Amirini eleştirene disiplin  cezası kuralı iptal edildi

Anayasa Mahkemesi, görev içinde amir ya da üstlerinin eylem veya işlemlerini eleştiren kolluk personeline disiplin cezası verilmesini öngören kuralın Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek iptaline karar verdi.

Van 4. İdare Mahkemesinde görülen bir davada mahkeme, görev içinde amir ya da üstlerinin eylem veya işlemlerini eleştiren kolluk personeline disiplin cezası verilmesini öngören kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu kanısına vararak Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Başvuruda özetle; eleştiri hakkını da güvence altına alan ifade özgürlüğünden toplumdaki diğer bireyler gibi kolluk personelinin de yararlanması gerektiği, sınırı ve kapsamı belirli olmayan her türlü eleştiriyi yasaklayan kuralın zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşılamaya yönelik olmadığı gibi ifade özgürlüğüne orantısız bir sınırlama getirdiği belirtilerek kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu ileri sürüldü.

Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, kuralın Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi. Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesinde, şunlar kaydedildi: “Kural görev içinde amir ya da üstlerin eylem veya işlemlerine yönelik olarak getirilen olumsuz eleştirinin otoriteyi zedeleyen, kurumun hiyerarşik düzenine veya işleyişine zarar veren bir unsur taşıyıp taşımadığı yahut genel olarak hizmet anlayışı içerisinde makul karşılanabilir nitelikte olup olmadığına bakılmaksızın her türlü eleştirinin cezalandırılabilmesine imkân tanımaktadır. Bu itibarla kuralla ifade özgürlüğüne getirilen sınırlamanın demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.”

Sonraki Haber