Anayasa Mahkemesi'nden iş sonu tazminatı kararı
Anayasa Mahkemesi, iş akdi sona eren Azerbaycan vatandaşı öğretim görevlilerinin kendilerine iş sonu tazminatı ödenmemesi nedeniyle yaptığı bireysel başvuruyu haklı bularak mülkiyet hakkıyla bağlantılı olarak ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine karar verdi.
Azerbaycan Cumhuriyeti vatandaşı olan Nazila Adıgozalzade ve Ferid Adıgozalzade yabancı uyruklu sözleşmeli öğretim elemanı olarak Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarında çalışmaya başladı. Başvurucuların sözleşmesi 2016 yılı da dahil olmak üzere her yıl yenilendi ancak hizmetlerine ihtiyaç bulunmadığı gerekçesiyle 2017 yılının başında yenilenmedi. Nazila Adıgozalzade ve Ferid Adıgozalzade üniversiteye ayrı ayrı başvuruda bulunarak iş sonu tazminatının ödenmesini talep etti ancak üniversite tarafından herhangi bir ödeme yapılmadı.
İş sonu tazminatı alacağının ödenmesi isteminin reddine ilişkin işlemin iptali ile iş sonu alacağının tazminine karar verilmesi istemiyle İdare Mahkemesinde dava açıldı. İdare Mahkemeleri ret işlemlerini iptal ederek başvuruculara iş sonu tazminatı ödenmesine hükmetti. Üniversitenin istinaf başvurularını inceleyen Bölge İdare Mahkemesi istinaf istemlerini kabul ederek davaları reddetti. Nazila Adıgozalzade ve Ferid Adıgozalzade de bunun üzerine Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, mülkiyet hakkıyla bağlantılı olarak ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesinde, “Sözleşmeli öğretim görevlileri arasında iş sonu tazminatına hak kazanma bakımından Türk vatandaşı olup olmama temelinde yapılan farklı muamelenin nesnel ve haklı bir sebebinin bulunmadığı sonucuna ulaşılmaktadır.” denildi.