Aman dikkat!
17 günlük kapanmanın ardından kademeli normalleşme dönemi başladı. AVM’lerin, bankaların, mağazaların önünde kuyruklar oluştu. Uzmanlar, hızlı aşılama olmadığı sürece kademeli normalleşmeyi salgın bitmiş gibi algılamanın sonucunun yeniden kapanma olacağına dikkat çekiyor.
Türkiye, 17 gün tam kapanmanın ardından dün kademeli normalleşme dönemine geçti. Lokanta, kafetarya ve pastane gibi yeme içme yerleri dışında kalan esnaf işyerlerini açtı. Cadde ve sokaklarda insan yoğunluğu oluştu. Alışveriş merkezleri, kuaför ve berberler de 29 Nisan’dan bu yana ilk kez kapılarını açtı. 17 günlük tam kapanma dönemini, yaşadıkları şehirlerin dışında geçirenler evlerine geri dönmeye başladı.
SONRAKİ BASAMAK İÇİN YÜZDE 30 AŞILANMALI
Normalleşmenin ilk gününde alışveriş merkezleri, banka, telefon bayileri ve fatura ödeme merkezlerinin önünde kuyruklar oluştu. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alper Şener, kısıtlamaların beklenenin üzerinde ve hızlı sonuç verdiğini söyledi. Kalıcı sonuç için tek yolunun aşılama olduğunu ifade eden Şener, “Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarına göre önümüzdeki üç ayı yaygın aşılama ile geçireceğiz. Eylül, ekim aylarında sağlık çalışanları ile 65 yaş üstünün hatırlatma dozları da yapılabilirse kasım ayında tam anlamıyla normalleşmeden söz edebileceğiz” dedi. Kapanma önlemlerinin salgının kontrolünde etkisinin çok düşük olduğunu ifade eden Şener, “Bu önlemler hastane yükünü azaltmaya fayda ediyor ama kalıcı etkisi yok. Toplumun yüzde 30’unu aşılayabildiğimiz zaman normalleşmeyi biraz daha genişletebiliriz, yüzde 60 olduğu zaman maskeyi çıkarabilir hale geleceğiz” diye konuştu.
AVM GEZMELERİ RİSKLİ
Kademeli normalleşmenin ilk gününde, vatandaşların AVM’lerde, İstiklal Caddesi gibi alanlarda yoğunluk oluşturmasıyla ilgili de Şener uyarılarda bulundu:
“Kapalı alanda risk devam ediyor. Toplu taşımada, iki saatlik gibi uzun süreler yolculuk yapacaksanız çift maske takmalısınız. AVM’ler serbest demek herkes oraya doluşsun demek değil. AVM’ler riskli, bu bilinmeli. Orada geçireceğiniz zaman olabildiğince az olmalı. Diğer kapalı alanlarda olduğu gibi maskeli olmalısınız. Buralar gezinti alanı gibi düşünülmemeli. İstiklal Caddesi gibi mesafenin kalabalık nedeniyle azaldığı yerleri toplu taşıma gibi düşünmek gerek. Bilimsel bir araştırma yok. Ama ben olsam İstiklal Caddesi’nde gezerken çift maske takardım.”
TRAFİK YOĞUNLAŞTI
Tam kapanma dönemini şehir dışında geçirenlerin dönüş yolculuğuna başlamasıyla birçok büyükşehirde olduğu gibi Ankara'da da trafikte yoğunluk yaşandı. Tam kapanmanın saat 05.00'te sona ermesi ve kademeli normalleşmenin başlamasının ardından yola çıkan vatandaşlar, Ankara'nın çevre illerle ulaşımını sağlayan yollarda yoğunluğa neden oldu.
İstanbul’da da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün Anadolu-Avrupa geçişlerinde sıkışıklık yaşanırken, D-100 Karayolu ve TEM Otoyolunun her iki yakadaki çeşitli noktalarında yoğunluk yaşandığı görüldü. İşlerine gitmek isteyen vatandaşlar, toplu taşıma araçları ve duraklarda yoğunluk oluşturdu. İBB'nin mobil uygulamasında, trafik yoğunluğu, saat 09.30'da yüzde 47’ye ulaştı.