Anayasa Mahkemesi o kararı iptal etti

Anayasa Mahkemesi, 5 bin liranın altında kalan vergi davalarına istinaf yolunu kapatan kararı Anayasa'ya aykırı buldu. Yüksek Mahkemenin bu hükmü 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Anayasa Mahkemesi, konusu 5 bin liranın altında kalan vergi ve tam yargı davaları ile idari işlemlere karşı istinaf kanun yoluna başvurulamayacağı ve 5 bin lira sınırının her yıl yeniden değerleme oranına göre belirlenmesine ilişkin yasal düzenlemelerin iptaline karar verdi.

Samsun Bölge İdare Mahkemesi 2. Vergi Dava Dairesi ile İstanbul 13. İdare Mahkemesi, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. Maddesindeki hükümlere itiraz etmesiyle beraber konuyu görüşen Anayasa Mahkemesinin kararı bugün Resmi Gazete'de yayınlandı.

İdari Yargılama Usulü Kanunu 45. Madde:

İdari Yargılama Usulü Kanunu 45. Madde: İdare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı, başka kanunlarda farklı bir kanun yolu öngörülmüş olsa dahi, mahkemenin bulunduğu yargı çevresindeki bölge idare mahkemesine, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde istinaf yoluna başvurulabilir. Ancak, konusu beş bin Türk lirasını geçmeyen vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemlere karşı açılan iptal davaları hakkında idare ve vergi mahkemelerince verilen kararlar kesin olup, bunlara karşı istinaf yoluna başvurulamaz.

9 AY SONRA YÜRÜRLÜKTE

İptal istemlerinde, dava tarihi ile karar tarihi arasında geçen sürede yeniden değerleme oranıyla belirlenen para sınırının farklılaşabileceği belirtildi. Bu durumun vatandaşların istinafa başvuru hakkını engelleyebileceği savunuldu.

Başvuruyu görüşen Anayasa Mahkemesi, anılan kanuni düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmetti. İptaline karar verdi. Yüksek Mahkemenin bu hükmü 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Sonraki Haber