Amerikan fonlamasına yeşil ışık! Avrupa Süper Lig'i için tarihi karar

Avrupa Birliği’nin en üst mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, UEFA ve FIFA'nın 2021'de Avrupa Süper Ligi'nin kurulmasını engelleyerek rekabet yasasına aykırı hareket ettiğine karar verdi. Amerikan bankalarının arkasında olduğu projeyle ilgili çıkan bu karar Avrupa futbolunun altına dinamit koyabilir.

Avrupa’nın 12 dev kulübünün UEFA çatısından ayrılıp ABD kaynaklı JP Morgan fonlamasıyla kurmaya çalıştığı Avrupa Süper Lig’i projesine Avrupa Adalet Divanı’ndan yeşil ışık geldi. Avrupa Adalet Divanı, UEFA'nın Avrupa futbolunu kontrol etmesinin AB rekabet hukuku kapsamında yasadışı bir tekel olduğuna hükmetti. Avrupa'nın en üst mahkemesi, UEFA'nın Avrupa futbolunu kontrol etmesinin AB rekabet hukuku kapsamında yasadışı bir tekel olduğuna hükmederek Süper Lig projesine önemli bir destek verdi. Avrupa Adalet Divanı [ECJ] tarafından verilen kararda, FIFA ve UEFA'nın yeni futbol müsabakalarının önceden onaylanmasını gerektiren kurallarının "AB hukukuna aykırı" olduğu tespit edildi.

REKABETİ KISITLAYICI NİTELİK

Mahkeme, "FIFA ve UEFA'nın, Süper Lig gibi yeni kulüpler arası futbol projelerini önceden onaylarına tabi kılan ve kulüpler ile oyuncuların bu müsabakalarda oynamalarını yasaklayan kuralları hukuka aykırıdır. FIFA ve UEFA kurallarının şeffaf, objektif, ayrımcı olmayan ve orantılı olmasını sağlayan bir çerçeve bulunmamaktadır." dedi.

Mahkeme, futbol müsabakaları düzenlemenin ekonomik bir faaliyet olduğunu ve "bu nedenle rekabet kurallarına uyması ve hareket özgürlüğüne saygı göstermesi gerektiğini" belirtti.

Mahkeme, FIFA ve UEFA'nın futbol piyasası üzerindeki kontrollerinde "hakim durumlarını kötüye kullandıklarına" hükmetti. Mahkeme, kararının "Süper Lig projesi gibi bir rekabetin mutlaka onaylanması gerektiği anlamına gelmediğini" açıkça belirterek, bunun belirli bir projeden ziyade genel olarak FIFA ve UEFA'nın kuralları hakkında bir karar olduğunu söyledi. Yine de karar, UEFA'nın Şampiyonlar Ligi'nin yerini almayı amaçlayan Süper Lig projesi için önemli bir destek oldu.

FİNANSMANI ABD

ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan, Avrupa'nın dev kulüplerinden 12'sinin kurmaya karar verdiği Avrupa Süper Ligi'ni 6 milyar dolar ile finanse edeceğini açıklamıştı. Yeni kurulan Süper Lig'de ise her takımın Şampiyonlar Ligi'ni kazanan takımdan bile daha fazla gelir etmesi bekleniyor. Ayrıca, yıllık gelire ek olarak kurucu kulüplere, ilk etapta, altyapı yatırım planlarını desteklemek ve 3,5 milyar Euro paylaştırılarak dağıtılacağı ve bu desteğin ABD'deki bankacılık ve finans şirketi JP Morgan tarafından sağlanması planlanıyor.

GELİR MODELİNDEN RAHATSIZLAR

12 kulüp, 18 Nisan 2021'de başlayacak olan ayrılıkçı Süper Lig'e üye oldu. Süper Lig planlarını açıkladığında, rekabet olası UEFA yaptırımlarını önlemek için koruma talebiyle bir İspanyol mahkemesine dava açtı. Madrid'deki yargıç ihtiyati tedbir kararı verdi ve ardından davayı karara bağlaması için Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Divanı'na göndermişti.

MAÇLARI ÜCRETSİZ YAYINLAYACAĞIZ

Ekim 2022'de Reichart liderliğindeki A22 Sports, daha açık bir format önererek Süper Lig'in yeniden lansmanını ve yeniden markalaşmasını başlattı. Reichart yaptığı açıklamada "Taraftarlar için tüm Süper Lig maçlarını ücretsiz yayınlayacağız. Futbolda kulüp gelirleri ve dayanışma ödemeleri garanti altında." dedi.

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU'NDAN AVRUPA ADALET DİVANI KARARINA TEPKİ

TFF'den yapılan açıklamada, Avrupa Adalet Divanı'nın aldığı kararın konusu olan Avrupa Süper Ligi ve bu oluşumun Avrupa futboluna olabilecek etkisi üzerine uzun bir süredir çalışıldığı, gelişmelerin de yakından takip edildiği belirtildi.

"Futbol, milyarlarca insanı çevresinde buluşturan, futbol oynamak isteyen herkese FIFA ve UEFA talimatları çerçevesinde eşit olanaklar sunarak rekabeti öne çıkaran sağlam temeller üzerinde durmaktadır." ifadelerinin yer aldığı açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Avrupa futbolunun çatı örgütü olan UEFA'nın oluşturduğu futbol piramidi, herhangi bir seviyede futbol oynayan her futbolcunun ve herhangi bir kategoride mücadele eden her kulübün Avrupa futbolunun bir parçası olmasına müsaade etmekte, sistemin doğru çalışmasını sağlayan her paydaş UEFA tarafından teşvik edilmektedir. Bu sporun Avrupa'daki düzenleyicisi UEFA'nın önderliğinde futbolu daha da ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceğimizi belirterek, 19 Nisan 2021 tarihinde yaptığımız 'Avrupa Süper Ligi girişimi asla kabul edilemez' başlıklı açıklamamızın arkasında bugün de aynı kararlılıkla durduğumuzu vurgulamak isteriz."

FIFA'DAN AVRUPA SÜPER LİGİ AÇIKLAMASI

FIFA, Avrupa Adalet Divanı'nın Avrupa Süper Ligi davasıyla ilgili mahkeme kararını analiz ettikten sonra detaylı açıklama yapacağını duyurdu.

FIFA'dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, "FIFA, daha fazla yorum yapmadan önce kararı; UEFA, diğer konfederasyonlar ve üye derneklerle koordineli olarak analiz edecek. FIFA, tüzüğüne uygun olarak, sportif liyakatla desteklenen piramit yapısı ve rekabetçi denge ve mali dayanışma ilkeleri de dahil olmak üzere, sporun kendine özgü doğasına sıkı sıkıya inanmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

GERÇEKLEŞİRSE YENİ FORMAT NASIL OLACAK?

- Takım sayısı 64’e yükselecek.

- 3 lig olacak. (Yıldız, Altın, Mavi)

- Sportif liyakat esasına dayalı katılım.

- Lig ve play-off'lardan oluşan iki aşamalı sezon.

- Takımlar her sezon 14'er maç yapacak.

DESTEKLEYEN KULÜPLER

Barcelona ve Real Madrid ile Serie A'dan AC Milan, Inter Milan ve Juventus Avrupa Süper Lig kararını destekleyen kulüpler.

UEFA: ONAYLANDIĞI ANLAMINA GELMEZ

UEFA, Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın, kararıyla ilgili açıklama yaptı.

UEFA Başkanı Alexander Ceferin

Bu kararın, Avrupa Süper Ligi'nin onaylandığı veya doğrulandığı anlamına gelmediğini vurgulayan UEFA'nın açıklaması şu şekilde: "UEFA'nın ön yetkilendirme çerçevesinde önceden var olan bir eksikliğinin altını çiziyor bu karar. Yeni kurallarımızın sağlamlığından ve özellikle bunların ilgili tüm Avrupa yasalarına uyduğundan da eminiz. Avrupa spor modelini ulusal dernekler, ligler, kulüpler, taraftarlar, oyuncular, antrenörler, AB kurumları, hükümetler ve ortaklarla birlikte şekillendirmeye devam edeceğiz.’’

PEREZ: AVRUPA FUTBOLU BİR TEKEL OLMAYACAK

Avrupa Süper Ligi'nin öncülerinden Real Madrid Başkanı Florentino Perez, Avrupa Adalet Divanı'nın verdiği karar sonrası açıklama yaptı.

Florentino Perez

Florentino Perez şu ifadeleri kullandı: "İlk olarak, Avrupa futbolu bir tekel olmayacak. İkinci olarak, kulüpler kendi kaderlerinin belirleyicisi olacaklar. Bugün özgürlüklerin, futbolun ve taraftarların Avrupası zafer kazanıyor. Bugün hukuk ve özgürlük hakimdir. Futbol ve spor tarihinde büyük bir gün."

Sonraki Haber