Amerikan uçak gemisi Tayvan’a yaklaştı

ABD, Çin’in Tayvan adasıyla ilgili kışkırtmasına devam ediyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Çin’in “savaş çıkar” ihtarına ve Pentagon’un aksi yöndeki uyarılarına rağmen hala Tayvan’ı ziyaret edebileceği kaydediliyor.

Bu tartışmaların ortasında Singapur’da demirlemiş olan ABD uçak gemisi Tayvan’ın kuzeybatısına doğru ilerlemeye başladı. ABD 7. Filosu’nun duyurduğuna göre Nimitz sınıfı uçak gemisi USS Ronald Reagan ve ona eşlik eden Ticonderoga sınıfı güdümlü füze taşıyan USS Antiem, salı günü Singapur’un Changi Deniz Üssü’nden ayrıldı. Pekin merkezli Güney Çin Denizi Gözlem İnisiyatifi, geminin rotasının Tayvan’a doğru olduğu bilgisini paylaştı. Ayrıca bölgede başka bir ABD zırhlısının bulunmadığı, geri kalan gemilerin Japonya’daki ABD Deniz Üssü’nde konuşlanmış olduğu vurgulandı.

PELOSİ, EKİBİ GENİŞLETİYOR

NBCNews önceki gün Pelosi’nin Tayvan ziyareti için başka kıdemli Kongre üyelerini de davet ettiği iddiasına yer verdi. Cumhuriyetçi Parti Temsilciler Meclisi Üyesi Michael McCaul, Pelosi’nin Tayvan ziyaretinde kendisine katılması için Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin Demokrat ve Cumhuriyetçi Başkanlarına teklif götürdüğünü ileri sürdü. Çin’e yaklaşımda “şahin” tutumuyla bilinen Cumhuriyetçi McCaul, kendisinin başka bir plan nedeniyle ziyarete katılamayacağını söyledi ve tüm Kongre üyeliğini Çin’e karşı sağlam bir duruş göstermek üzere Demokrat Partili Meclis Başkanı Pelosi’ye katılmaya çağırdı. Ağustos ortasında yapılacağı iddia edilen ziyaret konusunda Pelosi’nin ofisi “uzun süreç alan güvenlik protokolleri nedeniyle” yorum yapmayı reddetti. Beyaz Saray ise “Biz yalnızca gitmesi halinde ortaya çıkabilecek senaryoları masaya koyarız. Gidip gitmeme tercihi Meclis Başkanı’nın kendisine aittir.” açıklaması yaptı.

Sonraki Haber