Almanya'daki Ukraynalı mülteciler çalışmıyor

Bild gazetesinin 5 Şubat tarihli haberine göre, Alman hükümetinin daha fazla Ukraynalı mülteciyi iş gücüne kazandırma çabası başarısızlığa uğruyor. Ülkeye sığınanlara sağlanan önemli mali destekler de işe yaramıyor

Haberde Almanya'daki Ukraynalı mültecilerin sadece yüzde 25.2'sinin şu anda istihdam edildiği belirtildi. Bu oran Danimarka'da yüzde 78, Çekya’da ise yüzde 66. Almanya’daki istihdam oranları Polonya (yüzde 65), İsveç (yüzde 56) ve Hollanda (yüzde 50) gibi diğer bazı AB ülkelerinin de gerisinde.

Haberde, AB genelinde Ukraynalı mültecilerin karmaşık bir iltica prosedüründen geçmek zorunda kalmadan geçici koruma statüsü aldıkları, sağlık ve sosyal sistemlere entegre edildikleri ve hemen çalışmalarına izin verildiği belirtildi. Ancak mültecilere yönelik mali destek programları farklılık göstermektedir. Almanya'da bekâr yetişkinler ya da bekâr ebeveynler aylık 563 avro (604 dolar) alırken, çocuklara yaşlarına bağlı olarak 357 ila 471 avro arasında destek sağlanmaktadır. Ayrıca barınma ve ek masraflar da karşılanmakta. Çekya acil durum yardımı olarak 200 avro sağlarken, bir pansiyonda yaşamanın maliyeti sınırlı bir süre için karşılanmakta. Polonya'da Ukraynalı mülteciler bir defaya mahsus olmak üzere 66 avro ve aylık 110 avro çocuk yardımı alma hakkına sahip.

DİL ŞARTLARI GEVŞETİLİYOR

Alman hükümeti on binlerce Ukraynalı mültecinin işgücü piyasasına entegrasyonunu hızlandırmak için adımlar atıyor. Şirketlere Almanca dil şartlarını gevşetmeleri çağrısında bulunuyor ve ek eğitim sunuyor. Geçen yıl Çalışma Bakanı Hubertus Heil, milyonlarca mülteciyi -özellikle de Ukraynalıları- işe yerleştirmek amacıyla 'iş turbosu' adı verilen girişimin başlatıldığını duyurdu.

ÇOĞU KURSLARI TAMAMLAYAMADI

Bu arada, Der Spiegel'in federal harcamalarla ilgili taslak bir rapora atıfta bulunarak yakın zamanda yayınladığı bir habere göre, Almanya'da devlet tarafından finanse edilen entegrasyon kurslarına kaydolan Ukraynalı mültecilerin çoğu bu kursları tamamlayamadı. Yayın organı, programın maliyeti göz önüne alındığında sonuçları "ayıltıcı" olarak nitelendirdi. Kurslar ilk olarak 2005 yılında başlatıldı ve şu anda yıllık yaklaşık 1 milyar avroluk bir bütçeye sahip.

Sonraki Haber