Almanya’da 600 bin kişi yeniden Türk vatandaşı olacak! Yeniden Türk vatandaşlığına başvuru sürecinin tüm ayrıntıları!

Almanya’da yabancılara çifte vatandaş olma hakkını veren ‘Yeni Alman Vatandaşlık Yasası’nın yürürlüğe girmesine günler kaldı. 27 Haziran 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak yasaya göre Türk vatandaşları haklarını kaybetmeden aynı zamanda Alman vatandaşı da olabilecek.

Dışişleri Bakanlığı ve Almanya’daki Başkonsolosluklar çifte vatandaşlık hakkından yararlanmak isteyen Türkler için yoğun bir hazırlık ve çalışma içine girdi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim Almanya’nın Başkenti Berlin’de İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Hans Georg Engelke ile görüşmesinin ardından, Almanya’da görev yapan başkonsoloslar, dernek ve kuruluş temsilcileriyle bir araya geldi. Almanya’nın birçok bölgesinden gelen Türk toplumunun dernek temsilcilerinin talep ve sorunlarını da dinleyen Serim, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

YENİDEN TÜRK VATANDAŞLIĞINA BAŞVURU

Bu toplantıda Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Yeniden Türk Vatandaşlığına Başvuru Süreci’ kitapçığı tanıtıldı. Çok sayıda soru ve cevaptan oluşan broşür, daha önce vatandaşlıktan çıkmak zorunda kalan Almanya’daki Türkler için hazırlandı. Serim, toplantıda gelen bir soru üzerine toplam olarak 6 yüz bin kişinin yeniden Türk vatandaşlığına başvurmasını beklediklerini açıkladı.

Türk vatandaşı olmak için başvuru yapacakların nasıl bir yol izlemesi gerektiği, hangi hukuki prosedürlerin yerine getirilmesi ve dikkat edilmesi gereken konularla ilgili Dışişleri Bakanlığının kitapçığında geçen önemli konuları, uzman görüşleri de alarak okurlarımızın dikkatine sunuyoruz:

T.C. Berlin Büyükelçiliği

BAŞVURU SÜRESİ VAR MI?

Öncelikle başvuru için bir süre kısıtlaması bulunmuyor. Yeni Alman Vatandaşlık Yasası, başvurular için bir süre öngörülmüyor. Şartları taşımak koşuluyla yasanın yürürlüğe giriş tarihi olan 27 Haziran 2024’ten sonra her zaman başvuru yapılabilecek.

Merak edilen soruların başında “Türk vatandaşı olursam Alman vatandaşlığından çıkar mıyım?” sorusu geliyor. Türk vatandaşlık yasası bakımından Türk vatandaşlığı yanında diğer ülkelerin de vatandaşı olmanın önünde bir engel bulunmuyor. Diğer ülke mevzuatının izin vermesi halinde Türk vatandaşlığının yanında başka ülkelerin vatandaşlığı devam eder. 27 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girecek yeni Alman vatandaşlık yasası da genel prensip olarak çifte vatandaşlığa imkan tanıyor.

KİMLER YENİDEN TÜRK VATANDAŞI OLABİLİR?

Türk vatandaşlığını çıkma izni almak suretiyle kaybedenler,

Ana veya babalarına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybeden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı çocuklardan ergin olmalarından itibaren üç yıl içinde seçme hakkını kullanmayanlar,

Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 25. maddesine göre kaybedenler başvuru yapabilir.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Yeniden Türk vatandaşlığını kazanma başvurusu yaparken izlenilecek başvuruda adım adım şu yol izlenecek:

https://www.konsolosluk.gov.tr adresinde bağlı olunan Başkonsolosluk seçildikten sonra Vatandaşlık sekmesi altındaki “Yeniden Türk Vatandaşlığı Kazanma Başvurusu” seçeneği işaretlenmeli,

Kimlik bilgileri girilerek ve doğrulama yapılarak “Yeniden Vatandaşlık Kazanma Ön Başvuru Formu” doldurulmalı. Ardından Vat-5 Formu ve Pasaport fotokopisi yüklenmeli,

Açılan randevu ekranında randevu oluşturmanın ardından sistem, kişinin yanında getirmesi gereken belgeleri listeleyecek.

Kişiye randevu teyit e-posta / SMS mesajı sistem tarafından iletilecek.

Randevu tarihinde belgelerle birlikte Başkonsolosluğa belgeler elden teslim edildikten sonra T.C. Kimlik Kartı için parmak izi verilmesi gerekecek.

Belgeler Başkonsolosluklar tarafından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilecek.

Başvuru süreci bundan sonra e-Devlet üzerinden takip edilebilecek ve başvuru sonucu, Başkonsolosluk tarafından ilgililere tebliğ edilecek. Türk vatandaşlığını yeniden kazanma işlemlerinde aynı zamanda Almanya Federal Cumhuriyeti vatandaşı olunduğu kayıtlarına işlenecek.

MAVİ KARTLILARIN STATÜSÜ

İzinle Türk vatandaşlığından çıkan ve Mavi Kartı olanlar için iki başvuru yöntemi mümkün olacak. Türkiye’de ikamet edenler valiliklere bağlı il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne, yurt dışında olanlar ise, bağlı bulunduğu Dış Temsilciliğe aynı şekilde müracaat edebilecek.

Online başvuru yaparken, daha sonra şahsen yapacak başvuruda hangi belgeleri yanında getirilmesi gerektiği belirtilecek.

Mavi Kartlılar kütüğüne doğum kaydı olanlar reşit olmayan çocuklarıyla birlikte başvurması halinde kendisi ve çocuğu için çifte vatandaş olarak kimlik alabilecek.

Türk vatandaşlığını kazanma başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra mavi kart geçersiz olacak. Kişiye Türkiye Cumhuriyeti Kimlik kartı verilecek.

BAŞVURUNUN NEREDE YAPILDIĞI ÖNEMLİ Mİ?

Hukuki prosedür bakımından vatandaşlık başvurusunun Türkiye’de veya Dış Temsilciliklerimizde yapılması arasında bir fark bulunmuyor. Dış Temsilciliklerimizde yapılan başvurular bakımından belgelerin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne en kısa sürede ulaştırılması Bakanlıkça sağlanacak.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim (ortada) ve Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen (solda) Berlin’de çifte vatandaşlık sürecine yönelik hazırlık ve çalışmalarla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

MEDENİ DURUM DEĞİŞİKLİĞİ BİLDİRİMİ

Türk vatandaşlığını yeniden kazanma müracaatında evlenme, boşanma, isim değişikliğini veya eşinin vefatını gösteren belgeler ile Türk vatandaşlığını kaybettikten sonra dünyaya gelen çocuklara ait belgelerin başvuru makamına Türkçe tercümeli ve onaylı olarak verilmesi gerekiyor. Dış Temsilciliklerdeki işlem yoğunluğuna bağlı olarak, işlemlerin aynı gün içinde tamamlanabilmesi öngörülüyor.

REŞİT OLMAYAN ÇOCUKLAR İÇİN AYRICA BAŞVURU YAPILACAK MI?

Ebeveynler çocuklarıyla birlikte yeniden Türk vatandaşlığını kazanmak istiyorlar ise, 18 yaş altı çocuklarının da işlem görmesi gerekecek. Ancak anne ve baba veya kişiler çocukları Türk vatandaşlığına girmeden, sadece kendileri için Türk vatandaşlığı başvurusunda da bulunabilirler.

ASKERLİK ZORUNLULUĞU

Çeşitli nedenlerle Türk vatandaşlığını kaybettikten sonra yeniden Türk vatandaşlığını kazananların askerlik işlemleri, önceki askerlik safahatları dikkate alınarak yürütülecek. Dolayısı ile askerlik yapmadan Türk vatandaşlığından çıktıktan sonra yeniden Türk vatandaşlığına girdiğinizde askerlik hizmetini yerine getirmeniz gerekiyor.

Eğitimlerine uygun olarak erbaş/er, yedek subay/yedek astsubay, olarak askerlik hizmetini yerine getirebileceklerdir. Aynı zamanda başvuru şartlarını taşımaları halinde Asker alma dövizle askerlik hizmetinden yararlanabilirler.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek, askerlik hizmeti yapmaya mecburdur. Askerlik yükümlülüğünde herhangi bir yaş sınırı yoktur.

Berlin Büyükelçiliğindeki bilgilendirme toplantısına çok sayıda dernek ve kuruluş temsilcisi katıldı.

ASKERLİK ERTELEMESİ

Yeniden Türk vatandaşlığına geçenlerin askerlik ertelemesi olmadan Türkiye’ye seyahat ederken, bağlı bulunulan askerlik şubelerinden bilgi alması ve askerlik durumlarını kontrol etmesi gerekiyor. Aksi halde hukuki sorunlarla karşı karşıya kalınabilecek.

Yoklama kaçağı veya bakaya durumunda olanların Türkiye’de kolluk kuvvetlerince tespit edilmeleri halinde cezai işleme maruz kalabilir.

Lise veya dengi okullarda okuyanların 22 yaşını tamamladıkları, fakülte ve yüksekokullar ile meslek yüksekokullarında okuyanların 28 yaşını tamamladıkları, yüksek lisans yapanların 32 yaşını tamamladıkları, doktora yapanların 35 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydıyla mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar yoklamaları yapılmadan askerlikleri ertelenir.

Almanya’da yükseköğrenim gören öğrencilerin askerliklerinin ertelenmesi, öğrenciliklerinin tanınması şartına bağlıdır. Yetkili makamlar, yurtdışı temsilciliklerimizdeki eğitim müşavirliği / ataşeliğidir.

ERTELENDİĞİ TARİH GEÇERLİ OLACAK

Askerlik işlemi önceki safahatlar dikkate alınarak vatandaşlığın kaybedildiği tarihteki statüye göre yürütülecek. Önceden dövizle askerlik hizmetine başvuranların hakkı 31.12.2025 tarihine kadar sürecek. Aynı Kanun kapsamında bedelli askerlik hakkı da olacak.

ÇİFTE VATANDAŞLIK SAĞLIK SİGORTASINI ETKİLER Mİ?

Çifte vatandaşlığın (Türk ve Alman) SGK’dan alınan sağlık hizmetine bir etkisi bulunmuyor.

EMEKLİLİK HAKKI NASIL OLACAK?

Kanun hükümleri saklı kalmak kaydı ile emekli aylığı bağlanmasında Türk vatandaşı olma şartı aranmıyor. Çifte vatandaşlık Türkiye’den emekli olma durumunu etkilemeyecek. Ancak Alman vatandaşının çifte vatandaş olması durumunda, yurtdışı borçlanmasında Türk vatandaşlığına kabul edildiği tarihten sonraki geçen süreler dikkate alınacak.

İZİNSİZ ÇIKANLAR YENİDEN KAZANABİLECEK Mİ?

Geçmişte Türk vatandaşlığından izinsiz olarak çıkanlar ve Kanununun 25. maddesine göre Türk vatandaşlığını kaybedenler, yeniden Türk vatandaşlığını kazanma başvurusu yapabilecek.

YENİDEN VATANDAŞ OLANLAR NASIL OY KULLANACAK?

Yurtdışında ikamet etmeniz durumunda genel seçimlerde, yurt içinde ikamet etmeniz durumunda genel ve yerel seçimlerde oy kullanabilecek.

Düsseldorf Başkonsolosluğunda bilgilendirme toplantısı yapıldı

Türkiye'nin Düsseldorf Başkonsolosluğunda, “Almanya Çifte Vatandaşlık Yasası" ile ilgili Başkonsolos Ali İhsan İzbul ve Vatandaşlık Servisi yetkilisi Beyza Usta bilgi verdi.

Başkonsolos İzbul, söz konusu yasanın 27 Haziran'da yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, daha önce Alman vatandaşlığına geçmiş olanların da bu süreçte Türk vatandaşlığına geri dönüş işlemlerinin başkonsolosluklarca kabul edileceğini belirtti. Konuyla ilgili detayları anlatan Usta da Dışişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili hazırladığı bilgilendirme kitapçığının internet üzerinden hizmete sunulduğunu aktardı. Usta, şunları kaydetti: "Müracaatlar vatandaşlarımızın bağlı olduğu konsolosluklar tarafından alınacaktır. Konsolosluk.gov.tr adresindeki randevu modülünden randevu aldıktan sonra açılacak pencerede yeniden Türk vatandaşlığının alınması seçildikten sonra sizlere uyan bilgilerinizi doğru verdiğiniz takdirde istenilen belgeler size belirtilecektir. Yapmanız gereken pasaport kimlik bilgilerinizi girdikten sonra, vatandaşlığa yeniden giriş dilekçenizin dökümünü alıp fiziken konsolosluklara teslim etmeniz gerekiyor."

Başkonsolosluk yetkilileri, salonda bulunanların sorularını da yanıtladı.

Sonraki Haber