Aluform işçilerinin mücadelesi:Düzce'den İstanbul'a taşındı

Düzce Aluform Pekintaş iş yerinde, Türk Metal Sendikası'na üye olduktan sonra işten çıkarılan 27 işçinin mücadelesi İstanbul'a taşındı.

İşçiler, Aluform Pekintaş iş yerinin İstanbul’da bulunan genel merkezi önünde yaptığı açıklamayla mücadele kararlılıklarını yineledi. İşverenin kıdem ve ihbar tazminatlarının yanı sıra işsizlik maaşı almalarını dahi engelleyecek şekilde işten çıkarma yaptığını kaydeden işçiler, haklarını istedi. Emekçilere Vatan Partisi İstanbul İl Başkanlığı’ndan da destek geldi.

İŞSİZLİK MAAŞI BİLE ENGELLENDİ

İşçiler adına açıklama yapan 26 yıllık fabrika emekçisi Tanzer Aydın, Düzce Valiliğinin işçilerin fabrika önünde eylem yapmasını engellediğini öne sürerek şunları kaydetti: "Ne zaman anayasal hakkımız olan fabrika önünde eylem yapmak istesek Düzce Valiliği tarafından trafik bahane edilerek engellendik. Fabrika önüne gittiğimizde gözaltına alınarak adliyeye sevk edildik. Mahkeme adli kontrol ve uzaklaştırma talebini reddederek fabrika önüne gittiğimizde idari para cezası alacağımıza hükmetti. Bizler de işverenin diğer fabrikası olan Pekintaş firmasının önünde eylem yapma kararı aldık. Bu sefer de işveren 'Pekintaş fabrikasının işçileri değilsiniz.' diyerek 7 arkadaşımıza 20 bin lira manevi tazminat davası açmıştır. İşveren sendikal tazminat, ihbar ve kıdem tazminatlarımızı hatta işsizlik maaşı almamızı bile engellemiştir."

'VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Aydınlık'a konuşan işçilerden Murat Çelik, 25 yıllık fabrika işçisi olduğunu söyledi. Yeni yönetimin sendikal örgütlenme istemediğini, işçilerin sendika üyeliklerini e-Devlet'ten tespit ederek işten çıkardıklarını kaydeden Çelik, şöyle devam etti:

"Bana da sordular ama ben inkar ettim. Daha sonra ibadetim bahane gösterilerek işten çıkarıldım. Yapmak istediğimiz her eylem engellendi. Hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Burada çok büyük haksızlık var. Bir çözüme ulaşana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz." dedi.

18 senelik fabrika işçisi Yasin Taştekin de engellere rağmen mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

'SENDİKAL ÖRGÜTLENME EN TEMEL HAKTIR'

Vatan Partisi İstanbul İl Sekreteri İbrahim Okan Özkan, sendikalı olmanın çalışma hayatının en temel haklarından olduğunu vurguladı ve ekledi:

"Düzce'den İstanbul'a kadar bu onurlu mücadeleyi büyütmek için gelen Aluform Pekintaş'ın yiğit işçilerine 'hoş geldin' demek için buradayız. Dünya emekçinin ellerinde yükseliyor. Ama bizim aklıevvellerimiz, emekçilerle uğraşıyor. Türk Metal Sendikası üyesi oldukları için işten atılan ve sendika üyesi olmasınlar diye e-Devlet hesaplarına izinsizce girilen işçilerimizin yanındayız. Sendikalı olmak işçinin en temel hakkıdır, elimizden alamazsınız. 49. maddeyle yani mala zarar verme ile yalan gerekçelerle işten çıkarttığınız işçiler haklarını savunmaktan başka hiçbir şey yapmadılar. Vatan Partisi, üreten, ülkesine hizmet eden ve emeği için mücadele eden Aluform Pekintaş işçilerinin yanında olacaktır."

Vatan Partisi İstanbul İşçi Sendika Bürosu Başkanı Melih Hüsnü Yılmaz da işçilerin iş yerinin tapusunu değil yalnızca haklarını istediklerini söyledi. Yılmaz, Türkiye'de sendikal örgütlenmenin yıllar içinde düştüğüne dikkat çekerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına görevler düştüğünü ifade etti. Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması için yasal düzenleme yapılmasını istedi.

Sonraki Haber