Anayasa hukukçusu Erdem Cömert: Hedef 66. madde
Avukat Erdem Cömert, Türk Milliyetçisi Avukatlar Grubunun düzenlediği konferansta konuştu. Cömert, anayasa değişikliğiyle birlikte asıl hedefin 66. madde olduğunu söyledi
Türk Milliyetçisi Avukatlar Grubu (TÜMAG) tarafından “Yeni Anayasa Tartışmaları Neden Şimdi” konulu konferans düzenlendi. Türk Aydınları Vakfı (TAV) Konferans Salonundaki etkinlikte anayasa hukukçusu Avukat Erdem Cömert konuştu. Cömert, anayasa değişikliğiyle birlikte asıl hedefin anayasanın 66. maddesi olduğunu belirtti. İlk 4 maddenin de hedefler arasında bulunduğunu bildiren Cömert, yeni anayasaya ihtiyaç olunduğunu ifade ederek, “Ama bunun zamanı bugün değil. Bugün Türk milletine karşı saldıranlarla mücadele etme zamanıdır.” diye konuştu.
‘MÜCADELE ZAMANI
Anayasa hukukçusu Avukat Erdem Cömert, yeni anayasa değişikliğinde bazı maddelerin hedefte olduğunun altını çizerek şunları söyledi:
“Şu anda yeni anayasa yapalım dediklerinde bir hedefleri var. İlk 4 madde ve 66. madde. İlk 4 maddeye şu anda güçleri yetmeyecek. Ama gözlerine kestirdikleri 66. madde var. Hedef aldıkları şey yüce Türk milleti. Yeni anayasaya ihtiyaç var mı? Evet var. Ama şu anda değil. Şimdi, Türk milletine karşı saldıranlarla mücadele etme zamanı.”
‘NEDEN ŞİMDİ?’
Geçmişte yapılan anayasa çalışmaları hakkında konuşan Erdem Cömert şu bilgileri paylaştı:
“Bir Anayasa değişikliği yapıldığında sormamız gereken soru şudur: ‘Neden şimdi?’ Bu soru tarihte gizli. 1909 anayasasını gerçek anlamda bir anayasa olarak görüyorum. 1909 ile beraber bir anayasal devrim yürürlüğe giriyor. Burada vatana bağlılık, padişahın yetkilerinin sınırlandırılması var. Hakimiyet-i Milliye anlayışı da buradan geliyor. 1924 anayasası, emperyalizmden bizi koruyan bir anayasa olmuştur.”
‘SEBEBİ 2001 DEĞİŞİKLİĞİ’
“82 anayasası yürürlüğe girdikten sonra çatışma ve savaş devam etti. 1995’te bir anayasa değişikliği var. Aklıma ilk gelenler sivil toplumculuğun anayasaya girmesi. Yine bize AB’nin dayatmalarının olduğu bir dönem. 1995 yılı ayrıca en çok şehit verdiğimiz dönem. Aynı zamanda PKK’ya karşı etkin bir mücadele verilmeye çalışıldığı bir dönem. Daha sonra 2001 değişikliği oldu. Öcalan yakalanmış ve Avrupa Birliği, anayasanın darbe anayasası olduğunu söyleyerek baskı yapıyor. Bu dönemde siyasi parti kapatmak neredeyse imkansız hale getiriliyor. DEM Parti ile ilgili kapatma davası açılsa kapatılmayacaktır belki de. Sebebi 2001 anayasa değişikliği.”
‘KAPSAYICI VE BÜTÜNLEŞTİRİCİ MADDE
“Anayasanın yüzde 70’i değiştirilmiş hala anayasa değişikliğinden bahsediyorlar. Anayasanın 82’deki halinden eser kalmamış. Şu anda murat edilen ne? Bize anayasa değişikliği adı altında birçok farklı tartışmalar yaşatmaya çalışacaklar. Asıl hedefin 66. madde olduğunu düşünüyorum. 66. maddede, ‘Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türktür.’ hükmü yer alıyor. Burada Atatürk’ün, ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir.’ şeklindeki sözünü de hatırlıyoruz. 66. madde kapsayıcı ve bütünleştiricidir. O yüzden bu anayasa tartışmaları neden şimdi? Türk ulus devletini parçalamanın zamanının geldiğini düşündükleri için şimdi.”
‘HEDEF TÜRKLÜK’
Daha önce farklı kurumlar tarafından da çeşitli öneriler yapıldığını aktaran Cömert şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu önerilerde hep 66. madde hedef alınmış. Eşit yurttaşlıktan bahsediyorlar. Nereden çıkmış bu eşit yurttaşlık? Frankfurt ekolü. Bunlar, ‘Artık politik olan, sınıfsal olan değildir. Artık dünya değişti. Dünya küresel köye dönüştü. Bayrak, vatan denilenler bunlar gülünecek şeyler. Artık radikal demokrasi. Cinsiyetçilik, kadıncılık, erkekçilik… Kendini ben eş cinselim diye tanımla.’ gibi şeyler söylüyor. Eşit yurttaşlığın bir hedefi vardır. O da Türklüktür. Eşit yurttaşlık kavramını önce Öcalan söylemiştir Türkiye’de. Ardından da CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu tarafından. Eşit yurttaşlık tanımına sarılanlara bakın. Bunlar toprak ağaçlarıyla birlikte hareket eden insanlar.”
‘GÜNDEMİ İŞGAL ETMEYE ÇALIŞIYORLAR'
Etkinliğin açılışında konuşan TÜMAG Başkanı Avukat Hakan Erdem de şu ifadeleri kullandı:
“Anayasa, örgütlenmiş toplumda devletin yönetim biçimini benimseyen en temel yasadır. Bu yasa özellikle demokrasinin kurumlarını belirleyen, temel esaslarını düzenleyen, Devletin içindeki dengeyi sağlayan bir yasa. Şu anda bir anayasa değişikliğiyle gündemi işgal etmeye çalışıyorlar. Toplamda 134 maddede değişiklik yapılmış. En önemli 21 madde değişikliği bu iktidar döneminde oluyor. Bu anayasayı bu ölçüde değiştirmiş bir hükümet kendi oluşturduğu anayasa ile bu ülkeyi yönetemiyorsa bu akıllara zarar bir durumdur.”