Anayasa Mahkemesi üyeliği için kritik seçim

TBMM, yeni yasama yılının açılmasıyla birlikte Sayıştay'ın gösterdiği 3 aday arasından yeni Anayasa Mahkemesi üyesini seçecek. Adaylar arasında eski İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce'nin ismi öne çıkarken Anayasa Mahkemesi'ne üye seçilecek isim HDP kapatma davasında da oy kullanacak.

Sayıştay üyeliği görevini sürdürürken Sayıştay’ın gösterdiği üç aday arasından 6 Ekim 2010 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun kararı sonrasında Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Hicabi Dursun, 12 yıllık görev süresinin ardından 6 Ekim 2022'de emekliye ayrılacak. Hicabi Dursun'un yerine TBMM, Sayıştay'ın gösterdiği 3 aday arasından yeni Anayasa Mahkemesi üyesini seçecek. Sayıştay Genel Kurulunda da geçen günlerde bu üç adayı belirlemek için seçim yapıldı. Anayasa Mahkemesi üye adaylığı seçiminde adaylığa 1. Daire Başkanı Ali Osman Güçlü, 2. Daire Başkanı Nükrettin Parlak ve 6. Daire Üyesi Muhterem İnce seçildi.

TBMM YENİ ÜYEYİ SEÇECEK

Türkiye Büyük Millet Meclisi; Sayıştay Genel Kurulunun gösterdiği 3 adaydan birini Anayasa Mahkemesi üyesi olarak seçecek. Seçim, yeni yasama yılının açılışının ardından yapılacak. Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapılacak bu seçimde, ilk oylamada üye tam sayısının üçte iki ve ikinci oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak. İkinci oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için üçüncü oylama yapılacak. Üçüncü oylamada en fazla oy alan aday üye seçilmiş olacak.

KULİSLERDE İNCE İSMİ ÖNE ÇIKIYOR

TBMM'de yapılacak olan seçimlerle ilgili kulislerde de çeşitli yorumlar yapılıyor. Edinilen bilgiye göre seçimlerde Anayasa Mahkemesi üyeliği için Muhterem İnce'nin ismi öne çıkıyor. İnce, TBMM'nin 29 Haziran 2022 tarihli genel kurul toplantısıyla Sayıştay'a üye olarak seçilmişti. İnce, Sayıştay’a üye seçilmeden önce de İçişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Diğer yandan Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak olan yeni üye seçimi, HDP kapatma davası için de önem taşıyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan davada Anayasa Mahkemesi'ndeki süreç devam ederken kapatma davasının 2023 yılı başlarında sonuçlandırılması tahmin ediliyor.

3'TE 2 ÇOĞUNLUKLA KARAR VERİLECEK

HDP, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının açtığı kapatma davasında 228 sayfalık esas hakkındaki savunmasını 19 Nisan 2022'de Anayasa Mahkemesi'ne vermişti. Kapatma davasında verilen 30 günlük ek savunma süresinin ardından HDP ek savunmasını Anayasa Mahkemesi'ne teslim edecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve davalı HDP, ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek. Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin, 7 Haziran 2021'de HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesine dava açmış, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu da 21 Haziran 2021'de iddianamenin kabulüne oy birliğiyle karar vermişti.

YARGITAY BAŞSAVCISI TİFLİS'E GİTTİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Tiflis'te düzenlenen, 29 Eylül'e kadar sürecek "Uluslararası Savcılar Birliğinin 27. Yıllık Konferansı ve Genel Kurul Toplantısı"na katılıyor.

Başsavcılıktan yapılan açıklamaya göre, Şahin, Gürcistan Başsavcısı Irakli Shotadze'nin daveti üzerine 29 Eylül'e kadar sürmesi planlanan Uluslararası Savcılar Birliğinin Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te düzenlediği etkinliğe katılmak üzere bu ülkeye gitti. Şahin'e, uluslararası ilişkilerden sorumlu Yargıtay Cumhuriyet Savcısı İlknur Altuntaş da eşlik etti.

"Ceza Adaleti Sistemlerini Yeniden Şekillendiren Olaylar" konulu konferansta Altuntaş da bir sunum yapacak.

Şahin, Azerbaycan, İngiltere, İsviçre, Belçika, Gürcistan başsavcıları ve Eurojust (Avrupa Adli İş Birliğini Geliştirme Ajansı) Başkanı ile ikili görüşmeler gerçekleştirecek, muhataplarını Mayıs 2023'te İstanbul'da düzenlenmesi planlanan "Uluslararası Savcılar Birliği 1. Avrupa Bölgesel Konferansı dolayısıyla Türkiye'ye davet edecek.

Sonraki Haber