Amik Ovası’ında pamukçular dertli: ‘Maliyetler bir yılda üçe katlandı’
Ülkemizin en verimli ovalarından biri olan Hatay’ın Amik Ovası’nda bir ay önce başlayan pamuk hasadında sona gelindi.
Amik Ovası’nda pamuk üretimi yapan çiftçiler, ürünlerinin yetiştirme sürecinde katlanan girdi maliyetlerine rağmen hasat ettikleri ürünü hak ettiği fiyattan satamadıkları için dertli. Gübre, elektrik, sulama, zirai ilaçlama ve işçilik maliyetlerinin bir yılda üçe katlanmasına rağmen pamuk ürünü neredeyse geçen yılın fiyatından işlem görüyor. Amik Ovası’nda üretim faaliyetinde bulunan çiftçiler, devlet destekleme miktarlarının artan enflasyon oranında güncellenmesini istiyor.
‘REYHANLI BARAJI BİTİRİLSİN’
Ayrıca Amik Ovası için hayati önemdeki sulama sorunu için de Reyhanlı Barajı’nın bir an önce bitirilerek faaliyete geçmesi gerektiğini ifade eden üreticiler, üretimden kopmak istemediklerini belirttiler.
Vatan Partisi Hatay İl Başkanlığı yöneticileri, Amik Ovası Kumlu ilçesinde Muharrem ve Karacanlık mahallelerinde pamuk hasadı yapan çiftçileri ziyaret etti. Çiftçi Ali Erkal, hasat başlayalı bir aydan fazla zaman olmasına rağmen pamuk fiyatlarının halen net olarak belli olmadığını, artan maliyetlerle birlikte yaşadıkları bu belirsizlik karşısında zor durumda olduklarını ifade etti.
Kumlu ilçesi Muharrem Mahallesi’ndeki pamuk üreticisi Enes Çimen de devlet ürün desteklemelerinin artan enflasyon oranında güncellenmesi gerektiğini belirtti.
‘BORÇLARIMIZI ÖDEYEMEYİZ’
Karacanlık Mahallesi’nde uzun yıllardır pamuk üretimi yapan çiftçi Yusuf Güzel de elektriğin, gübrenin, mazotun, sulama ve işçiliğin çok pahalı olduğunu, pamuğun maliyetinin kilogram başına 17-18 lirayı bulduğunu, bu yıl 25 liradan aşağı bir fiyatın kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyleyerek devlet desteklemelerinde yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini vurguladı. Güzel, “Böyle giderse borçlarımızı ödeyemeyeceğiz. Seneye kimse pamuk ekmeye cesaret etmeyecek. Bizleri üretimden koparmayın.” dedi. Vatan Partisi Hatay İl Başkan vekili Ali Başkut da pamuk üreticilerinin en büyük sıkıntısının fiyat olduğunu, çiftçilerin beklentisinin 23-24 lira olması ile beraber üretim maliyetlerindeki artışlara rağmen 14-15 liradan alıcı bulan pamuğun satış fiyatlarının devletin devreye girerek hak ettiği değerden satılması için parti olarak üreticilerin yanlarında olduklarını, üreticilerin milli iktidarında her tarım ürününün gerçek değerinde olacağını söyledi.