Amik Ovası’nda hasat başladı: Çiftçi TMO’yu bekliyor

Güney ve Doğu bölgelerinde buğday hasadı sürüyor. Hataylı üreticiler, bu yıl verimde kayıp bekliyor. Buğdayını tüccara vermek istemeyen üretici, TMO’ya fiyatı açıklayın, çağrısı yaptı.

Türkiye’de en erken buğday hasadı Çukurova’da ardından ise Hatay’ın Amik Ovası’nda yapılıyor. Amik Ovası’nda biçerdöverler harıl, harıl çalışmaya başladı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ise Güney ve Doğu illerindeki hasada rağmen hâlâ taban fiyatı açıklamadı. Erken hasat yapılan bölgelerde tüccar, buğdayın tonunu 8 bin 500 ile 9 bin arasında almaya başladı.

Hatay’da rekolte bu yıl düşük bekleniyor. Her yıl dönüm başına 600 kilo alınan yerlerde bu sene 400 kilo ancak buğday alınacağı belirtiliyor. Üreticiler, rekoltenin düşük olmasının nedenini “yeteri kadar gübre, ilaç ve su vermedik.” diye açıkladı.

Kırıkhan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çelik, fiyatın bir an önce açıklanması gerektiğini belirtti, “Tarım Bakanı’na defalarca söyledik, TMO’nun fiyatı mayıs ayında açıklamasını gündeme getirdik. Hiçbir sonuç alamadık. Şu an piyasası 9 bin lira ama çiftçimiz bu fiyattan memnun değil. Bütün cefayı çiftçi çekiyor ama çiftçimiz yeterli değeri görmüyor.” dedi.

Mehmet Çelik

‘İŞÇİ BULAMIYORUZ’

Buğdayın iklimsel koşullardan dolayı gelişmediğini belirten Çelik, işçi bulmakta zorlandıklarını da ifade etti. Çelik, “Sucu bulamıyoruz, traktörümüze şoför bulamıyoruz, işçi bulamıyoruz. Kendimiz çalışmak zorunda kalıyoruz ama yetişmek mümkün değil, çıkmazın içindeyiz.” dedi.
Mehmet Çelik, devletin deprem bölgesi için özel politikalar üretmesi gerektiğini de söyleyerek, şöyle devam etti:

“Devlet depremden sonra bölgeye ilişkin özel politikalar geliştirmedi. Buğdayın fukara yemeği olduğunu biliyoruz ama devlet bir açıklama ile desteği artırabilirdi. Çiftçi buğdayı biçtiriyor, nereye götürüyor, emanet fabrikaya götürüyor, TMO’da zaten sıra bulmak mümkün değil, keza lisanslı depolar da aynı durumda. Emanetten alacak, yeniden dolduracak, sonra satacak, derken bir sürü masraf çiftçinin sırtına binecek.”

Mehmet Çekinmez

‘YETERİNCE GÜBRE ATAMADIK’

Buğday üreticisi Mehmet Çekinmez de TMO’nun bir an önce buğdayı alması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Çiftçilikte başıbozukluk almış başını gidiyor. 15 ay önce bir deprem yaşadık. Canlarımız, evlerimiz, ekipmanlarımız gitti. Bizim 8 traktörümüz, tarım malzemelerimiz parçalandı, devletten tarım alanında bir yardım görmedik ama TOKİ evleri yaparak, halkın yüreğine su serpiyor. Devletimiz 11 deprem gören ilimizdeki çiftçileri tespit edip, desteklemeli, bölgeyi ayağa kaldırmalı.

“Yeterince gübre, ilaç ve sulama yapamadığımızdan dolayı, bu yıl verim düşüklüğü bekliyoruz. Geçen sene dönüm başına 700 kilo buğday elde ettik, bu sene beklentimiz ise 400-450 kilo civarında. Benim toprağım iyi ama bazı arazilerde 200-300 kilo ancak çıkar.

‘BUĞDAY 20 GÜN ARAZİDE KALMAZ’

“Amik Ovası’nda 3 gün sonra hasadı bitiririz. TMO telefonla randevu sistemi geliştirdi. Benim buğday biçilmiş ve hazır, bana 20 gün sonraya randevu veriyor. 20 gün bu arazide buğdayımı nasıl bırakabilirim? Biz ton başına 12-13 bin olmasını ve artı devlet desteği olmasını bekliyoruz.
“Bu devleti bu milleti ancak üretim ayağa kaldırır. Durum kritik diyerek üretimi kısarsak daha kötü durumlara düşeriz. Dış ülkelerden buğday getirmek çözüm değil. İki ülkenin ürünü dünya piyasalarına gitmeyince dünya krize girdi. İnşallah böyle önemli bir ürüne devlet yardım eder.”

Sonraki Haber