Yapay zekâ yazarlı kitaplar rafları istilaya hazırlanıyor

Yapay zekâ botları kullanılarak kaleme alınmış kitaplar, Amazon’un dijital raflarında her geçen gün daha fazla yer tutmaya başladı. Bunu ‘yapay zekânın istilası’ olarak nitelendirenler de var.

Son yıllarda yapay zekâ aracılığıyla mahkeme salonlarındaki avukatlardan, haber sitelerindeki içerik üreticilerine kadar pek çok alanda otomasyona güvenildiği haberleri gündemde geniş yer tutuyor. Yapay zekadaki hızlı gelişme, hemen her gün yeni bir tartışmayı da beraberinde getiriyor. Resim yapan, müzik besteleyen işlemciler, hikayeler, roman da yazmaya başladı. Peki bu durum yakın gelecekte edebiyat alanında neleri değiştirebilir? En önemli soru, yazarlık artık herkesin yapabildiği sıradan bir mesleğe dönüşebilir mi? Ya da yazarlar işsiz kalabilir mi?

Yapay zekâ, en basit haliyle bilgisayarın insanlar gibi düşünmesini sağlayarak karmaşık problemlerin makineler tarafından çözülmesini sağlayan bir teknoloji olarak açıklanabilir. Burada vurgulanması gereken en önemli nokta ise "insanlar gibi" olmalarıdır.

BİLİM KURGU ROMANLARINDAN GERÇEĞE

Bu da yapay zekânın bir insan olmadığının, ancak bazı yönlerden insan gibi hareket edebildiğinin bir kanıtı. Bilim kurgu yazarlarına göre de bu durum böyleydi. Fakat bazıları yapay zekâyı zamanla doğal zekâya, yani makineyi insana dönüştürüp ona insancıl davranışlar atfetti. Zaten gerçekle kurguyu birbirinden ayıran da şu an için bu.

Peki, kimimizin bağrına bastığı, kimimizin merakla takip ettiği, kimimizin ise çekindiği yapay zekâ ile neler yapılabiliyor? Özünde duygular, vicdanın işin içine girmediği birçok şey yapılabiliyor yapay zeka. Yazı yazılabiliyor, müzik bestelenebiliyor, tıbbi tavsiye alınabiliyor, ödev yaptırılabiliyor, sohbet edilebiliyor, fikir sorulabiliyor, hatta birçok kişi kendi işini bile yapay zekâya yaptırabiliyor.

Hatta bir bilim kurgu kitaplarında, bir edebiyat ürünü olarak doğan yapay zekâ, şimdilerde kendi başına kitap yazabiliyor. Kısa öykü ve kitap üretebiliyor, fikri olan ancak yeteneği olmayan birçok kişiye yazar unvanı verebiliyor.

ROMAN, HİKÂYE, ŞİİR YAZIYOR

Son dönemde piyasaya çıkan yapay zekâ uygulamaları düz metinler dışında roman, hikâye, şiir gibi edebi eserleri de yazabiliyor.

Edebiyat dünyası da daha önce tiyatro oyunları, çizgi romanlar ve şarkı sözleri ile yapay zekaya alan açmıştı. Kimi yazarların kitaplarının, son teslim tarihine yetişmek için yapay zekâdan yardım aldığı ortaya çıkmıştı. Artık iş yardım boyutunu aştı.

Yapay zekâ edebiyat dünyasındaki varlığını ve etkisini giderek genişletiyor. Amazon’un kitap rafları, yapay zekâ tarafından kaleme alınan eserlerle dolmaya başladı.

Reuters’ın aktardığına göre yapay zekâ ile metin üreten araçların kullanılmasıyla hazırlanan kitaplar Amazon’da giderek ağırlık kazanıyor.

DAHA DÜŞÜK FİYAT

Aktarımda, Amazon’un Kindle mağazasında, bu ay itibarıyla ChatGPT’yi yazar olarak listeleyen 200’den fazla e-kitap bulunuyor. Bu eserlerden bazıları bir dolardan daha düşük fiyatla satılıyor. Ancak yapay zekâ imzalı toplam eser sayısının bundan çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Çünkü yazarlar, yazarken yapay zekâdan yararlandıkları gizliyorlar.

Bir eserin, yapay zekâ tarafından yazılıp yazılmadığını ölçecek uygulamalar henüz yeterince gelişmedi. Bu nedenle tahminde bulunmak da imkânsız hâle geliyor.

PROGRAMLAR

ChatGPT gibi yapay zekâ ile metin oluşturan programlar, bir kitabı hızlı bir şekilde tamamlamayı ve onu Amazon’un Kindle Doğrudan Yayıncılık mağazasında yayımlamayı oldukça kolay bir hâle getiriyor. Reuters’ın aktardığına göre YouTube ve TikTok gibi platformlar bu sürecin nasıl ilerletilmesi gerektiğini anlatan öğretici videolarla dolu.

Yalnızca yetişkin kitapları değil, çocuklar için yazılmış eserlerde bu durum kilit rol oynamaya başladı. Uygulamalar aracılığıyla resimlenen kitapların metinlerini de ChatGPT imzası taşıyor. Raporda, Galactic Pimp: Vol. 1. başlığını taşıyan ve hiç de “çocuk dostu” olmayan kitapların da platformda yer aldığı ifade ediliyor.

YAYINCILARI DA ENDİŞELİ

Yayıncılar için bu endişe verici bir durum. Bu kitaplar piyasayı dolduracak ve birçok yazar işsiz kalacak. Bu eserlerin nasıl yaratıldığı konusunda yazarların ve platformların şeffaflık ilkesine uyması gerekiyor. Yoksa okurlar çok sayıda düşük kalite kitapla karşılaşacak.

Amazon ise konuya dair herhangi bir politika değişikliğine gitmiş değil. Apple ise geçen aylarda yapay zekayla seslendirilmiş kitapları mağazasına eklediğini duyurmuştu.

YAPAY ZEKANIN YAZDIĞI ŞİİR

GPT-3 2020'de piyasaya sürüldüğünde, Shakespeare'in yerini alması en muhtemel makine olmasından çok bir deney gibi görünüyordu. Çünkü ortaya çıkardığı edebiyat tuhaf ve biraz da tınıdan uzaktı. Geçtiğimiz mart ayında, Oxford Üniversitesi'nde makine öğrenimi üzerine araştırma görevlisi olan Owain Evans, en son GPT-3 varyantı olan InstructGPT tarafından üretilen birkaç şiiri Twitter’da yayınladı.

TS Eliot tarzında yazılmış olan şiir, bir şairin kendine özgü sesini öğrenmenin ve kopyalamanın bir zamanlar göründüğü kadar zor olmayabileceği gösterdiği söyleniyordu. İşte yapay zekâ tarafından yazılan o şiirin Türkçesi:

Etkili tweetlerin platformunda

Birlikteyiz, yüzsüz ve kimsesiz

Var olan tüm kişilikler

Retweet butonu ve takipçiler tarafından

Retweet edilen ve takip edilen biziz,

Anonim ve isimsiz,

İçeriksiz ve biçimsiz,

Tüm önemden yoksun.

Sonraki Haber