Anayasa Mahkemesinden Yargıtaya yanıt: Karara uymamak meşru değil

Yüksek Yargı'daki ihlal tartışması büyüyor. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'dan Yargıtaya hak ihlali yanıtı geldi. Arslan, 'Anayasa Mahkemesi, bir konuda karar verdikten ve son sözü söyledikten sonra katılmasak da buna uymak zorundayız.' ifadelerini kullandı

Yüksek Yargı'daki hak ihlali tartışması büyüyor. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın Anayasa Mahkemesiyle yaşanan tartışmayla ilgili kamuoyuna açıklama yapmasının ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'dan da bir yanıt geldi.

Yüksek Mahkemede staj gören hukuk fakültesi öğrencileri için düzenlenen sertifika töreninde konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan Yargıtay'ın AYM'nin verdiği hak ihlalleri kararlarını uygulamamasını eleştirdi.

AYM BAŞKANI ARSLAN: KARARA UYMAMAK MEŞRU DEĞİL

Anayasa Mahkemesinin son sözü söyleyen merci olduğunu belirten Arslan, AYM'nin kararlarının sadece eleştiri konusu olabileceğini belirtti. AYM kararlarına uyulmamasının meşru olmadığını kaydeden Arslan şu ifadeleri kullandı:

"Anayasa Mahkemesi, bir konuda karar verdikten ve son sözü söyledikten sonra katılmasak da buna uymak zorundayız. Bir yargı kararına katılmamak farklı, ona uymamak farklıdır. Birincisi meşru, ikincisi ise meşru değildir. Unutmayalım ki mahkeme kararları hatasız veya doğru olduğu yahut beğendiğimiz için değil, mahkeme kararı olduğu için uygulanmak zorundadır.

Dolayısıyla Anayasa Mahkemesinin nihai ve bağlayıcı kararından sonra artık mahkemeler ya da anayasal organlar arasında ortaya çıkabilecek görüş, yorum veya yaklaşım farklılıkları sadece eleştiri konusu olabilir. Ancak bu farklılıklar Anayasa Mahkemesi kararının icra edilmemesinin hiçbir şekilde gerekçesi olamaz."

YARGITAY BAŞKANI AKARCA'DAN AYM'YE HAK İHLALİ YANITI

Afyonkarahisar Valiliği'ne yaptığı ziyarette gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Anayasa Mahkemesinin tutumu ve yaşanan süreçle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Akarca, "Anayasa Mahkemesiyle bu sadece son olayla ilgili olarak ortaya çıkmış bir problem değil. Yani aşağı yukarı 5-6 yıldır süregelen bireysel başvuru yolunun incelenmesindeki yorum farklılığından ve Anayasa'nın durumundan kaynaklanan ve ciddi anlamda derin görüş aykırılıklarımız olduğu bir gerçek."" dedi.

AYM VE YARGITAY ARASINDAKİ HAK İHLALİ TARTIŞMASI

Anayasa Mahkemesi TİP Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı vermiş ve Yargıtay bu kararı tarihi bir manifestoyla reddetmişti. 10 Kasım 2023 tarihinde yapılan açıklamada Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa'yı ihlal ettiği kaydedilmişti. Açıklamada ayrıca AYM'nin süper temyiz mahkemesi olmadığı belirtilmişti.

Bu kararın ardından Anayasa Mahkemesi, Can Atalay hakkında ikinci kez hak ihlali kararı verdi. Yargıtay bu kararı da "Anayasa Mahkemesi'nce verilen ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığını, bu bağlamda Anayasa'nın 153/6. Maddesi kapsamında uygulanabilecek bir kararın var olmadığı" gerekçesiyle reddetti.

Sonraki Haber