Amerikalı subay: Konvansiyonel savaş kapasitemiz aşındı!
ABD ordusunun eski subaylarından Stanislav Krapivnik RT'ye çarpıcı açıklamalarda bulundu. Eski subay Krapivnik ABD'nin konvansiyonel savaş yürütme kapasitesinin aşındığını belirtti, Biden yönetimine gerçeklikten yoksun dedi
ABD ordusunun eski subaylarından Stanislav Krapivnik perşembe günü RT'ye konuştu. ABD’li asker verdiği demeçte, ülkesinin konvansiyonel savaş yürütme kapasitesinin "bitmek bilmeyen gerilla savaşları" nedeniyle aşındığını belirtti.
Krapivnik, ABD ordusunun mevcut haliyle Rusya ile konvansiyonel bir savaşa girmeye uygun olmadığını savundu. Soğuk Savaş döneminde bile NATO'nun tamamının Sovyet bloğuna karşı topyekûn bir kara saldırısı başlatmak yerine olası bir ilerleyişi ancak yavaşlatabileceğini söyledi.
‘BATI’NIN SAVAŞ KABİLİYETLERİ KÖTÜLEŞTİ’
Krapivnik, "Batı'daki rasyonel uzmanları dinlerseniz, size evet, ABD Ordusu şu anda Rusya'yı sahada yenebilecek bir konumda değil diyeceklerdir - ABD Ordusu hiçbir zaman Rusya'yı sahada yenebilecek bir konumda olmadı.” ifadelerini kullandı. ABD’li subay aynı zamanda “Soğuk Savaş'ın en yoğun olduğu dönemde NATO'nun görevinin her şeyden önce Varşova Paktı güçlerini bloke etmek ve zaman kazanmaktı herhangi bir büyük taarruz değildi." değerlendirmesinde bulundu.
Krapivnik, O zamandan bu yana, kolektif Batı'nın savaş kabiliyetlerinin, büyük ölçüde ABD'nin son on yıllarda üstlendiği askeri çabalar nedeniyle büyük ölçüde kötüleştiğini öne sürerek şu ifadeleri kullandı: "Şu anda durum çok daha kötü. Amerika'nın sonu gelmeyen savaşları, sonu gelmeyen gerilla savaşları Amerika'nın konvansiyonel savaş kabiliyetini tamamen tüketti. Şu anda bunu düzeltmeye çalışıyorlar ama güçlerinizi yeniden inşa etmek çok zaman alıyor.”
‘BIDEN REJİMİ GERÇEKLİKTEN YOKSUN’
Eski ABD Ordusu subayı, ABD Başkanı Joe Biden'ın yeniden seçilmesi halinde kendisinin ya da "kararları veren kolektif Biden'ın" Ukrayna'ya Amerikan birlikleri gönderebileceğine dair basında çıkan son haberlere de değindi.
Krapivnik, "Sorun şu ki, Washington'daki insanlar, Biden rejimi kesinlikle herhangi bir gerçeklik duygusundan yoksun." dedi. ABD’li subay bu fikrin ABD ordusu için ezici bir yenilgiyle sonuçlanması kaçınılmaz olsa da böyle bir konuşlandırmanın tamamen göz ardı edilemeyeceğini de belirtti. Krapivnik, "Bu tamamen gerçeklikten yoksun. Eğer Ukrayna'ya gidecek olurlarsa ABD Ordusu yok olacak." uyarısında bulundu.
‘NATO ASKERLERİ HALİHAZIRDA YARDIM EDİYOR’
Polonya Başbakanı Donald Tusk, NATO askerlerinin halihazırda Ukrayna'da Kiev'e yardım ettiğini ancak ABD liderliğindeki bloğun Rusya ile yaşanan çatışmaya doğrudan müdahil olmak istemediğini söyledi.
Tusk bu açıklamaları çarşamba günü Polonya parlamentosunda akredite gazeteciler arasında bulunan ve BM ya da NATO'nun Ukrayna'ya neden hala müdahale etmediğini soran on yaşındaki bir kız çocuğunun sorusunu yanıtlarken yaptı.
Tusk, "NATO bugün elinden geldiğince yardım ediyor. NATO'nun yardımı olmasaydı, Ukrayna bu kadar uzun süre kendini savunamazdı. Orada bazı birlikler var, yani askerler. Gözlemciler, mühendisler onlara yardım ediyorlar " ifadelerini kullandı.
‘BM BALKANLAR’DA TESTİ GEÇEMEDİ’
Polonya medyası tarafından Sara Malecka-Trzaskos olarak tanımlanan çocuk muhabir Tusk'a Yugoslavya'daki çatışmanın nasıl sona erdiğini sormuş ve 1990'larda BM barış gücü askerlerinin konuşlandırılmasını gündeme getirmişti.
Ancak Başbakan, BM'nin Balkanlar'da "testi geçemediğini" ve savaşı sona erdirmek için "gerçek birliklerin, NATO birliklerinin" müdahale etmesi gerektiğini belirtti.
Tusk, ABD liderliğindeki bloğun aynı şeyi neden Ukrayna'ya yapmadığı konusunda ise NATO ile Rusya arasında doğrudan bir çatışma olması halinde "dünyadaki herkesin nükleer bir savaş çıkabileceğinden korktuğunu" söyledi.
Önceki gün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Kiev'in talebi olmadığı için bloğun Ukrayna'ya kuvvet göndermeyeceğini savundu.
Stoltenberg İtalya gezisi sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada "NATO'nun Ukrayna'ya kuvvet konuşlandırmak gibi bir niyeti yok. Geçen hafta Ukrayna'yı ziyaret ettiğimde Ukraynalılar Ukrayna'da NATO askeri istemediler, istedikleri şey daha fazla destekti." dedi.