Almanya’daki Balıkesirliler Hıdırellez Şenliği’nde buluştu
Duisburg bölgesinde 18 yıldır faaliyet yürüten Almanya Balıkesirliler Derneği, Hıdırellez Şenliği’nin 16’ncısını düzenledi. Birbirinden renkli görüntülere sahne olan şenlikte Balıkesir’in kültürü ve lezzetleri sergilendi
Almanya’da yaşayan Balıkesirliler, Moers kentinde düzenlenen Hıdırellez Şenliği ile memleket hasreti giderdi. Almanya Balıkesirliler Kültür ve Dayanışma Derneği’nin (BAL-DER) geçen hafta sonu düzenlediği etkinlik yoğun ilgi gördü. Balıkesir ve ilçelerinin kültürel mirası, 7’den 70’e tüm kuşakların beğenisini toplayan renkli program ile tanıtıldı. Üç gün boyunca şenlik alanında zeybek ve bengi oyunları sergilendi, yöresel ezgiler yankılandı. Yetişkinler, çocuklar çuval yarışıyla heyecanlandı. Üçüncü gün düzenlenen yağlı güreş turnuvası ise ayrıca tüm katılımcıların beğenisini topladı.
YÖRESEL LEZZETLER KISA SÜREDE TÜKENDİ
Hıdırellez Şenliği’ne gelen ziyaretçiler, Balıkesir’in farklı lezzetlerinin de tadına vardı. Sunulan zeytin ve zeytinyağının yanı sıra ziyaretçiler, tarhana çorbası ve höşmerim tatlısının tadına baktı. Yiyecekler kısa sürede tükendi. Şenlik ayrıca iki ülkenin yerel siyasetçilerini de ağırladı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Tanıtım Komisyonu Başkanı, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ve farklı ilçelerden gelen 50 kişilik ekip, Duisburg ve Moers şehirlerinin yerel yöneticileriyle buluştu. Başkan Yavaş’ın BAL-DER Başkanı Kemal Kanıkurumaz ile kazanda keşkek dövmesi ise ayrıca ilgi gördü.
‘ALMANYA 21. İLÇEMİZ’
Şenliğin açılış programı, ikinci gün yapıldı. BAL-DER Sekreter Yardımcısı Halil Semercioğlu’nun sunduğu programda Dernek Başkanı Kanıkurumaz’ın yanı sıra protokol temsilcileri de katılımcıları selamladı. Hıdırellez’in baharı müjdeleyen bir gelenek olduğunu hatırlatan Moers Belediye Başkan Yardımcısı Claudia van Dyck, BAL-DER’e kentteki eşgüdümlü yaşama sunduğu katkılardan dolayı da teşekkür etti. Bu doğrultuda en güzel örneği düzenlenen kültür etkinliğiyle gerçekleştirdiğini dile getiren van Dyck, emeği geçenlere de teşekkürlerini iletti. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen konuşan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş da şenlik alanının Türkiye’yi anımsattığını paylaştı. Yurt dışında Türk kültürünü yaşatmanın önemine de değinen Yavaş, Moers ve Duisburg Belediyelerine de sundukları katkılardan dolayı teşekkür etti. Geleneklerin özellikle yurt dışında yaşatılmasının zorluğuna işaret eden Yavaş, geleneklerin yurt dışında yaşatılmasının barışçıl bir dünyaya da katkı sunacağını belirtti. Yavaş’ın ardından söz alan Altıeylül Belediye Başkanı Yardımcısı Feyyaz Çiftçi ise Balıkesir’in Karesi Beyliğinden Zağnoslu Mehmet Paşa’ya, Havranlı Seyit Onbaşı’dan Kurtuluş Savaşı’nda mandaya karşı duruşuyla öne çıkan Leblebici Raşit ve Tıbbiyeli Hikmet’e ve Kurtdereli Mehmet Pehlivan’a uzanan Anadolu’daki tarihsel önemini hatırlattı. Düsseldorf-Edremit uçuşları ile Balıkesir’e ulaşımın daha kolay olduğunu da öne çıkaran Çiftçi, konuşmasını “Biz Almanya’yı 21. ilçemiz olarak görüyoruz. Unutmayın ki ne zaman bir isteğiniz olursa büyükşehir belediyemiz ve ilçe belediyelerimiz emrinizdedir” sözleriyle sonlandırdı.
YEREL SİYASETÇİLER ŞENLİKTE BULUŞTU
BAL-DER’in düzenlediği Hıdırellez Şenliği, Moers Belediyesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğini aldı. Şenliğe Moers Belediye Başkan Yardımcısı Claudia van Dyck’ın yanı sıra Duisburg-Rheinhausen Belediye Başkanı Elisabeth Liß de katıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ise farklı ilçelerden gelen 50 Belediye Meclis Üyesi ve Altıeylül Belediye Başkan Yardımcıları Fikrettin Kocaman ve Feyyaz Çiftçi ile temsil edildi. Programa Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ı vekaleten katılan Sındırgı Belediye Başkanı ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Tanıtım Komisyonu Başkanı Ekrem Yavaş, Aydınlık Avrupa’ya şenliği değerlendirdi. “Balıkesirliler Derneği, aslında yıllar boyunca yaşatılan bir geleneği sürdürüyor” diye konuşan Yavaş,şunları söyledi: “Gurbetçilerimizi burada yalnız bırakmamak ve geleneklerimiz ve kültürümüzün burada yaşatılmasına katkı sunmak için buradayız. Biz ne kadar kültürümüzü yaşatır, birbirimize ne kadar sadakatle bağlı olursak geleceğe ve gelecek nesillere yönelik mesajımız da bir o kadar doğru şekilde verilmiş olur. Buradaki keşkek dövmesinden tutun da türkülerimize kadar Balıkesir’in kültürünü paylaşmak, oyun havalarımızda beraber oynayabilmek ve 20 ilçemizden insanlarımızın birbiriyle kaynaştığını görmek bizleri ziyadesiyle mutlu etti.”
‘AVRUPA’NIN İÇERİSİNDE YEŞEREN BİR TÜRK NESLİ GELİYOR’
Geleneklerin ve millî kültürün yurt dışında yaşatılmasının önemine de Yavaş, şu sözlerle işaret etti: “Yani burada aslında çocuklarımız da bir nebze kendi kültürünü tanımış oluyor. Gelecek nesillerin bu gibi etkinlilere katılmaları, onlarla etkileşim içinde olmaları, yani aslında Batı kültürü içerisinde emperyalist güçlerin varlığına karşı kendi kültürlerine, Türk kültürüne sadakatle bağlı olmaları bizim nesil emniyetimiz açısından çok önemli bir hadise. Onun için emeğinden dolayı Balıkesirlilerin Almanya’daki dernek başkanlarına, Kemal beye çok teşekkür ediyorum. Ekibe çok teşekkür ediyorum. Hakikaten çok güzel bir organizasyon yapmışlar. Burada Yörük köşesinden tutun da kahvemize, çayımıza, muhabbetimize kadar her şey var. Bu anlamda gelecek nesillerle alakalı verdiğimiz mesajı doğru algılatır ve anlatırsak aslında Avrupa’nın içerisinde yeşeren bir Türk neslinin tekrar geldiğini görürüz. Ben tekrar emeklerinden dolayı herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah burada yapılan etkinlikler her yıl daha da büyüyecek, daha da gelişecektir. Sındırgı’dan, doğal şehirden ve aynı zamanda da Balıkesir’in 20 ilçesinden bütün dostlara, Almanya’daki ve bütün dünyadaki gurbetçilere selam olsun.”
‘BAL-DER’İN KATKILARI ÖNEMLİ’
Moers Belediye Başkan Yardımcısı Claudia van Dyck da memnuniyetini Aydınlık Avrupa’ya anlattı. “Belediye Başkan Yardımcısı olarak Hıdırellez Şenliği’ne katılabilmekten mutluluk duyuyorum” diye konuşan van Dyck, “Moers şehri için derneğin böylesine uzun zamandır ortak yaşam için çaba göstermesi, üyelerinin şehir toplumu içinde kucaklandıklarını hissetmelerini sağlamalarına yönelik büyük çabaları çok önemli. Moers için ayrıca karşılıklı alışveriş üzerinden yanlış anlaşılmaları, ön yargıları ve sorunları bertaraf edebilmek de önem ifade ediyor. Bu anlamda BAL-DER önemli katkılar sunuyor. Bu sebeple bizim için de burada olmak, şenliğe katılabilmek gerçekten büyük bir onur ve ben kendim de bunların hepsine tanıklık edebilmekten mutluluk duyuyorum” ifadelerini kullandı.
BAL-DER 18 yıldır çalışma yürütüyor
2005 yılında Balıkesirlilerin bir araya gelmesiyle kurulan Almanya Balıkesir Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-DER), 2006 yılından bu yana resmiyete sahip. Kuruluşundan bu yana “kamu yararına çalışan dernek” olarak nitelendirilen kuruluşun başlıca faaliyetleri arasında Hıdırellez ve Balıkesir’in Yunan işgalinden kurtuluşu olan 6 Eylül kutlamaları bulunmakta. Derneğin diğer faaliyetlerini ise BAL-DER Başkanı Kemal Kanıkurumaz şu sözlerle özetliyor: “Zaman içinde iftar yemeği, Balıkesir ve Türkiye tanıtım gezileri ile gençlik gezisi ile Rheinhausen Şehir Şenliğine 8 kez katılarak Yörük Çadırı kurmuş, gelen ziyaretçilerimize Türk kahvesi ikram ederek, altmış yılın üzerinde Almanya’da yaşayan insanımıza karşı oluşmuş ön yargıları kırmaya çalışmaktayız. Geçen sene katılmış olduğumuz Avrupa Irkçılığa Karşı “ECCAR” programı dahilinde Duisburg Şehir Merkezinde dernek tanıtım çadırımıza gelen ziyaretçilere Türk çayı ve kahvesinin ikramı yanı sıra Balıkesir zeytini ve zeytinyağının tanıtımı yapılmıştır.”
2008 yılından bu yana Karesi Zeybek Ekibi ile de gençleri bünyesinde buluşturan BAL-DER, bu kapsamda faal bir gençlik koluna da sahip. Zeybek ekibiyle hem millî bayram kutlamalarına, hem de Duisburg ve Moers’te düzenlenen şehir festivallerine katılım sağlıyor. Dernek ayrıca Duisburg ve Moers’teki çalışma grupları ile şehirlerin düzenlenmesine de katkı sunuyor. Bu kapsamda önceki yıllarda Moers Şehir İradesinin semt düzenleme çalışmalarına da katılan BAL-DER, son olarak deprem yardımları ve Almanya’da vefat eden iki Balıkesirlinin naaşlarının memleketlerine götürmekle öne çıktı. Derneğin 167 üyesi var. Üyeler sadece Balıkesirlilerle sınırlı değil. Üyeler arasında Nevşehir, Iğdır, Afyonkarahisar, Isparta ve Uşaklı üyeler de bulunmakta.
İlk gelen Balıkesirliler maden emekçileri
Almanya’ya gelen ilk Balıkesirli, Federal Almanya Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 30 Ekim 1961 tarihinde imzalanan işgücü antlaşmasından önce buraya yerleşti. 2021 yılında hayata veda eden Vesile Soybaba’yı hatırlatan BAL-DER Başkanı Kemal Kanıkurumaz, Soybaba’nın 1952 yılında geldiğini paylaştı. Daha sonra gelen Balıkesirlilerin Almanya’nın çeşitli yerlerine yerleştiklerini söyleyen Kanıkurumaz, Almanya’daki Balıkesirlilerin kısa tarihini de şu sözlerle özetledi: “İşçi olarak gelen Balıkesirliler memleketlerinde çalıştıkları madencilikle ilgili bölge olan Ruhr havzasına yerleştirilmişlerdir. Burada bulunan Demir Çelik fabrikalarındaki çalışma imkanı bulan ilk nesil Balıkesirliler 1970 yılı başlarında getirdikleri aileleri ile ikinci ve bilhassa üçüncü nesil ile Alman toplumuna mühendisler, doktorlar ve akademisyenler ile iş adamları kazandırmışlardır. Bugün Almanya’da 50 bin civarında Balıkesirlinin yaşadığı söylenmektedir. Genel olarak Dursunbey ve Kepsut ilçelerinden gelen Balıkesirliler, ağırlıklı olarak Duisburg ile Dortmund şehirleri ve çevrelerinde yaşamaktadır.”