Anayasa Mahkemesi HDP'ye yine süre verdi

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada, HDP'ye ek savunmasını yapması için 30 gün daha süre verdi. HDP’nin bir Anayasa Mahkemesi üyesi hakkındaki reddi hakim talebi ise reddedildi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu dünkü toplantısında, HDP'nin ek savunmasındaki talepleri ele alındı. Yüksek Mahkemeye ek savunmasını sunan HDP, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının gönderdiği ses kayıtlarına ilişkin savunma yapmak için ek süre istedi. Parti ayrıca, Anayasa Mahkemesi üyelerinden biri hakkında reddi hakim talebinde bulundu. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, partinin ek delillere ilişkin taleplerinin incelenmesini tamamladı. Yüksek Mahkeme, reddi hakim talebini reddetti, partiye ek savunması için 30 gün daha süre verdi.

Yüksek Mahkeme heyeti, "terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılanan eski HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım ile öldürülen PKK'lı teröristle fotoğrafları basına yansıyan ve TBMM tarafından yasama dokunulmazlığı kaldırılan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ile ilgili dosyaların davaya ek delil olarak girmesine karar vermişti.

BEKİR ŞAHİN'DEN AÇIKLAMA

Ankara'da bir otelde düzenlenen 6. Yılında İstinaf Değerlendirme Toplantısı'na, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin de katıldı. Şahin toplantının ardından gazetecilerin HDP kapatma davasına yönelik sorusuna cevap verdi. Şahin gazetecilerin sorusu üzerine, kapatma davasına ilişkin sözlü açıklamalarının hazır olduğunu belirterek, "Çağırdıkları zaman gidip sözlü savunma yapmaya hazırız." ifadelerini kullandı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin daha önce de, "HDP'nin kapatılması talebiyle iddianamemizi hazırlamıştık. Görevimizi yaptık. Anayasa Mahkemesi iddianamede eksiklik olduğunu söyledi. Biz tekrar düzenleyip sunduk ve iddianame kabul edildi. Yazılı görüşlerimizi sunduk. Süreç devam ediyor. Aynı şeyleri tekrar ediyorlar. Bulunduğu yerden farklı değil. Parti, aynı söylemlerine, eylemlerine devam ediyor.” demişti.

SÜREÇ NASIL OLACAK?

Kapatma davasında 30 günlük ek savunma süresinin ardından HDP ek savunmasını Anayasa Mahkemesi'ne teslim edecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve davalı HDP, ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak.

YEŞİL SOL HAZIRLIĞI İDDİASI

HDP'ye yönelik kapatma davası üzerine Yeşil ve Sol Gelecek Partisi'nin (Yeşil Sol Parti) devreye gireceği iddia edildi. Halktv.com.tr'den İsmail Saymaz, dünkü yazısında konuyla ilgili şunları aktardı: “Anayasa Mahkemesi’nde HDP’ye kapatma davası açılınca seçim partisi olarak düşünüldü. Bazı şehirlerde HDP’lilerin üye olup il ve ilçe örgütü açması sayesinde Yeşil Sol Parti birkaç ay içerisinde örgütlendi. Kapatma davası seçimden önce sonuçlanırsa HDP ve bileşenleri Yeşil Sol Parti listelerinden girecek.”

Sonraki Haber