Amerikan basınında savaş analizi: Çin donanmasıyla baş edemeyiz

Güney Çin Denizi’nde Washington-Pekin gerginliği büyürken savaş gemileri Tayvan boğazında yakın temasta. İki ülkenin deniz gücü kıyaslaması dikkat çekici. Batı basınında çıkan bir analizde Çin’in bariz bir şekilde üstünlük kurduğu belirtiliyor.

CNN’nin Kıdemli Küresel Askeri İşler Yazarı Brad Lendon, ABD ve Çin’in donanmalarını karşılaştırdı. Yazar, Çin’in üstünlük kurduğunu belirterek, “Birleşik Devletler donanma komutanlarının başını ağrıtan ve giderek büyüyen bir sorun.” değerlendirmesini yapıyor. Hem üretimin yavaşlığı hem de personel sıkıntısına dikkat çeken Lendon, ABD’nin Pasifikteki müttefiklerden yardım alması gerektiğini vurguluyor.

ABD BİR ÜRETİRKEN ÇİN ÜÇ ÜRETİYOR

Brad Lendon, bazı uzmanların ABD'nin bir savaş gemisi inşa etmesi için gereken sürede Çin'in üç savaş gemisi inşa edebileceği değerlendirmesinde bulunduklarını belirtti. Çin donanmasının halihazırda dünyanın en büyüğü olmakla kalmadığını vurgulayan Lendon, “ABD'ye karşı sayısal üstünlüğü de giderek artıyor ve ABD Donanması Komutanı geçtiğimiz günlerde Amerikan tersanelerinin buna ayak uyduramayacağı uyarısında bulundu.” ifadelerine yer verdi.

JAPONYA VE KORE KARTI

CNN’ye konuşan uzmanlar bir şekilde Çin’e karşı sayısal avantaj sağlamanın bir yolu olduğunu da belirtiyor. Onlara göre Washington'da Pekin'de olmayan bir şey var: Güney Kore ve Japonya'nın okyanuslardaki en yüksek özellikli ve uygun fiyatlı donanma donanımlarından bazılarını inşa edebilmesi.

Lendon, uzmanların bu ülkelerden gemi satın almak, hatta tersanelerinde ABD tasarımı gemiler inşa etmenin, Çin ile aradaki farkı kapatmanın uygun maliyetli bir yolu olabileceği vurgusunu paylaşıyor.

Avustralya'daki Birleşik Devletler Çalışmaları Merkezi'nde araştırma görevlisi olan Blake Herzinger’den alıntı yapan Lendon, bu ülkelerin savaş gemilerinin “(Çin'deki) muadillerine kesinlikle denk olduğunu” söylüyor. Yazar ayrıca, ABD Pasifik Komutanlığı'nın Hawaii'deki Ortak İstihbarat Merkezi'nin eski operasyon direktörü Carl Schuster’in, Japonya'nın savaş gemisi tasarımcılarının "dünyanın en iyileri arasında yer aldığı” sözlerine de yer veriyor.

Brad Lendon

ABD’NİN DÜŞTÜĞÜ ÇELİŞKİ

Lendon şunu soruyor: Her iki ülkenin de ABD ile karşılıklı savunma anlaşmaları var. Peki ABD neden Çin'i alt etmek için onlarla işbirliği yapmıyor?

Yazar buna cevap olarak ABD’nin güvenlik kaygılarını işaret ediyor. Lendon’un aktardığına göre ABD yasalarının hem güvenlik kaygıları hem de Amerika'nın gemi inşa endüstrisini koruma arzusu nedeniyle donanmasının yabancı yapımı gemileri - müttefiklerinden bile - satın almasını ya da yabancı ülkelerde kendi gemilerini inşa etmesini engelliyor.

Yazar, Schuster, Herzinger ve diğerlerinin, denizlerdeki savaşta ABD'ye avantaj sağlamak için bu yasayı yeniden düşünmenin zamanının gelmiş olabileceğini söyleyen ve sayıları giderek artan uzmanlar arasında yer aldıklarını da belirtiyor.

TYPE 055’İN BÜYÜK GÜCÜ

Lendon, Pentagon’un raporlarına göre, Çin donanmasının şu anda yaklaşık 340 savaş gemisine sahip olduğu, ABD'nin ise 300'den az savaş gemisinin olduğunu yazdı. Tahminlere göre Çin filosundaki savaş gemisi sayısının önümüzdeki iki yıl içinde 400'e çıkacağını, ABD’nin ise 350'ye ulaşmasının 2045'i bulacağı düşünülüyor.

Ancak yazar endişeleri artıran sadece Çin donanmasının giderek genişlemesi olmadığının altını çiziyor. Lendon, “Çin'in ürettiği gemilerden bazılarının ABD'deki muadillerinden daha fazla ateş gücüne sahip olduğu tartışılıyor. Çin'in Type 055'ini ele alalım, birçoklarına göre dünyanın önde gelen destroyeridir. 12 bin ila 13 bin ton ağırlığındaki Type 055 tipik muhriplerden daha büyüktür (boyut olarak ABD Donanması'nın Ticonderoga sınıfı kruvazörlerine daha yakındır) ve müthiş bir güce sahiptir.” değerlendirmesini yapıyor.

‘YÜKSEK ÖZELLİKLİ DÜŞÜK MALİYETLİ’

Lendon, Londra'daki King's College'da savaş ve strateji profesörü olan Alessio Patalano’nun, Japonya'nın da "dünya standartlarında" muhriplere sahip olduğunu söylediğini belirtti.

Patalano'ya göre ülkenin en yeni Maya sınıfı destroyerleri hem anti-balistik hem de anti-denizaltı füzeleri ateşleyebilen 96 VLS (dikey atım sistemi) hücresi ile donanmışken, sensör ve sistemlerinin kalitesi yelpazenin en üst noktasında yer alıyor. Geçen Kasım ayında Mayalar dünya atmosferi dışında hareket eden balistik füzeleri imha etme yeteneklerini gösterdiler.

ABD'nin en yeni Arleigh Burke'leriyle aynı seviyede olan Mayalar 1,2 milyar dolar la Arleigh Burke’den 1 milyar dolar daha ucuza geliyor. Lendon başka bir deyişle, Mayaların hem niceliği hem de niteliği temsil ettiğini belirterek, “Yüksek özellikli ve düşük maliyetli.” yorumunu yapıyor.

DONANMANIN PERSONEL SIKINTISI

Lendon ayrıca ABD’nin donanmadaki personal hedefi sıkıntısına da dikkat çekiyor. Yazar ABD Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı’nın ABD Donanması'nın personel bulmakta zorlandığı göz önünde bulundurulduğunda, bu yıl personel bulma hedefini 6 bin kişi ile kaçırabileceğini söylediğinin altını çizdi.

NEREDEYSE ÇARPIŞIYORLARDI

ABD “Hint-Pasifik” Komutanlığına göre, cumartesi günü Çin donanmasına ait bir savaş gemisi, güdümlü füze destroyeri USS Chung-Hoon'un çarpışacak derecede yakınından geçti. Ordu, Amerikan destroyerinin rotasını koruduğunu ancak "çarpışmayı önlemek için" hızını 10 deniz miline düşürdüğünü söyledi. Pazartesi günü yayınlanan görüntülerde, Çin gemisinin Amerikan gemisinin rotasını kestiği ve ardından paralel yönde seyrettiği görülüyor.

Hint-Pasifik Komutanlığı, eylemlerin uluslararası sularda güvenli geçişe ilişkin denizcilik kurallarını ihlal ettiğini iddia etti. Çin gemisi, Amerikan destroyerinin arkasında seyreden Kanada firkateynine ise benzer bir manevra girişiminde bulunmadı.

Sonraki Haber