Anadolu gazeteleri: 15 imzayla BİK toplanır
Yerel gazeteler kapanmamak için direniyor, Basın İlan Kurumu (BİK) ise toplanmıyor. Aydınlık'a konuşan gazetecilik cemiyeti başkanları, “Genel Kurul toplansın, ilan tarifelerine zam yapılsın.” dedi.
ERCAN KÜÇÜK
Sayfa sayılarını azaltan, siyah- beyaz baskıya dönen, haftanın belirli günleri çıkmama kararı alan yerel gazeteler, Basın İlan Kurumuna “Genel Kurulu toplayıp ilan tarifelerine zam yapma” çağrısını yineledi. Bir yılı aşkın süredir toplanamayan Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu, özellikle Anadolu'nun sesi olan yerel gazeteleri daha da zor duruma soktu. Son bir yılda sadece kağıda gelen zam yüzde 300'ü aştı. Aydınlık'a konuşan gazetecilik cemiyetlerinin başkanları krizin “gazetelere kilit vurma” noktasına geldiğini belirtti. BİK Genel Kurul Üyesi de olan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, genel kurulun toplanması için 15 imzanın yeteceğini vurguladı.
BÜROKRASİ KANADI ÇEKİNİYOR
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, BİK Genel Kurulu toplanması talebini defalarca kez dile getirdiklerini vurguladı. İletişim Başkanı Fahrettin Altun'la da konuyu konuştuklarını belirten Gappi şunları söyledi:
"İletişim Başkanı Sayın Fahrettin Altun'la da görüştük. Kendisi 15-20 gün içerisinde genel kurulun toplanacağını söylemişti. Ancak bir gelişme olmadı. Bunun üzerine bu hafta tekrar görüşeceğim. Bu maliyetlere katlanmak matematiksel olarak da imkansız. BİK yerel gazetelerin ayakta kalmaları için çalışan bir kurum. Ama şu an ayakta kalmakta çok zorlanıyor. Genel Kurul bir muhatap bulmak yeridir. Şu an hala muhatap bulamıyoruz. Sorunları sistematik olarak çözecek mekanizmalar şu anda çalışmıyor. O nedenle bir an önce genel kurulun toplanmasını bekliyoruz. Verilen sözlere inanmak istiyoruz.
"15 imzayla Genel Kurulu toplantıya çağırabiliyorsunuz aslında. Ama biz basın grubu olarak 15'i tamamlayamıyoruz. Diğerleri de bürokrasi kanadı ve imza atmaktan çekiniyor. Sadece biz cemiyet başkanları olsak imzamızı atıp genel kurul çağrısını yapacağız. Bir de mesele, çekişme yaratmak da değil. Yaşanan sıkıntıların boyutlarını kavratmak."
GAZETELER PAZAR GÜNÜ ÇIKMIYOR
Samsun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Yazıcı, gazetelerin kâğıt almakta dahi güçlük çektiğini belirtti:
“Yerel basın dövizin fırlamasıyla birlikte zaten çok zor durumdaydı. Gazeteler kâğıt almakta dahi güçlük çekiyor. Samsun'da yerel gazeteler Pazar günleri çıkmama kararı aldı. Sayfa sayısını azaltarak zararı azaltmaya çalışıyorlar. Böyle giderse yazılı basın tarihe karışacak. Bütün bu sorunlar dururken BİK'in bir yıldır toplanamıyor olması sektörü iyice krize soktu. Bir kuruma bir yıldır atama yapılmaması akıl alır gibi değil. Öte yandan resmi ilan fiyatları da hala belirlenemedi. Anadoluda yaşam savaşı veren yerel gazeteler kapanma aşamasına geldi. Gazetelerin kapanması sektörde yeni işsizliğe neden olacaktır. Yaşanan bu sorunlar acil olarak çözüm beklemektedir. Gazetelerin kapanmasını önleyecek tedbirlerin alınabilmesi için de Basın İlan Kurumunda gerekli atamaların bir an önce yapılması, kurumun işler hale getirilmesini bekliyoruz. Konu acil ve Basın sektörünün geleceği için hayati önemdedir.“
YEREL GAZETELER BATIYOR
Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay, ekonomik sıkıntıların en çok yazılı basını etkilediğine dikkat çekti. Son 1.5 yılda sadece kağıda yüzde 500 zam yapıldığını vurgulayan Ay şunları söyledi:
"Son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntı en çok basın sektörünü etkiledi. Kâğıtta kalıpta boyada kalemlerimizin hepsinde anormal şekilde bir artış var. Son 1.5 yılda kağıda yüzde 500 zam geldi. Yerel gazetelerin her geçen gün gelirleri düşüyor, giderleri yükseliyor. Burada gazetelerimizin hepsi çok zor durumda. En büyük gelir kaynağımız resmi ilan. O da her geçen gün düşüyor. Henüz resmi ilanlara zam yapılmadı. Şu an Gaziantep'te 3-4 gazete hariç hepsi siyah beyaz çıkıyor. Biz de defalarca çağrıda bulunduk. Vekillerimize, genel başkanlarımıza da çağrıda bulunduk. Bir an önce fiyat artışına gidilmesi gerektiğini söyledik.
GAZETELER KÜÇÜLMEYE GİDİYOR
"Yerel basın kapanıyor. Birçok ilde gazeteci arkadaşlarımız kapattı. Gaziantep'te resmi ilan alan 14 gazetemiz var. Küçülmeye gidiyorlar. Baskıyı siyah beyaza çeviriyorlar, sayfa sayılarını düşürüyorlar. İlan almayan gazeteler arasında baskıyı bırakıp dijitale dönenler var. Sektör her anlamda küçülüyor. Bir an önce Bir an önce Genel Kurul üyelerinin atanmalarını, Genel Kurulun toplanıp sorunlarımızı çözmelerini talep ediyoruz.
"Son 1.5 yılda gelen yüzde 500 zammı da geçtik, parasıyla kâğıt bulamaz hale geldik. Yerel gazetelerin de SGK maliye borçları birikiyor bu arada. Borcu borçla kapatır hale geldik. 16 sayfadan 12 sayfaya, 12 sayfadan 8 sayfaya, renkliden siyah beyaza geçiliyor.
BİK GENEL KURULU SADELEŞTİRİLMELİ
Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sermet Çuhadar da BİK Genel Kurulu'nun yapısına dikkat çekti: "Bu kadar masrafların arttığı bir dönemde yerel basın da olumsuz etkileniyor. Fiyatlar düşük. BİK bir an önce Genel Kurul yapmalı. Kurumu daha sadeleştirmeleri gerekli. Basınla ilgisi olmayan bir sürü kurumlar var. Onların sadeleştirilip gazetecilerin olduğu bir yapı oluşturulmalı. Fiyatların yeniden düzenlenmesi lazım. Bu fiyatlarla yazılı basının devam etmesi çok zor."
BİK ASLİ GÖREVİNE DÖNMELİDİR
Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, BİKin kuruluş amacının basın kuruluşlarına ve basın mensuplarına destek sağlanması olduğunu vurguladı. Ekonomik koşullara dayanamayan yerel gazetelerin kapandığına dikkat çeken Türenç, "Acilen devreye girmezse Basın İlan Kurumu bu çöküşü hızlandıran baş sorumlusu olacaktır."dedi. Türenç şunları söyledi: "Basın İlan Kurumu (BİK), resmi ilanların ve kamu kuruluşlarının reklamlarının yazılı basına adaletli ve eşit dağıtılması; basın kuruluşlarına kâğıt, mürekkep gibi girdileri ve teknolojik destek vermesi; basın mensuplarına maddi ve sosyal destek sağlanması amacıyla kurulmuştur. "Maalesef görüyoruz kuruluş amacından uzaklaşan BİK, yazılı basın üzerinde ‘iktidar sopası’ gibi hareket eden, yetkisi olmadığı halde haber içeriği denetimi yaparak hukuk dışına çıkarak kendisini ceza makamı gören bir kuruma dönüşmüştür. BİK marifetiyle iktidar medyasını resmi ilan ve kamu reklamlarıyla fonlanırken, haftalarca hatta aylarca resmi ilanları kesilen eleştirel ve bağımsız yayın yapan gazeteler ekonomik çöküntüye uğratılıp susturmaya çalışılmaktadır. "Oysa BİK’in yapması gereken ekonomik krizle boğuşan yazılı basının sorunlarına çözüm bulmak, bunun için de resmi ilan ve reklam tarifelerini günün koşullarına göre yeniden belirlemektir. Bunun için de görev süresi dolan hükümet temsilcilerinin yerine yenileri atanamadığı için toplanamayan Genel Kurulu bir an önce toplamasıdır. "Yazılı basın bugün gelinen kriz ortamında yaşam savaşı vermekte, ağır ekonomik koşullara dayanamayan birçok yerel gazete kapanmaktadır. Acilen devreye girmezse Basın İlan Kurumu bu çöküşü hızlandıran baş sorumlusu olacaktır."