Amasya’da kitap seferberliği! Köylere kütüphane
Amasya Üniversitesi’ndeki Matematik ile Keşfedenler Kulübü köylere kütüphane kurmak için büyük bir kampanya başlattı.
Amasya Üniversitesi’ndeki Matematik ile Keşfedenler Kulübü'nün ocak sonunda başlayan kampanyasının ayrıntılarını Rektör Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi’ye sorduk. Köy okullarına kütüphane kurma fikri Amasya Üniversitesi öğrencilerinin büyük bir hayali. Kurulacak kütüphanelere 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden okul arkadaşlarının adlarının verilmesini istiyorlar. 28 Ocak’ta başlayan kütüphane kurma kampanyası 31 Mayıs’ta sona erecek. Karar alındıktan hemen sonra üniversite yönetimi, okul kantinlerine kitap toplama kutusu koydu. Üniversitenin 20 bin öğrencisi de kampanyaya şimdiden büyük ilgi gösterdi. Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, kampanyayı Aydınlık’a anlattı.
YETERLİ KİTAP SAYISINDAN SONRA İLK KÜTÜPHANE KURULACAK’
-
Kampanya ne zaman başladı?
Matematik ile Keşfedenler Kulübünün köylere kütüphane kurma kampanyası fikri, Aralık ayının ilk haftası gündemimize geldi. Matematik ile Keşfedenler Kulübü ve Uğur Böcekleri Derneğinin işbirliği ile başlatılan sosyal sorumluluk faaliyetimiz resmi olarak 28 Ocak 2024’te başladı.
-
Toplam kaç köyde kütüphane kuracaksınız?
Planlarımızda en az 5 köy okuluna kütüphane kurmayı hedefliyoruz. Halkımız ve öğrencilerimizin destekleriyle bu hedefin üstünde bir sayıda kütüphane kuracağımıza inanıyorum. Kitap toplama konusunda katılıma ilgi yoğun. Kampanyamızda yeterli kitap sayısına ulaştığımızda ilk kütüphanemizi kuracağız.
GENÇLERDEN BÜYÜK İLGİ
-
Kampanyayı başlatırken nereden ilham aldınız?
Üniversitemiz bünyesinde depremde hayatını kaybeden ve etkilenen birçok öğrencimiz oldu. Öğrencilerimizin isimlerini daima yaşatmak ve bunu anlamlı bir şekilde yapmak adına köy okullarına kütüphane kurma kampanyası düzenledik. Böylece hem kütüphanesi olmayan okullara destek olacak hem de depremde hayatını kaybeden üniversitemiz öğrencilerinin anısını yaşatmak istedik. Şu an kampanyamız kitap toplama aşamasındadır.
-
Kütüphaneler kurulduktan sonra çalışmayı nasıl devam ettireceksiniz?
Hedeflediğimiz kütüphane sayısına ulaştıktan sonra kütüphaneler arasında bağlantılar oluşturmak istiyoruz. Oluşturduğumuz bağlantılar sayesinde kütüphaneler arası kitap değişimi ve kampanya sürecinden elde edilen yeni kitaplar kütüphanelerimize eklenecek. Bizler ve kulüp öğrencilerimiz bu süreci dikkatle yürüteceğiz.
-
Üniversite öğrencilerinin ilgisi ne düzeyde?
Köy okullarına kütüphane kurma ve bu kütüphanelere depremde vefat eden öğrencilerimizin ismini verme fikri öğrencilerimizin bulduğu bir fikirdi. Bu fikri bizlerle paylaştıkları zaman onlara canı gönülden destek olup yol göstereceğimizi belirttik. Bu kampanyayı duyurduğumuz zaman gelen ilgi ve katılım bizleri çok mutlu etti. Özellikle üniversite öğrencilerinin kampanyaya çok yoğun bir ilgisi olduğunu söyleyebilirim.
BU OKULDA YOK YOK…
-
Amasya Üniversitesi, şehrinde başka ne gibi sosyal etkinlikler yapıyor?
Aralık ayında Amasya genelinde akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ve Amasya halkı olarak “Sessiz Çığlık Filistin” yürüyüşü düzenleyerek basın açıklaması yaptık. Mazlum halk Filistinlilere yönelik yapılan soykırımı protesto ettik. Üniversitemizde sık sık alanında uzman kişiler tarafından konferanslar tertip edilmektedir. Yakın zamanda da öğrenci sempozyumu düzenleyeceğiz. Güzel Sanatlar Fakültesini kurarak sanata önem verdiğimizi kanıtladık. Üniversitemizde halk oyunları ve Doğu-Batı musikisinde enstrüman öğrenebilmek için kurslarımız vardır. Her dönem futbol, basketbol vb. spor dallarında turnuvalar düzenlenmektedir. Zaman zaman çeşitli sanatçılarımızı okulumuza davet ederek konserler düzenlemekteyiz.