Anadolu’nun ekmek kültürü unutulmadı kitap oldu

Ankara Halk Ekmek Fabrikası, Anadolu’nun unutulmaya yüz tutmuş ekmek kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için önemli bir adım attı. Halk Ekmek Fabrikası, uzun soluklu çalışmaların ardından 200 sayfalık “Geleneksel Ekmeklerimiz” adlı kitabı ücretsiz olarak kamuoyuna sundu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, Anadolu’da geleneksel yöntemlerle üretilen yöresel ekmek ve unlu mamullerin tespit edilerek kayıt altına alınması için 81 ilin Belediye Başkanlıklarına, İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerine, Ticaret ve Sanayi Odalarına, bazı illerde ise üniversiteler ve Ziraat Odaları’na resmi yazılar göndererek “Geleneksel Ekmeklerimiz” adlı kitabı hazırladı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Geleneksel Ekmeklerimiz” adlı kitabın önsözünde ekmeğin nimet ve bereketin simgesi olduğuna vurgu yaparak, “Hazırlanan bu eserin geleneksel ekmeklerimizle ilgili bilgilerin korunmasına ve gelecek nesillere aktırılmasına vesile olmasını diliyorum” dedi.

GELECEK NESİLLER İÇİN KAYNAK ESER OLMASI AMAÇLANIYOR

Halk Ekmek Fabrikası öncülüğünde 5 yıllık uzun soluklu bir çalışmanın ardından Prof. Dr. Hamit Köksel ve Prof. Dr. Nevin Şanlıer’in katkıları ile ilk kez geniş kapsamda hazırlanan “Geleneksel Ekmeklerimiz” adlı kitabının basımı tamamlandı. Kitap parayla satılmayacak, bir kültür mirası olarak arşivlerde yerini alacak. Gelecek nesiller için kaynak eser ortaya çıkartmayı hedefleyen kitap projesine kamu ve yerel yönetimler paydaş olarak dahil edildi. Kitabın yayınlanmasında katkı sunan Köksel ve Şanlıer bazı illere giderek geleneksel ekmeklerin yapımını bizzat yerinde inceledi. Halk Ekmek Genel Müdürlüğü’nün yazısına cevap veren illerden gelen yöresel ekmek bilgileri, tarifleri ve görselleri Yayın Kurulu’nca titizlikle değerlendirildi. Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası A.Ş. Genel Müdürü Dr. Hüseyin Velioğlu, Anadolu’da unutulmaya yüz tutmuş ekmek kültürünü yaşatmak amacıyla bu kitabı hazırladıklarına dikkat çekti.

EKMEĞİN BESLENMEDEKİ YERİ VE İSRAF

Kitapta; tahıllar hakkında genel bilgiler, ekmeğin tarihçesi, ekmek ve beslenmedeki yeri, ekmeğin bayatlamaması ve ekmek israfına dair bilgiler de yer aldı. Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bolu, Bursa, Burdur, Çanakkale, Çorum, Elazığ, Erzincan, Giresun, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kars, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Muğla, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Tokat, Trabzon, Van’da yapılan geleneksel ekmekler enerji ve besin öğesi değerleri ve tarifleri ile anlatıldı. Bunun yanı sıra Girit’te yapılan geleneksel ekmekler ve Nogay ekmeklerine de yer verildi.

Sonraki Haber