Amerikan ve Rus muhripleri Karayipler'de: II. Küba füze krizi mi geliyor?
ABD'nin Kiev rejimine Rus topraklarına kısmi saldırılarda bulunmasına izin vermesinin ardından Rus savaş gemilerinden oluşan bir görev grubu Küba'ya doğru yola çıktı.
Rus donanmasına ait bir nükleer denizaltı ve üç savaş gemisinden oluşan bir görev grubunun Karayipler'de tatbikat yapacağının açıklanmasından sonra Amerikan gemilerinin Küba açıklarında Rus görev grubunu takip etmek üzere görevlendirileceği bildirildi. Küba Dışişleri Bakanlığı, Rus gemilerinin gelişinin Havana ile Moskova arasındaki dostane ilişkilere ve uluslararası kurallara uygun olduğunu kaydetmişti.
GÖREV GRUBUNU TAKİP EDİYORLAR
İsmi açıklanmayan bir ABD yetkilisinin CBS televizyon kanalına verdiği bilgiye göre ABD donanmasına ait iki muhrip ve arkalarında sonar ekipmanı çeken iki gemi, Rus denizaltısını takip ediyor. Bir başka muhrip de ve Sahil Güvenlik botu da Rus görev grubundaki savaş gemilerini izliyor. Yetkili, Rus görev grubunun Küba'yı ziyareti takip eden haftalarda Karayipler'de bir dizi hava ve deniz tatbikatı başlatacağını, bunun Rusya'nın 2019'dan bu yana bölgede yaptığı ilk eş zamanlı hava ve deniz tatbikatı olacağını söyledi. Yetkililer, tatbikatların sonbaharda dünya çapında yapılacak bir deniz tatbikatı öncesinde yaz boyunca sürdürüleceğini belirtti.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby'ye göre Washington bu ziyareti, Moskova'nın Ukrayna'daki çatışmayla ilgili Amerikan eylemlerine bir tepkisi. Kirby şunları söyledi: “Açıkça görülüyor ki bu, Ukrayna için yaptıklarımızdan hoşnut olmadıklarının bir işareti. Bunu izleyeceğiz, takip edeceğiz, bu beklenmedik bir şey değil. Bu tatbikatlarda nükleer silahların kullanılacağına ya da bu gemilere yükleneceğine dair hiçbir belirti yok.”
RUS DOKTRİNİNDE DEĞİŞİM SİNYALİ
Daha önce ABD silahları Rus topraklarında kullanılamaz diyen Joe Biden geçen hafta “Rusya'nın 200 mil içine saldırı izni vermiyoruz ve Moskova'ya, Kremlin'e saldırı izni vermiyoruz.” diyerek Ukrayna'nın karşı operasyon alanını genişletmesine müsaade etti.
Biden'ın açıklamalarının ardından ve Rus görev grubu Karayipler'e doğru yola çıkmadan hemen önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin şunları söyledi: “Eğer birileri silahlarını savaş bölgesine göndererek, topraklarımızı vurmayı mümkün görüyor ise neden biz de benzer silahları, bu ülkelerin hassas bölgelerine karşı kullanılacakları dünyanın bazı bölgelerine göndermeyelim? Asimetrik olarak karşılık verebiliriz. Bunu düşüneceğiz. Bu ülkelerin bize karşı bir savaşın içine çekildiğini görürsek ve bu onların Rusya'ya karşı savaşa doğrudan katılımı anlamına gelir ise o zaman benzer şekilde hareket etme hakkımızı saklı tutarız.”
1962
Soğuk savaş sırasında Moskova, Amerikan nükleer silahlarının Türkiye'ye konuşlandırılmasına misilleme olarak füzelerini ABD kıyılarından yaklaşık 140 km uzaklıktaki Küba'ya yerleştirmişti. Ortaya çıkan kriz, 1962 yılında ABD ve SSCB'yi topyekûn bir çatışmanın eşiğine getirdi. Uzun ve zorlu geçen müzakerelerin ardından mesele, Washington'ın Küba'yı işgal etmemesi ve birtakım ödünler karşılığında füzelerin sökülmesiyle sonlanmıştı.