Amasya ne yenir, ne içilir? Amasya'nın en meşhur yemekleri...

Amasya tarihi ve kültürü kadar zengin bir mutfağa da sahiptir. Amasya ne yenir, ne içilir? Amasya'nın en meşhur yemekleri...

Amasya'nın hangi yemekleri meşhur? Amasya'nın yöresel yemekleri nelerdir? İşte Amasya'da ne yenir, ne içilir? Amasya'nın en meşhur yemekleri...

AMASYA'DA NE YENİR, NE İÇİLİR? AMASYA'NIN EN MEŞHUR YEMEKLERİ...

Amasya tarihsel yaşamı ve köklü bir kültür düzeyi yanında ekolojik yapısıyla da zengin bitki örtüsüne, dolayısıyla zengin mutfak kültürüne sahiptir. Her yörenin kendine özgü yemekleri vardır. Bazı yemekler ise diğer yörelerde de bilinmesine rağmen her yörede değişiklik arz eder. İşte Amasya'nın en meşhur yöresel yemekleri...

1) ÇATAL ÇORBA

Yeşil mercimek, yarma ve kıymanın başrolleri paylaştığı bu çorba, içindeki tüm malzemelerin besleyiciliği ve lezzeti sayesinde bir kasesiyle doyurabilecek güçte.

2) HELLE ÇORBASI

Pirinç ve un ile hazırlanan helle çorbası, hem pratik hem de doyurucu. Üstelik farklı lezzetler arayanlar için de iyi bir alternatif.

3) BAKLA DOLMASI

4) MUMBAR - İŞKEMBE

5) AMASYA USULÜ KEŞKEK

Keşkek çömleğine buğday, et, çemen, nohut kıkırdağı ayrılmış kuyruğun yağı, tuz ve kemikler kırılarak çıkartılan iri kemiğin iliği konur daha sonra üzerine su ilave edilerek kabın kapağı kapatılıp fırına verilir.
Merzifon yöresinde kabın içerisindeki bütün malzeme dövülerek macun haline getirilip servis yapılır.
Amasya usulünde ise bütün malzemeler keşkek kotarıldığında ayrı ayrı görülür. Keşkek, küçük farklılıklarla pek çok yörede yapılmakta ancak keşkeğinin içinde iri yarmalara eşlik eden koyun budunun yanı sıra bir miktar çemen de bulunur.

6) KALBURABASTI

7) ELMA TATLISI

8) AMASYA ÇÖREĞİ

9) YUFKA TATLISI

Yufkaları nemli iken kesilen ve saç üzerinde kızartılmadan çevrilerek kurutulan şerbetli enfes bir tatlı çeşididir.

10) TOPUZ KEBABI

(Fotoğraf: Serdar ÇOLAK)

500 derece sıcaklığa ulaşan topuzuyla dakikalarca masada ısısını muhafaza eden ve iç pilavın üstüne kuzu pirzola, dana antrikort, biftek ve fonfile gibi etlerin bir arada işlendiği çeşitli soslarla renklenen ve yanında Osmanlı şerbetlerinin ikram edildiği bir kebap çeşididir.

Sonraki Haber