ikiye katlandı.

31 Aralık 2023 itibariyle Almanya’da 63 bin 763 Alman pasaportu olmayan doktor çalışıyor. 2013’te ülkede 30 bin civarında Alman pasaportu olmayan doktor çalışıyordu. Söz konusu doktorların çoğu Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden geliyor. Türkiye’den gelen doktor sayısı ise 2 bin 628. Almanya'da çalışmak isteyen Türk ve diğer yabancı doktorların bazı bürokratik zorluklarla karşı karşıya kalması, iş görüşmesi için vize alma gibi süreçlerin ortalama 6 ay sürmesine rağmen, yapılan başvuruların eskiye oranla daha esnek ve hızlı işleme alındığı biliniyor.

Hastalar hastanelerin labirentinde kayboluyor

AHMET KORKMAZ / HOLLANDA

Hollanda Kamu Yayın Organı (NOS) ve Nieuwsuur adlı haber programının ortak araştırmasına göre, farklı tıbbi uzmanlık alanlarına sahip doktorlar arasında danışma ve koordinasyon eksikliği var. Bu durumdan ötürü de hastalar hastanelerin sağlık hizmetleri labirentinde adeta kayboluyor.

Araştırmaya konuk olan bir hasta, ortopedi koğuşundayken dizine bir hastane bakterisi girdi ve ciddi bir enfeksiyon ortaya çıktı. Bakterileri temizlemek için haftalarca infüzyon yoluyla ağır antibiyotik tedavisi uygulandı. İlaçların yan etkisi hastanın böbreklerinde hasara yol açtı ve hasta aniden nefroloji servisine nakledildi.

Hasta şu ifadeleri kullandı, “Bana hiç danışılmadı ama anlaşılan doktorlar arasında da bir koordinasyon yoktu. Dizimin düzgün bir şekilde rehabilite olması için egzersizler konusunda rehberliğe ihtiyacım olmasına rağmen bir daha ortopediden kimseyi görmedim.”

Sadece bir hastane içindeki bölümler arasında değil, hatta birkaç hastane arasında pinpon topu gibi gidip gelen hastalar da var. Uzmanlara göre, aynı anda birden fazla rahatsızlığı olan hastalar 2040 yılına kadar hastanedeki en yaygın hastalar haline gelecek.

Sonraki Haber