Almanya’da süper seçim yılı

2021 yılı Almanya’da “süper seçim yılı“ olarak adlandırılıyor. 26 Eylül’de yapılacak Federal Meclis seçimlerinin yanı sıra seçmenler 6 eyalette de sandık başına gidecek. 16 yıldır başbakan olan Angela Merkel tekrar aday olmuyor.

Merkel’in yerine yeni başbakan adayı belirlenecek. Bunun yanısıra Hristiyan Demokrat Birlik (CDU)’in Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer’in yerine yeni bir başkan seçildi. Karrenbauer’in, Merkel’in yerini dolduramadığı yorumları yapılırken, haftasonu düzenlenen CDU Kurultayında Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanı Armin Laschet yeni başkan oldu.

ÖNEMLİ KARARLARIN EŞİĞİNDE

Korona salgını, derin mali kriz ve ekonomideki daralmanın ortasında Almanya’nın önünde önemli siyasi kararlar var: Biden’ın başta Almanya olmak üzere AB’yi ABD saldırganlığının peşine takmak ya da Avrasya’ya yönelişi sürdürmek. İhracat ülkesi olan Alman ekonomisi belirgin bir şekilde Çin ve Asya’ya yöneliyor. Buna paralel olarak Rusya ile Kuzey Akımı 2, İran ile Nükleer anlaşmada ısrar etme gibi konularda ABD ile derin çelişmeler yaşıyor. Bu nedenlerle seçimler Atlantik-Avrasya yöneliminde önemli bir rol oynayacak. Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz, Saksonya-Anhalt, Thüringen, Mecklenburg-Vorpommern ve başkent Berlin’de de eyalet parlamento seçimleri yapılacak. Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz eyalet seçimleri 14 Mart’ta yapılacaktı. Ancak korona salgını nedeniyle ertelenebileceği ya da mektupla yapılabileceği görüşülüyor. 25 Nisan’daki Thringen seçimleri de salgına bağlı. Vaka sayılarının azalmaması durumunda, bu seçimlerin de 26 Eylül’e ertelenebileceği belirtiliyor. Saksonya Anhalt’ta seçimler 6 Haziran’da yapılacak. Mecklenburg-Vorpommern ve Berlin eyalet seçilmelerinin de 26 Eylül’de yapılması bekleniyor.

BEKLENTİLER

Başbakanlığında 16. yılına giren Angela Merkel, AB’nin lider ülkesi Almanya’nın yanı sıra uluslararası planda da etkili bir politikacı olarak iz bıraktı. Salgına rağmen Merkel’in izlediği güven veren politikalarla Muhafazakar Birlik Partilerine destek arttı.

‘SOL’, YEŞİLLER, LİBERALLER GERİLEME İÇİNDE

Son kamuoyu yoklamalarına göre Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU oyların yüzde 37’sini, Yeşiller 19’unu, Sosyal Demokratlar (SPD) 15’ini, AfD 10’unu, Sol Parti 8’ini ve liberal FDP 6’sını alacak. CDU/CSU'nun yüzde 37'ye varan oy oranıyla önceki seçimlerdeki yüzde 32,9'luk oy oranının üzerine çıkıyor. Koalisyon ortağı SPD yüzde 16 ila 17 ile önceki yüzde 20,5'lik oy oranına kıyasla destek kaybetti. Yeşiller’in oyu yüzde 24'e kadar yükselmişken, yüzde 19-20’ye düştü. Seçimlerinden ikinci parti olarak çıkması bekleniyor. Yeşiller, Atlantik merkezinin Asya, Çin ve Türkiye karşıtı kampanyalarının Almanya’da başını çekenlerden. 2017'de yüzde 9,2 oy alan Sol Parti'nin oy oranı da yüzde 6 ila 7 arasında. Baden-Württemberg Eyaleti'nde Almanya'nın Yeşiller’den tek eyalet başbakanı olan Winfried Kretschmann'ın yeniden seçilip seçilmeyeceği partisi için önem taşıyor. Rheinland-Pfalz'da SPD'li Başbakan Malu Dreyer 2016'dan bu yana FDP ve Yeşiller ile kurulan koalisyon hükümetinin liderliğinde. Son anketler ise CDU'nun bu eyalette SPD'nin önünde olduğunu gösteriyor. Thüringen'de seçimler ekim 2019'da yapılan eyalet meclisi seçimlerinin ardından yaşanan kaos nedeniyle tekrarlanacak. Saksonya-Anhalt'ta seçimler 6 Haziran'da yapılacak. Burada CDU'lu Reiner Haseloff, SPD ve Yeşiller ile kurulan koalisyon hükümetinin başında. Son anketlere göre burada CDU önde. 2021 sonbaharında Mecklenburg-Vorpommern ve Berlin Eyalet Meclisi seçimleri yapılacak. Mecklenburg-Vorpommern'de SPD'li Manuela Schwesig'in yeniden seçilmesi bekleniyor. Berlin'e hükümet eden Belediye Başkanı Michael Müller'in hedefi Federal Meclis'e girmek. Anketlere göre bu eyalette de CDU önde bulunuyor. 2021 Almanya genel ve yerel seçimleri, Türkiye ve Batı Asya açısından büyük önem taşıyor. 1 milyon Türkiye kökenli seçmenin yanı sıra 3 milyon vatandaşımızı da yakından ilgilendiriyor. Daha önemlisi, Biden’ın saldırgan Atlantik merkezli politikası içinde en önemli maddelerden biri, Türkiye ile Almanya’nın arasını iyice açmak ve ülkemizin etrafındaki kuşatmayı pekiştirmek. Türk gemisine baskın olayı gibi kışkırtmaları teşvik etmek, AABF aracılığıyla milletimizi mezhep çatışmalarına sürükleyerek iç cepheyi zayıflatmak. Bu nedenle hem Almanya’daki vatandaşlarımızın hem de Türkiye’nin, dostluk için çaba göstermesi zorunlu.

OTOMOTİVDE ÇİN- ALMAN İŞBİRLİĞİ DERİNLEŞİYOR

Otomotiv sektöründe en güçlü ülkelerden Almanya ile Çin arasında işbirliği derinleşiyor. Sektörde Alman devlerinin yüzünü Çin güldürdü.

Alman firmaları elektrikli araç üretimi için Çin’de yatırımlarını artırırken, elektrikli araçta kaybettikleri zamanı Çin’de telafi etmeye çalışıyorlar. Bu arada, geçen yıl ülkenin en büyük iki üreticisi olan BMW ve Audi’nin satışları sadece Uzakdoğu’da yukarı doğru bir eğim sergilerken Avrupa ve ABD’de düşüş gösterdi. Her iki üreticinin yaptığı açıklamalara göre, dünyanın bütününe ilişkin sürümün, Çin olmasa daha da düşük olmuş olacağı saptanıyor.

MAAS YARIN TÜRKİYE'YE GELİYOR

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın 18 Ocak'ta Türkiye’ye geleceği bildirildi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın ülkemize bir çalışma ziyareti gerçekleştireceği ifade edilerek, yapılacak görüşmelerde, ikili ve bölgesel konuların yanısıra Türkiye-AB ilişkilerinin ele alınmasının öngörüldüğü belirtildi.

Sonraki Haber