Altın Portakal'da finale kalan yönetmen hakkında tazminat kararı

Yapımcı ve Yönetmen Ümran Safter, hak ihlali davasından mahkum oldu. Safter en son 61. Antalya Uluslararası Film Festivali'ne 'Seni Bıraktığım Yerdeyim' filmiyle finale kaldı.

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde şoke edici bir gelişme yaşandı. Festivalde 'Seni Bıraktığım Yerdeyim' filmi ile yarışan yapımcı Ümran Safter, hak ihlali davasından mahkum edildi.

61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, 'Seni Bıraktığım Yerdeyim' filmi ile yarışan Yapımcı Ümran Safter, tazminata mahkûm edildi. Safter'in "Kapıyı açık bırak" (Cazın Sultanları) belgeselinin yapım sürecinde ortağı Mesut Gengeç'in haklarını ihlal ettiği öğrenildi.

KAPIYI AÇIK BIRAK BELGESELİYLE İLGİLİ KARAR ÇIKTI

'Seni Bıraktığım Yerdeyim' filmiyle Altın Portakal'da finale kalan yapımcı ve yönetmen Ümran Safter'in 'Kapıyı Açık Bırak' belgeseliyle ilgili 4. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinde görülen hak ihlali davasında karar belli oldu. Davaya, yönetmen Gengeç adına Avukat Tunahan Yıldızkaya katıldı.

Safter, 200 bin TL maddi ve 35 bin TL manevi tazminata mahkum edildi.

2019 yılında çekimlerinin çoğu ABD’de gerçekleştirilen ve anlaşmazlıklar yüzünden yarıda kalan fakat o anki haliyle kalması için anlaşılan belgesel, Ümran Safter tarafından Yönetmen Mesut Gengeç’ten habersiz olarak bitirildiğini ve isminin "Kapıyı Açık Bırak" (Leave The Door Open) olarak değiştirilmişti.

ÜMRAN SAFTER KİMDİR?

Kastamonu’da doğdu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı bölümünde okudu. Radikal gazetesi, CNNTürk, Kanal 7, TRT Türk, Al Jazeera kanallarında muhabirlik, editörlük, haber müdürlüğü görevlerinde bulundu. Irak, Afganistan, Filistin, Lübnan savaşlarını yerinde izledi. Guantanamo kampı, Bosna, Kerkük, Suriye, Evanjelikler gibi pek çok konuda TV belgeselleri yaptı. Yine TRT başta olmak üzere çeşitli televizyon kanallarına, haber, kültür-sanat alanlarında tv programları hazırladı. Ara Güler’in kariyerini ve hayatını anlatan uzun metraj belgesel, “The Eye of Istanbul: Life and Photographs of Ara Güler”in yapımcılığını üstlendi.

Sonraki Haber