Aman dikkat! Dondurduğunuz kıymayı sakın böyle çözdürüp sağlığınızdan olmayın
Buzlukta beklettiğiniz kıymayı çözdürürken dikkat! Eğer bu şekilde yapmazsanız et bakteri üretiyor ve tadı bozuluyor...
Kurban Bayramı son buldu. Fazladan etlerin bir kısmı kıyma yapıldı ve buzluklara atıldı. Peki, kullanmadan önce kıyma nasıl çözdürülmeli? Kıyma çözdürülmeden pişirilir mi? Kıyma çözdürüldükten sonra tekrar dondurulur mu? İşte bu soruların cevapları...
KIYMA NASIL ÇÖZDÜRÜLÜR?
Kıymayı yanlış yöntemlerle çözdürmek tadında bozulmaya yol açar. Bunun yanı sıra çiğ et bakteri üretmeye çok müsait olduğu için kıymayı doğru yöntemlerle çözdürmeniz son derece önemlidir.
Öncelikle size verebileceğimiz ilk tavsiye kıymayı buzluktan çıkardıktan sonra bir süre buzdolabında bekletmeniz. Özellikle hava sıcaklıklarının yüksek olduğu bu günlerde kıymanızı direkt dışarıda bekletmek bozulmasına neden olabilir. Ayrıca kıymanın bakteri üretmesine yol açabilir.
Kıymayı çözdürmek için kesinlikle sıcak su kullanmamalısınız. Bununla beraber bir yerde su kaynatıp kıymayı buharında çözdürmek de son derece yanlış bir yöntem. Fazla aceleniz varsa kıymayı soğuk içinde bekletebilirsiniz. Ancak bu şekilde çözdürdüğünüz kıymayı da hemen tüketmemenizi, bir süre beklemenizi tavsiye ederiz.
KIYMA ÇÖZDÜRMEDEN KULLANILIR MI?
Kıymanın tamamen çözülmeden kullanılması tavsiye edilmez. Çünkü donuk haldeyken pişirilen kıymanın bir kısmının çiğ kalma ihtimali vardır. Dolayısıyla bu da hazırlanan yemeğin lezzetini ve kıvamını bozacaktır. Ayrıca dondurulmuş tüm gıdalar çözülmeden pişirildiği takdirde kendi tadı fazla hissedilmez.
ACİL DURUMLARDA HIZLI KIYMA ÇÖZDÜRME YÖNTEMİ
Ani bir misafiriniz gelecekse ya da yemeği yetiştiremediyseniz ama kıymanız donuksa sorun değil. Sizinle paylaştığımız yöntem ile kıymayı 5 dk içinde kolayca çözdürebilirsiniz. Tekrar hatırlatalım sıcak suda bekletmek ya da mikrodalga fırında ısıtmak etin bakteri üretmesine neden olacağı için tamamen sağlıksız.
Bu yöntemi uygulamak için iki tane çelik tencereye ihtiyacınız olacak. Kıymayı çözdürme işlemine geçmeden önce tencerelerden birine bir litre su koyup diğerini tabanı üstüne gelecek şekilde tezgahta ters çevirin. Çözdürmek istediğiniz kıymayı bu tencerenin tabanına koyun. Üzerine de içi su dolu tencereyi oturtun. Bu yöntem ile yalnızca 5 dakikada kıymanızın kolayca çözüldüğünü göreceksiniz.