Altan Öymen İmamoğlu sorusuna yanıt verdi!

CHP'nin eski genel başkanlarından Altan Öymen, "tek adam" sisteminde olan yöntemin CHP'ye de sirayet ettiğini belirtti. Öymen, İmamoğlu'yla buluşmasıyla ilgili "İmamoğlu'nun siyasi kariyerini konuştunuz mu?" sorusuna da yanıt verdi.

Geçtiğimiz günlerde Murat Karayalçın'la birlikte Beylikdüzü'nde Ekrem İmamoğlu'yla bir araya gelen CHP'nin eski genel başkanlarından Altan Öymen T24'ten Cansu Çamlıbel'in sorularını yanıtladı. CHP'deki değişim tartışmalarını da değerlendiren Öymen, CHP tüzüğünün demokratik vasfının azaldığını belirtti.

"TEK ADAM SİSTEMİNDE OLNA YÖNTEM BİZE SİRAYET ETTİ"

Kemal Bey’in tüzük değişikliğine hazırlanıp hazırlanmadığı konusuna gelince….şunu hatırlatmam lazım; CHP’de genel başkanının yetkilerinin arttırılması Kemal Bey’den daha öncedir. Benim ayrılmamdan sonra şöyle bir şey oldu. AKP kurulduğunda zaten merkezden belirleme prensibini uyguladılar. Öyle olunca bizimkilerin içinde de “biz bundan faydalanamıyoruz” gibi bir tartışma oldu galiba. Onlar da böyle bir yola gittiler. Halbuki mesela ben kendi görev zamanımdan biliyorum. Ben sadece anahtar listeyle kendi adaylarımı gösterirdim, başkaları da kendi adaylarını gösterirdi ve genellikle karma listeler çıkardı. Merkez Yönetim Kurulu ya da Parti Meclisi de benzer şekilde oluşturulurdu. Ama sonra bu tür bir usul yerine o tek adam sisteminde olan yöntem bize de sirayet etti. Merkezi yönetimin ağırlığı daha fazla arttı. Adalet ve Kalkınma Partisi kadar değil ama arttı. Bu tüzüğün demokratikleşmesi ve parti üyeliğinin gençlere açılması süreçleri biraz durgunlaştı. Bunları teşvik etmek için parti içi eğitim lazım. Bunlar olabilir tabii. Şimdi kurultay olacak, bunlara kurultay karar verecek.

İMAMOĞLU'NUN SİYASİ KARİYERİ KONUŞULDU MU?

"İmamoğlu’nun siyasi kariyerini konuştunuz mu?" sorusuna yanıt veren Öymen, "Tabii bu konuya da yemek sırasında değinildi. Herkes görüşünü belirtti." ifadelerini kullandı.

Siz, Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın… CHP’de genel başkanlık yapmış üç duayen isim. Yaklaşık iki hafta önce kamuoyuna yansıyan bir yemekte İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldiniz. Tam da İmamoğlu’nun bir gazete makalesinde genel başkan adayı gibi mesajlar vermesinden hemen birkaç gün sonra. Doğal olarak çok merak edildi neler konuştuğunuz. İmamoğlu’nun siyasi kariyerini konuştunuz mu?

"O buluşma, Büyükçekmece Belediye Başkanlığı'nın her yıl düzenlediği bir festivalde oldu. Belediye Başkanı doktor Hasan Bey bizi davet etti. Orada Sayın İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanı iken oluşturduğu bir resim galerisi var. Değerli ressamlardan resimler almış, orada bir de kütüphane var. Orayı da gezdik. Ardından yemek yedik. Tabii bu konuya da yemek sırasında değinildi. Herkes görüşünü belirtti. Ben bunu Cumhuriyet’teki köşemde de yazdım. Orada da dile getirdiğim şeyleri özetle söyledim. Murat Karayalçın Bey ve Hikmet Çetin Bey de kendi görüşlerini söylediler. Orada güzel bir gece geçirdik."

ALTI OK'TA DEĞİŞECEK BİR ŞEY YOK

-Orayı biraz açmak isterim, çünkü bütün okurlarımız sizin seçim sonrasındaki görüşlerinizi çok iyi bilmiyor olabilirler. Siz özetle şunu söylüyorsunuz; Kemal Bey'in bütün muhalefeti bir araya toplama çabasının çok kıymetli ve bu çaba vazgeçilebilecek bir çaba değil. Parti içinden gelen eğişim çağrılarını ise biraz muğlak buluyorsunuz. ‘Değişim’ kavramının altının daha kuvvetli doldurulması gerektiğini savunuyorsunuz. Doğru mu özetledim?

Aslında değişim denilince, akla müspet olanı da gelir, menfi olanı da gelir. Yani öyle bir değişim olur ki kötüye doğru giden bir değişim de olabilir. Kafka’nın meşhur romanı Metamorfoz, Türkçeye “Değişim” diye çevrildi. Bir insanın bir sabah kalkınca büyük bir hamamböceği haline gelmesi kurgusuna dayanır.

Neyi hangi alanda değiştireceğiz? Değişimi bir büyük değişim gibi düşünürsek Cumhuriyet Halk Partisi'nin ilkeleri, programı, tüzüğü var. Bir de onları uygulayan insanları var tabii. Bir kere Cumhuriyet Halk Partisi'nin programı açısından bir değişim ihtiyacı olduğunu hiç düşünmüyorum. Altı Ok’ta da değişecek bir şey yok

Sonraki Haber