Almanya’dan ABD’ye rest: Kuzey Akım 2 hattına kaldığı yerden devam

Almanya ABD’nin yaptırım tehdidi nedeniyle durdurduğu Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattının yapımına yeniden başladı. Almanya’nın bu hamlesinin Biden’ın koltuğuna oturmasının hemen öncesinde gelmesi dikkat çekti.

Rusya-Almanya arasında Baltık Denizi'ne döşenen ancak ABD’nin yaptırımları nedeniyle bir yıldır duran doğalgaz boru hattı Kuzey Akım 2'nin inşaatı Cuma günü yeniden başladı. Yüzde 94'ü tamamlanan ve Almanya’ya (Avrupa’ya) ulaşması için yaklaşık 100 km kalan hat devreye girince Rusya’dan Almanya’ya 55 milyar metreküpe kadar doğalgaz pompalanabilecek. Bugüne kadar 9,5 milyar avro harcanan projenin tamamlanması için ilgililere gerekli bilgilendirilmenin yapılmasından sonra harekete geçildiği bildirildi.

ABD AVRUPA’NIN RUSYA’DAN GAZ ALMASINA KARŞI

ABD Avrupa’nın Rusya’dan gaz almasına karşı. Avrupa ülkelerinin Rusya’dan gaz alması yerine kendi kaya gazının almasını istiyor. Buna gerekçe olarak da Avrupa’nın enerjide Rusya’ya bağlı olmasının yaratacağı sakıncaları gündeme getiriyor ve ittifakın güvenliğini tehlikeye düşüreceğini iddia ediyor. Kuzey Akım 2 projesini engellemek için yaptırımları devreye sokan ABD, boru hattı döşeyen özel gemileri hedef alan bir yasa çıkardı. Bunun üzerine çok büyük bölümü tamamlanan hattın yapımı yaklaşık bir yıldır durdu.

Boru hattının yapımını gerçekleştiren konsorsiyum Kuzey Akım 2’nin 2021’de yapımına devam etmek için izin başvurusunda bulundu. Projenin ana mali yükünün yarısını Rusya'nın kamusal enerji şirketi Gazprom üstleniyor. Diğer yarısı ise Wintershall Dea, OMV, Uniper, Royal Dutch Shell ve Engie gibi şirketler tarafından karşılanıyor. Şu ana dek yüzde 94'ü tamamlanan proje bittiğinde, 1200 kilometre uzunluğundaki hattan yılda 55 milyar metreküp doğal gaz taşınması hedefleniyor.

ABD’DEN TEPKİ

Kuzey Akım 2’nin yapımının yeniden gündeme gelmesi sonrasında ABD Berlin Büyükelçisi Robin Quinville, Almanya hükümetine çağrıda bulunarak Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin durdurulmasını talep etti. Almanya'da yayımlanan ekonomi ve ticaret dergisi Handelsblatt'a açıklamalarda bulunan Quinville, “Almanya ve Avrupa Birliği tarafından, boru hattının inşaatı ile ilgili moratoryum ilan edilmesi için şu an doğru bir zaman” ifadesini kullandı.

Alınacak bu kararın Avrupa adına, “Rusya'nın süregelen kötücül tavrını daha fazla kabul etmeme” yönünde güçlü bir işaret olacağını savunan Büyükelçi, Kuzey Akım 2'nin sadece ekonomik bir proje olmadığını, aynı zamanda “Kremlin'in, Ukrayna'yı pas geçmek ve Avrupa'yı bölmek için kullandığı bir araç” olduğunu iddia etti.

YENİ YAPTIRIMLAR GÜNDEMDE

ABD Büyükelçisi'nin bu çağrısına rağmen projenin yapımına yeniden başlanması “Almanya, Kuzey Akım 2’den vazgeçmiyor” şeklinde değerlendirilirken alınan kararın ABD, Almanya ve Avrupa ilişkilerine nasıl yansıyacağı merak ediliyor. ABD yaptırımı nedeniyle bir yıldır duran projenin Biden’ın koltuğa oturmasının hemen öncesinde yeniden başlaması da dikkat çekiyor.

Bu arada, boru hattının inşaatının yeniden başlaması öncesinde Bloomberg, ulaştığı taslak plana dayanarak, ABD’li senatörlerin Kuzey Akım 2 doğal gaz projesine karşı uygulanan yaptırımları genişletmeyi planladıklarını yazdı. Kuzey Akım 2 projesine karşı daha önce uygulanan yaptırımların boru döşeme ve sigorta ile ilgili faaliyetleri kapsadığını, yeni yaptırımların ise boru hattında çalışan tankerler için underwriting, sigorta ve reasürans hizmetleri sunan sigorta şirketlerine uygulanacağını bildirildi.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ise yaptırımlara karşı yaptığı açıklamada, Kuzey Akım 2 projesinin ABD’nin yaptırımlarına rağmen kalan kısmının Rus enerji şirketi Gazprom’a ait Akademik Çerskiy gemisinin tamamlayabileceğini belirtmişti.

Sonraki Haber