Ankara'da 1300 usta öğretici yeniden eylem hazırlığında

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde daha önce de ücret ve özlük hakları için eylem yapan usta öğreticiler, çözüm bulamadı. Asgari ücret seviyesinde gelirle geçinmeye mahkum edilen öğreticiler, kurdukları dernekle haklarını arıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB)'nde çalışan bin 300 usta öğretici, ücret ve özlük haklarının iyileştirilmesi talebiyle çözüm arıyor. Haftanın 6 günü toplam 48 saat çalışmalarına rağmen, ek ders ücretleri, 40 saat üzerinden hesaplananan usta öğreticiler, Cumhurbaşkanı Kararı gereği olan her 5 saat ek derse, 1 saat ek ders ücreti uygulamasından yararlanamıyor.

ABB önünde eylem yapan ve ABB Başkanı Mansur Yavaş’la da görüşen usta öğreticilerin mağduriyetleri bugüne kadar giderilmedi. Aralarında yüksek lisans ve doktoralılar olmasına rağmen birimlerindeki diğer personele göre düşük ücret alan usta öğreticilerin, aylık maaşları yol-yemek dahil 11 bin 500 ile 12 bin 500 lira arasında seyrediyor. Belediyenin bir parçası olmalarına rağmen bayram ikramiyesi ve tediyeleri ve yıllık ikramiyeleri alamadıklarını ifade eden usta öğreticiler, ABB Çalışanları Ek-Der Dayanışma Derneği'nde bir araya geldi. Başkan Muhammet Dağaslanı, sorun ve taleplerini Aydınlık’a anlattı.

‘BELEDİYENİN ASLİ İŞLERİNİ YAPIYORUZ’

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde sosyal hizmetler daire başkanlığında görev yaptığını belirten Dağaslanı, şunları kaydetti:

“Belediyenin asli işlerini yapan ek dersi eğitimcileriyiz. 24 yıl önce başlayan bir süreç bu. Bu süreç 24 yıl önce başlamış. Biz sadece başkanlık oluruyla işe başlıyoruz ve her yıl düzenli taahhütname, sözleşme de değil, tek taraflı bir taahhütname imzalayarak işe başlıyoruz. İşverenin sadece talepleri üzerine gerçekleşen bir taahhütname bu. 24 yıldır çalışan arkadaşlarımız var. Çoğunluğumuz belli yaşa gelmiş, belli tecrübeler edinmiş. Yani bundan sonra dışarıda herhangi bir işte çalışabilecek bir yaş diliminde de değiliz. Bugüne kadar böyle gelmiş ama bugünden sonra bu şekilde gitmesini istemiyoruz. Hiçbir özlük hakkımız yok.” Asgari ücret düzeyinde bir gelirle yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını belirten Dağaslanı, ABB’nin asli işleri olan aile yaşam merkezleri, hanımlar lokalleri ve gençlik merkezlerinin idareciliğini yaptıklarını söyledi.

YAVAŞ'TAN HABER GELMEDİ

ABB Başkanı Mansur Yavaş'la da bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydeden Dağaslanı, “Görüşmemizin çok olumlu yönleri de var, olumsuz bakılan yönleri de. Herhangi bir cevap alamadık. Bundan sonraki süreçte olumlu cevaplar alacağımız ümidindeyiz. Hala haber bekliyoruz.” dedi.

EMEK VAR HAK YOK

Kurdukları dernekle ilgili de bilgiler veren Dağaslanı şunları söyledi:

“Biz 300 kişiyiz. Sendikal hakkımız yok. Hiçbir özlük hakkımız yok. Ortada bir emeğimiz var. Bunu nasıl tüzel kişilikle ortaya koyabileceğimizi araştırdığımızda sendikal hakkımız olmadığı için dernek kurmaya karar verdik arkadaşlarla beraber. Ve tüm arkadaşlarımız buna destek verdi. Çok değil, iki haftalık bir süreç içerisinde hemen dernek tüzüğünü hazırlayıp başvurularımızı yaptık. Derneğimizi kurduk. Ve inanılmaz hızlı bir şekilde örgütlendik. Şu anda bin 300 kişinin birçoğu dernek üyesi. Daha da çoğalacağız.”

EYLEM PLANI

Yakın zamanda sessiz protesto olarak adlandırdıkları bir eylem de yapacaklarını söyleyen Dağaslanı, 9 Ağustos’ta belediye meclis toplantısı sırasında eylem yaptıklarını hatırlatarak, “Emeğimiz olanı aradık, buna da devam edeceğiz.” dedi. Dağaslanı, yeni eylem zamanının henüz net olmadığını belirtti.

NE OLMUŞTU?

Usta öğreticiler, ücret ve özlük haklarının iyileştirilmesi için 9 Ağustos’ta ABB önünde eylem yapmış, ellerinde "Ek dersliler mağdur, Ek dersli, aileden değil mi?" dövizleri taşımıştı. Usta öğreticiler, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'la görüşüp taleplerini dile getirdi. Mansur Yavaş’tan “yeterli bütçe yok” cevabı alan çalışanlar, sorunlarına hâlâ çözüm bulamadı.

'HOCALARIMIZIN YANINDAYIZ'

Dernek Başkanı ve yöneticileri, Vatan Partisi Ankara İl Başkanı Utku Reyhan’ı ziyaret ederek, sorunlarını anlattı, destek istedi. Dernek yöneticilerinin sorunlarını dinleyen Reyhan şunları söyledi: “Belediyenin bütün idari birimlerinin başında olan personellerinin asgari ücretin altında maaş alması ve özlük haklarının olması kabul edilemez bir durum. Biz her zaman emekten ve emekçiden yana bir parti olarak hocalarımızın yanındayız. Bin 300 kişinin sesleri daha da duyulacaktır. Bu sesi Mansur Yavaş'ın duymaması da üzüntü verici. Seslerini duyurmaları ve haklarını almaları konusunda biz de her türlü desteği vereceğiz.”

Sonraki Haber