Bakan Yardımcısı Kültür Yolu Festivali’ni anlattı: 12 ay boyunca kültür turizmi

Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlediği Türkiye Kültür Yolu Festivali Ankara’da başlıyor. 29 Eylül’e kadar sürecek festivali, Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı ile konuştuk. Yazgı, 'Turizm sadece deniz, kum, güneş değil. Kültür turizminde 12 ay sürecek bir politika belirledik.' dedi

Kültür ve Turizm Bakanlığının 16 şehirde düzenlediği Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin on birinci durağı Ankara oldu. Festival ile Ankara’nın tüm güzellikleri, tarihi değerleri ve imkanları daha da görünür ve bilinir kılınacak.

21-29 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek Ankara Kültür Yolu Festivali süresince Ankaralıları pek çok kültür ve sanat etkinlikleri bekliyor.

Festival kapsamında şehrin çeşitli noktalarında bulunan 100’ den fazla mekandaki etkinliklerde sanatçılar başkentlilerle bir araya geliyor.

Festivalin açılışı CSO Ada Ankara Ziraat Bankası Ana Salon’unda gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın konseriyle yapıldı.

Bu yıl Ankara Kültür Yolu Festivali uluslararası alanda da çok önemli bir yere sahip olan 240 yıllık tarihi Mariinsky Orkestrası’nı ve dünyaca ünlü şef Valery Gergiev’i ağırlayacak. Ayrıca festivalde İran’dan dünyaya ulaşan etkileyici sesi ile haklı üne sahip olan Alireza Ghorbani festival kapsamında CSO Ada Ankara’da sanatseverlerle buluşacak.

Kültür Yolu Festivali’nde önemli resim sergileri yer alacak. Pop Art hareketinin öncüsü Andy Warhol’un Warhol’un Dünyası–Pop Art’ın İkonu Sergisi CSO Ada Ankara’da ziyaret edilebilecek.

Yine Dünyaca ünlü sanatçı Pablo Picasso’nun 80’den fazla eserinin yer aldığı ‘’Resimden Seramiğe Bir Serüven: Pablo Picasso Sergisi’’ festival kapsamında Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde 29 Eylül’e kadar ziyarete açık olacak. Asya ve Avrupa’nın birleşeceği festivalde ATO Congresium’da; Çin Büyükelçiliği’nin iş birliği ile ‘’China Oriental” sahne performansı sergileyecek.

Kültür Yolu Festivali’nde konserler de olacak. Başkent Millet Bahçesi’ne kurulacak ana sahnede, Ziynet Sali, Emre Fel, Ebru Yaşar, Emre Altuğ, Haluk Levent, Fatma Turgut, Gazapizm, Murat Boz ve Simge sahne alacak.

‘12 AY TURİZMİ HEDEFLEYEN BİR POLİTİKA BELİRLEDİK’

Ankara Kültür Yolu Festivali’yle ilgili konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, çok özel bir program oluşturduklarını söyledi.

Yazgı, “Dünya çapında sanatçımız Refik Anadol’un beş yüz binden fazla veri içeren arkeolojik buluntularımız ve ören yerlerimizle ilgili heykel yeri var. Müzelerimizde birçok etkinliklerimiz devam ediyor. CSO, açık hava konserleriyle, somut olmayan kültür varlıklarımızın yaşatılmasına yönelik Millet Bahçesi’nde sergilerimiz var. Tüm Ankaralı ve Ankara’ya gelmek isteyen misafirlerimizi bekliyoruz.

Amacımız, festivali yaptığımız şehirlerin turizm potansiyelini ortaya koymak. Turizm sadece deniz kum güneş değil. Biz kültür turizmini ve 12 ay turizmi hedefleyen bir politika belirledik.” ifadelerini kullandı.

Somut olmayan kültürel varlıklara yoğunlaştıklarını kaydeden Yazgı, “Somut olmayan kültür varlıklarımız, çanak-çömlekçilikten tutun güzel yemeklerimize, antik yerlerimizde, ören yerlerimizde çok özel sergiler yapıyoruz. Müzelerimizi halkımızın gelip özel deneyimler yapması için alan oluşturuyoruz. Yaptığımız aslında o ili farklı yönleri ile tanıtmak. Hem o şehirdeki hem de çevre illerdeki insanların güzel vakit geçirip bir nefes almasını bu sayede sağlamak istiyoruz.” dedi.

Ulusal Kanal’a konuşan Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi de “Ankara'da bugün başlayıp önümüzdeki pazar gününe kadar ayın 29'una kadar sürecek olan Türkiye Kültür Yolu Festivali'nde hem Ankaralılar hem Ankara'ya misafir olarak gelecek olan değerli ziyaretçiler kültür sanatla ilgili çok çok farklı ve güzel etkinliklere tanık olacaklar.” dedi.

7’DEN 70’E HERKES KATILABİLİR

Kültür Yolu Festivali’nin 7’den 70’e herkesin ilgi alanına girdiğini kaydeden Terzi, “7'den 70'e aslında mottosunun tam da karşılık bulduğu bir etkinlik Türkiye Kültür Yolu Festivali Çünkü çocuklarımızda, gençlerimizde, kadınlarımız, yaş olarak bizim çok kıymetli büyüklerimiz, yaşlılarımız Herkes kendinden bir şey bulabilir, etkinlik bulabilir.” ifadelerini kullandı.

Ankara Kültür Yolu Festivali’nin yabancı konuklarına da dikkat çeken Terzi, “200 yılın üzerinde bir geçmişi olan Valeri Gergev şefliğinde Ankara'da 28 Eylül akşamı CSO'da ana salonda bir konser verecek ki bu çok kıymetli. Ünlü Kazak Çellis Bajcan Oktav burada olacak yine tarihi salonda konser verecek. Ali Rıza Gurbani İranlı yine ünlü bir sanatçımız o da yine meraklılarıyla burada buluşacak.

"Onun haricinde bugün baktığımızda Ankara'da 15 büyük elçiliğin Farklı disiplinlerde, kimisi sergi, kimisi söyleşi, kimisi gösteri ve konser olmak üzere 15 farklı ülkenin etkinliği var.” dedi.

Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi

‘KENDİ KÜLTÜRÜMÜZÜ AKTARABİLMEYİ AMAÇLIYORUZ’

2021 yılında başlayan Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin temel amacının kültür ve sanata olan erişimi ve ilgiyi artırmak olduğunu kaydetti.

Terzi, “Burada Sayın Bakanımızın en başta çizdiği vizyon ve ulaşmak istediğimiz hedeflerin başında kültür ve sanatın erişimi daha da arttırmak. Özellikle Türkiye'nin bütün bölgelerinde. Çünkü baktığınızda şehirler dahil olurken yedi bölgeden her sene farklı farklı şehirler dahil etmeye çalışıyoruz.

"Yine çok kıymetli bir tarafı da tabii ki kültürümüzü, kendi kültürümüzü de bu kültürel festivallerin içerisinde gençlerimize, çocuklarımıza da bir vesile verebilmek, onlara sevdirebilmek, aktarabilmek. Mesela çocuk etkinlik alanlarına gittiğinizde dediğim gibi sadece eğlenerek aynı zamanda öğrenmelerini sağlayacak geleneksel işlerimizi de deneyimliyorlar.” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber