‘Almanya’da yoksulluk hiç bu kadar olmamıştı’

Almanya’daki bir refah örgütü tarafından hazırlanan raporda, şu anda ülkedeki yoksul nüfus 13,8 milyon. Bu sayı Kovid-19 salgınının öncesine göre 600 bin kişi daha fazla.

Paritatische Gesamtverband’ın (Ortak Refah Derneği) yayımladığı rapor, 2021'de ülkedeki yoksulluk seviyesinin yüzde 16,6'ya yükseldiğini ve bunun enflasyonla daha da kötüleşebileceğini gösteriyor. Hesaplama medyan gelire göre yapılıyor. Gelirler küçükten büyüğe sıralandığında ortaya düşen değer medyan geliri gösterir. Medyan gelirin yüzde 60'ının altında olan tüm insanlar yoksul olarak kabul edilir. Maaşlar, emekli maaşı, işsizlik, barınma ve çocuk yardımları dahil olmak üzere tüm hane halkı hesaplamaya dahil edilir. Raporda, beş eyaletin ortalamanın üzerinde yoksulluk oranlarına sahip olduğu belirtildi: Kuzey Ren-Vestfalya, Thüringen, Saksonya-Anhalt, Berlin. En sondaki Bremen, yüzde 28'lik bir yoksulluk oranıyla oldukça geride kaldı.

‘BULGULAR ŞOK EDİCİ’

Paritatisches Gesamtverband Başkanı Ulrich Schneider yaptığı açıklamada, "Bulgular şok edici ve salgının ekonomik etkileri artık tam bir etkiye sahip." ifadelerini kullandı. Resmi mikro nüfus sayımına dayalı olarak daha önce hiç bu kadar yüksek bir değerin ölçülmediğini söyleyen Schneider, “Yoksulluk salgın sırasında, hiç olmadığı kadar hızlı yayıldı” dedi. Rapora göre, salgın sırasında maddi kayıplarla başa çıkmak zorunda kalan başta serbest meslek sahipleri olmak üzere çok sayıda çalışan da yoksulluk anlamında olağandışı bir artış yaşadı. Çalışanlarda yoksulluk oranı yüzde 9'dan yüzde 13,1'e yükseldi. Ayrıca raporda, emekli maaşı alan yaşlılarda yüzde 17,9, çocuklar ve gençler arasında da yüzde 20,8 yoksulluk oranında artış kaydedildi.

‘AÇLIK ÇOK UZAK DEĞİL’

Almanya, İsviçre ve Polonya'daki 30 tesiste 4 bin 500 çocuğa bakan Hristiyan çocuklar ve gençlik örgütü Die Arche'ın sözcüsü Wolfgang Buscher yerel basına verdiği demeçte yaşanabilecek açlığa dikkat çekti. Buscher, "Almanya'da sadece yetersiz beslenen çocuklar ve yetişkinler gördüm fakat aç değillerdi. Ancak bununla birlikte açlık çok da uzak değil" ifadelerini kullandı

Sonraki Haber