'Altmış bin ton et stokumuz var'

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Et ve Süt Kurumu (ESK) depolarında 2019 yılı sonu itibariyle 60 bin 227 ton et stokunun bulunduğunu açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “Dondurulmuş gövde sığır etlerinin, gerek depo maliyeti, depoda bekleme süresi içerisinde oluşacak fire ve değer kayıpları ile kuruma ek maliyeti ne kadar olmuştur?” sorusunu yanıtladı. Pakdemirli, Et ve Süt Kurumu’nda 2019 yılında tamamı yerli üreticiden olmak üzere 280 bin 882 büyükbaş hayvan kesiminin gerçekleştirildiğini bildirdi.

YÜZDE 2.5 FİRE

Et ve Süt Kurumu depolarında 2019 yılı sonu itibariyle 60 bin 227 ton kırmızı et stoku bulunduğunu kaydeden Pakremirli, ESK’nın “Emtialarda Oluşabilecek Fire ve Miktar Farklarına İlişkin Yönergesi” kapsamında dondurma ve donmuş muhafaza firesi olarak karkas kırmızı etten azami yüzde 2.5 oranında fire düşünüldüğünü kaydetti.

STOKLARA RAĞMEN ET FİYATLARI ARTIYOR

Gürer, Pakdemirli’nin yanıtı ile ilgili yaptığı açıklamada, Bakanın stoklardaki et varlığını açıkladığını belirterek şunları söyledi:

“Yılbaşından bu yana durum değişmiş olabilir ancak stok varlığına rağmen perakende et fiyatları artıyor. Besiciler yem ve girdi fiyatları nedeniyle maliyetlerin arttığını ancak hayvan fiyatının maliyetini karşıladığını ve masrafları zor çıkardıklarından dert yanıyorlar. Yem dolara bağlı sürekli artıyor. Hayvan sahibi kazanmıyor ama ondan hayvan çıktıktan sonra kesime gidiyor. Perakende satışa kadar fiyat önemli ölçüde artıyor. Bazı marketlerde et, maliyetinin iki katı fiyatla satılıyor. Bakanlık bu aşamada piyasayı dengelemelidir. Stokta et olması kadar vatandaşın uygun fiyatla et temin edebilmesi de önemlidir. Etteki fiyat artışı besiciye yansımadığı için besici dertlidir. Esas olan aracılığın düzenlenmesidir.”
Sonraki Haber