Amazon eylemlerine Türkiye’den destek

Black Friday diye bilinen indirim günü Amazon işçileri için mücadele günü oldu. 20 ülkeden 1 milyonu aşkın Amazon işçisinin iş durdurma ve protesto gösterilerinde renkli sahneler ortaya çıktı. "Make Amazon Pay" (Amazon ödesin) grubu "Amazon çok alıp az veriyor" diyerek örgütlendi.

Make Amazon Pay grubunun ortak talepler listesine, farklı ülkelerden 50 örgüt imza attı. Taleplerden öne çıkanlar BBC Türkiye'nin haberine göre şöyle oldu:

Depolarda çalışan işçilerin maaşları artırılsın, risk primi eklensin, yoğun saatler fark olarak ödensin.

İşçiler üzerindeki denetimler ve katı performans hedefleri kaldırılsın.

Hastalık izni artırılsın, Kovid-19'un takibi ve bildirimi geliştirilsin.

Geçici işçiliğe son verilsin, sendika karşıtlığı bitsin.

Türkiye'den de eylemlere destek geldi. Pek çok sendika eylemlere selam gönderdi. Amazon işçilerinin mücadelesini Aydınlık'a değerlendiren TÜMTİS (Tüm Taşıma İşçileri Sendikası) Genel Başkanı Kenan Öztürk, mevcut koşullarda protestoların kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Öztürk şöyle konuştu: "Amazon dünya devi bir şirket. Yalnız internet satışı yapmıyor farklı sektörlerde de faaliyeti olan ve 1 milyondan fazla çalışanı barındıran bir şirket. Böyle olmakla beraber çalışanlarının haklarına saygı göstermiyor, kötü çalışma koşulları ve yoğun emek sömürüsüne tabi tutuyor.

'YANLARINDA OLACAĞIZ'

"Bir süreden beri burada işçiler sendikalaşma mücadelesi veriyordu. Sendikal haklarının tanınmasının yanı sıra işçiler, ücretlerinin iyileştirilmesini, yaşam ve çevre sorunlarıyla alakalı taleplerinin karşılanmasını istiyorlardı. Dolayısıyla tüm dünyada alışverişin zirve yaptığı Kara Cuma diye tabir edilen bir günde işçilerin ve öncü sendikalarının grev kararı alması kaçınılmaz oldu. Sendikamız da Amazon işçilerinin mücadelesine sessiz kalamazdı. Dünyanın neresinde olursa olsun işçilerin sorunları ortaktır. Dolayısıyla sonuna kadar Amazon işçilerinin ve bu greve öncülük eden, destek veren çok sayıda sendika vardı. TEAMSTERS gibi kardeş sendikalarımızın yanında olmaya devam edeceğiz."

Sonraki Haber