ASÜD Başkanı Çallı: Aralık-ocak artışlarını fiyatlara yansıtmadık
ASÜD Başkanı Harun Çallı, “KDV indiriminin raflarda kalıcı olması isteniyorsa daha büyük adımların atılması şart olmuştur. Yapılan yüzde 7 lik indirim her gün giderek artan ham madde, ambalaj, enerji ve lojistik gibi giderlerimizin yanında çok düşük bir orandır.” dedi.
Z. RUHSAR ŞENOĞLU
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, “KDV indiriminin raflarda kalıcı olması isteniyorsa daha büyük adımların atılması şart olmuştur. Yapılan yüzde 7 lik indirim her gün giderek artan ham madde, ambalaj, enerji ve lojistik gibi giderlerimizin yanında çok düşük bir orandır.” dedi.
ASÜD Başkanı Çallı, KDV indirimini ve süt ürünleri fiyatlarını konuştuk. Süt ve süt ürünlerindeki indirim yüzde 7 ile mi sınırlı kalır? Artı yüzde 7 indirim yapılabilir mi? Gıda ürünlerinin erişilebilir olması için başka hangi adımların atılmasını öneriyor? Üreticilerin maliyet artışlarının önüne geçmek konusunda kamu hangi adımları atmalı?
‘DAHA BÜYÜK ADIMLAR LAZIM’
Çallı, sorularımıza şu yanıtı verdi: “ASÜD olarak uzun zamandır talep etmiş olduğumuz KDV indirimi, halkımızın ekonomik bir protein kaynağı olan süt, yoğurt, peynir ayran gibi ürünlere kolayca ulaşması, çiftçimizin daha fazla süt üreterek, gelirinin artması açısından olumlu bir adımdır. KDV indiriminin raflarda kalıcı olması isteniyorsa daha büyük adımların atılması şart olmuştur. Yapılan yüzde 7’lik indirim her gün giderek artan hammadde, ambalaj, enerji ve lojistik gibi giderlerimizin yanında çok düşük bir orandır.”
‘MOTORİNDEKİ ARTIŞ YÜZDE 35’
“Süt ürünleri üreticileri olarak bizler ürünlerimizdeki fiyat artışlarını çiftçimizin üretmiş olduğu çiğ süte yapılan zam sonrasında market raflarına yansıtabiliyoruz. Aralık ayında yapılan çiğ süt zammından bu yana reelde birçok kalemde girdilerimizde fiyat artışı olmuştur. Aralık- Ocak dönemindeki enerji, akaryakıt ve ambalajlardaki artışı fiyatlarımıza yansıtamadık. Lojistik maliyetlerimizin temel kalemi, motorindeki 18 Aralık- 15 Şubat arası fiyat farkı yüzde otuzbeştir! Yine bu tarih aralığında koli, teneke, folyo, karton gibi ambalaj giderlerimizdede yüze 10 ile 20 arası bir artış olmuştur. Buralardan doğan ciddi bir finansman açığımız mevcuttur.”
‘KDV ALACAKLARI HIZLA ÖDENMELİ’
“Öte yandan bizler bu önemli girdilerimizi yüzde 18 KDV ile temin etmekteyiz. Yapılan bu indirimle de ciddi oranda bir KDV alacağımız devlette birikmektedir. Büyük, küçük ve orta ölçekli tüm işletmelerimiz için bu KDV alacağı önemli bir finansman yükü anlamına gelmekte, şimdiden ciddi endişeler yaratmaktadır. Ayakta kalmaları için desteğe ihtiyaç duyacaklardır. Şirketlerimize KDV alacaklarının aylık olarak hızla ödenmesi, ödenemediği durumlarda ise SGK, MUHTASARhatta elektrik, doğalgaz gibi ödemelerimize mahsup edilerek dönüşünün bir nebze hızlanması finansman açısından bizleri rahatlatacak, üreticimizin faiz kıskacına düşerek tekrar fiyatların artmasının önüne geçecektir.”