AYM Başkanı Aydınlık’ın HDP kapatma davası sorusunu yanıtladı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Aydınlık'ın, HDP hakkında açılan kapatma davasının neden uzadığına yönelik sorusunu yanıtladı. Özkaya, 'Raportörün incelemesi devam ediyor. HDP kapatma davasının bugüne kadarki kapatma davalarından, iddianamesi niteliğiyle farklılığı var' dedi

Anayasa Mahkemesi ve Avrupa Konseyinin birlikte yürüttüğü proje kapsamında "Bireysel Başvuruya İlişkin Basını Bilgilendirme Toplantısı" düzenlendi. Toplantıya Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Başkanvekilleri Hasan Tahsin Gökcan ve Basri Bağcı da katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, "Bireysel başvuru hukuk tarihimiz adına atılmış büyük bir adımdır. Mahkeme kararları uzun ve karmaşık olabiliyor. Böyle olunca kararların yanlış anlaşılması gibi olumsuzluklar yaşanabilir. Anayasa Mahkemesi kararları eleştirilmeli diyoruz. Mahkeme olarak doğru anlaşılmak istiyoruz. Hatalar olabilir. Önemli olan bu hataları ortadan kaldırmak. Yaşanan bazı sıkıntılara rağmen bireysel başvuru Türk hukuk sistemine çok önemli kazanımlar sağlamıştır" ifadelerini kullandı.

'RAPORTÖRÜN İNCELEMESİ DEVAM EDİYOR'

Özkaya konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Aydınlık’ın, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianamenin kabul edilmesiyle başlayan HDP kapatma davasında sürecin uzamasına ilişkin eleştirileri hatırlatıp, sürecin hangi aşamada olduğuna ilişkin sorusu üzerine Özkaya şunları söyledi:

"Dosya raportörde, raportörün incelemesi devam ediyor. HDP kapatma davasının bugüne kadarki kapatma davalarından, iddianamesi niteliğiyle farklılığı var. Sürecin uzaması buradan kaynaklanıyor. İddianame kapsamında çok sayıda adli merciye intikal etmiş dosya var. İddianame kapsamının çok geniş olması sebebiyle bunların incelenmesi durumu var. İddianame kapsamında delillerin çok fazla olması, adli yargı sürecinin devam ediyor olması... Dosyanın gecikmesinin tek sebebi iddianamenin niteliği. 451 kişi hakkında siyasi yasak talebi var. Onlarla ilgili çok sayıda soruşturma, dava var. HDP davasının karara bağlanamamasının sebebi bu. Teknik çalışmalar devam ediyor. Dosyada kesinti olmadı. Dosyanın raportöre havalesi üzerinden 1 yıl 6 ay geçti. 3 bin civarında kovuşturma ve soruşturma var. Bu konuda raportör incelemede bulunup raporuna ilişkin güncelleme yapıyor."

CAN ATALAY KARARI TARTIŞMALARI

Yargıtay'ın Can Atalay dosyasındaki Anayasa Mahkemesi'ne süper temyiz eleştirisi yapmasına ilişkin gelen bir soruya Özkaya, "İlkece 2 yüksek yargı kurumunun kamuoyu önünde bu tür tartışmalarla birbirlerinin görüşleri hakkında konuşmasını doğru bulmuyorum" cevabını verdi. Özkaya şöyle konuştu:

"Üzerinden eleştiri yapılan kararlara bakıldığında teknik olarak kararların anlaşılamadığından söz edebiliriz. Bireysel başvuruda dosya geldiğinde ortaya konulan deliller dosyada gözüküyor. Mevzuat gözüküyor. Önünüzde yargı kararı gözüküyor. Anayasa Mahkemesi, anayasa ve kanunları dikkate almak suretiyle karar veriyor" cevabını verdi. Can Atalay ile ilgili yapılan 3. başvurunun ne zaman gündeme alınacağına ilişkin soru üzerine Özkaya, "Dosyalar hazır olduğunda bunu ilgili arkadaşlarımız değerlendirecektir. Bir takvim söyleyemiyorum ama çok uzamaz diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

SOKAK HAYVANLARI DÜZENLEMESİ

Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemenin iptali istemiyle yapılan bireysel başvurunun hangi aşamada olduğuna ilişkin soruyu Özkaya şöyle yanıtladı:

"Sokak hayvanları ile ilgili dosyada esasa geçildi. Raportör arkadaşımıza 'bu dosyayı bir an önce hazırla' dedik. Rapor tamamlandığında, dosya hazırlandığında bir an önce gündeme alınacak."

'YANLIŞ KARAR VERMEMEK İÇİN BÜTÜN ENERJİMİZİ KULLANIYORUZ'

Yüksek yargı organlarının karşılıklı iş birliği içinde çalışmalarını yapmasının önemine dikkat çeken Özkaya konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İçtihat değişikliğine sebep olacak bir karar durumunda mutlaka Yargıtay'ın ilgili dairesinin ve uzman arkadaşların görüşlerini almaya başladık. Bu husus daha önce de vardı ancak şu anda kurumsallaştı. Bunun yönergesini hazırlayıp kurumsallaştırdık. Aynı zamanda ihtiyaç olması halinde bu konuda üniversitelerin ilgili öğretim üyesi arkadaşların da görüşlerini almak suretiyle çalışma yapıyoruz. Mutlaka bizim de yanlış kararlarımız vardır ama yanlış karar vermemek için bütün enerjimizi kullanıyoruz."

Sonraki Haber